fbpx
16.8 C
София

Планината пази своите тайни. Автомобилният производител пази своите данни

Най-четени

Фирмите за данни за автомобили изпитват сериозни затруднения, докато производителите на автомобили виждат голям потенциал за печалба от софтуерни продукти. Оказва се, че производителите на автомобили въобще не искат да споделят данни.

Извличането на данни може да бъде огромен източник на приходи за производителите на автомобили, но те не са заинтересовани да споделят богатството си. Затова те започват да използват извличането на данни за собствени нужди. И това вреди на стартиращите компании, които се надяваха да се възползват от новия бизнес. 

Стартъпите се стремят да стандартизират и организират данни, които са полезни за застрахователни компании, мениджъри на автопаркове и всякакъв вид специалисти, които следят транспорта и мобилността въобще в градовете. Проблемът е, че производителите на автомобили не искат да споделят толкова много данни, а данните, които споделят, не са толкова ценни за външните купувачи. Производителите на автомобили виждат големи печалби в осребряването на тези данни и искат да контролират всичко това.

Автомобилните компании, които обещават милиарди от нови приходи от софтуер до края на десетилетието, наемат инженери наляво и надясно, привличат ръководители от технологични гиганти и се опитват да разберат как да обработват и осребряват огромните количества данни, които произвеждат свързаните автомобили.

Човек би си помислил, че това ще се превърне в плодородна почва за стартиращи компании, чиято мисия е да помагат на производителите на автомобили да продават данни. Вместо това две известни компании в тази област – Otonomo и Wejo – са в тежко финансово състояние.

Otonomo, израелски стартъп, който стана публичен чрез сливане с дружество със специална цел за придобиване през 2021 г., отчете само 2 млн. долара приходи през третото тримесечие. Макар че те са се увеличили 12 пъти в сравнение с година по-рано, загубите са се увеличили. През декември компанията съкрати работни места, за да запази намаляващите си парични средства. В четвъртък Otonomo обяви плановете си да се слее с друга компания – фирма за дигитална пътна помощ, наречена Urgently.

Wejo, британски стартъп, който също осъществи сливане чрез SPAC през 2021 г., предприема творчески път за укрепване на финансите си. След като миналата година издаде предупреждение за несъстоятелност, тя е в процес на сливане с друга компания с празен чек – сделка, която колумнистът на Bloomberg Opinion Крис Брайънт нарече Re-SPAC – за да си осигури 100 млн. долара свежо финансиране. Целта на Wejo е до 2025 г. да има положителен паричен поток.

Подкрепената от General Motors компания успява да се развива въпреки макроикономическия климат, заяви говорител на Wejo в имейл. Тя очаква да утрои или да увеличи четирикратно приходите си през тази година, въпреки че през първите девет месеца на 2022 г. продажбите възлизат на едва 4,8 млн. долара.

Защо тогава се получава разминаване между големите разходи за софтуер на автомобилните производители и мизерните приходи на Wejo и Otonomo?

Всеки автомобилен производител и доставчик събира данни по различен начин и няма единен стандартизиран формат. Именно това се опитват да направят тези стартъпи – да стандартизират и организират данните, така че да бъдат полезни за трети страни, включително застрахователни компании, мениджъри на автопаркове и градоустройствени планове.

Предизвикателството се състои в това, че производителите на автомобили не искат да споделят толкова много или пък подбират данни, които сами по себе си не са толкова полезни за външните купувачи. Друго ограничение: някои данни са ценни само в съвкупност, когато са предоставени от много производители на автомобили.

Например, ако градски управник в Париж иска да проследи използването на местата за паркиране, той би искал да види всички автомобили, паркирани в определен район в даден момент – а не само част от марките, които са сключили споразумение за данни с Otonomo.

По същия начин компания за автомобили под наем с множество марки в автопарка си би искала данни за прогнозна поддръжка на целия автопарк, а не само на някои от автомобилите. Ако не можете да видите целия пазарен пай, не си струва да плащате за парчета.

Да се накара голяма част или цялата автомобилна индустрия да предоставя един и същи вид данни на един пазар е трудна задача. Производителите на автомобили все по-често се стремят да извършват част от тази аналитична работа самостоятелно, тъй като искат да създават нови функции и да събират абонаментни такси.

Ford, който миналата есен заяви, че разширява сделката си с Wejo, за да помогне за обработката на данните за автомобилите за застрахователните компании, продава данни по множество канали – стартъпи, застрахователни компании, агрегатори на данни – в зависимост от случая на използване, каза говорител. Що се отнася до BlueCruise, усъвършенстваната система за подпомагане на водача, която се предлага като абонаментна услуга – Ford обработва данните вътрешно.

Идеята за единен пазар на данни има смисъл на теория, но досега е трудно да се реализира. Един бивш ръководител на стартъп сравнява ситуацията с филма „Поле на мечтите“ от 1989 г., където Кевин Костнър построява стадион в царевично поле, за да привлече духовете на известни бейзболни легенди. Otonomo и Wejo построиха пазара, но никой не дойде.

Може би тези компании ще попаднат на работещ модел. Автомобилната индустрия говори за свързани автомобили от няколко години, но все още изглежда, че едва започва.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини