fbpx
-0.5 C
София

Windows 10 Terminal получава някои интересни подобрения

Най-четени

Microsoft пусна серия от подобрения за Windows 10, командния ред в операционната система, който осигурява модерни промени на класическия стил на инструмента.

С Windows Terminal версия 1.2 потребителите получават достъп до множество полезни функции, като Command Palette, режим Focus и Always-on-top.

Command Palette позволява на потребителите да изведат удобен списък с опции за команди, Focus режимът от своя страна дава възможност за фокусиране и увеличаване на прозореца, като прикрива лентата на задачите, за да сведе до минимум отвличането на вниманието, докато работите с инструмента, а режимът Always-on-top предотвратява покриването на прозореца на командния ред от прозорци на други програми и приложения.

За феновете и разработчиците, Microsoft също така включи и няколко интересни допълнения, като например възможността за включване на „ефект на ретро терминал“, който възпроизвежда размазана картина, която наподобява изображението от старите CRT дисплеи. Тази функция засега е обозначена като „експериментална“ и може да не бъде включена в бъдещите издания.

Актуализация на терминала на Windows 10

Достъпен чрез Microsoft Store, Terminal за Windows 10 дава много по-разширени и богати възможности от традиционните му еквиваленти като Command Prompt и Power Shell – добавянето на възможност за раздели е едно от основните неща, които съществено го различават от по-старите инструменти.

Windows Terminal също така позволява на потребителите да сменят между множество профили: Command Prompt, PowerShell, WSL (Windows Subsystem for Linux) и Azure Cloud Shell.

За да получат достъп до новите функции, които все още са скрити в официалното издание, потребителите могат да активират Command Palette като въведат следната команда: „{„command“: „commandPalette“, „keys“: „ctrl + shift + p“}“ в settings.json.

Microsoft също така стартира компилация за предварителен преглед на Windows Terminal версия 1.3, която има активирана Command Palette функция по подразбиране и позволява на потребителите да сменят цветовете на разделите и различните екрани за настройки, както и да превключват по-лесно и интуитивно между тях.

И двете нови версии на Windows Terminal – 1.2 и 1.3 могат да бъдат инсталирани чрез Microsoft Store или от страницата на приложението в GitHub.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини