Креативният директор на Uncharted серията коментира зората на стрийминга на игри

0
228

Думата „стрийминг“ вече се споменава навсякъде. След анонса на Google Stadia е очевидно, че предаването на филми, музика и дори игри е бъдещето, но какво мислят експертите по въпроса? Днес се провежда Reboot Develop конференцията, достъпна в Twitch и на нея за бъдещето на видеоигрите говори Ейми Хениг, отговорна за реализирането на успешната поредица Uncharted на Naughty Dog. Сега тя оглавява свое студио, разработващо експериментални проекти.

Хениг е на мнение, че преди всичко новият подход в гейминг индустрията се нуждае от подходяща презентация пред по-широка публика. Видеоигрите трябва да са достъпни, лесни за откриване и да не ползват езотерични контроли и скъп хардуер. Тя сподели:

„Мисля, че оттук започва революцията. Ако се съгласим, че все по-широкото ползване на 5G е неизбежно по начина, по който стриймингът на музика и телевизия стана неизбежен, то тогава стриймингът в реално време – наричам го така, защото гейм стриймингът е ограничена дефиниция – също е неизбежен. А това значи, че това ще промени радикално видеоигрите… Ще се промени и публиката“.

Хениг посочи последния експеримент на Netflix – Black Mirror: Bandersnatch, като перфектен пример за успешно въвеждане на потребителя в света на интерактивната медия. Компанията чудесно се е справила в опита си да привлече хора, които никога не са виждали подобен начин на изживяване на филми. От това трябва да се поучат и разработчиците на видеоигри, желаещи да привлекат нови клиенти. Защото геймингът не е ограничен в рамките просто на една група от хора, той трябва да бъде достъпен за всички.

Хениг засегна темата с достъпността, тъй като „ние просто трябва да бъдем добри хора„. Не всички имат физическата възможност да преживеят видеоигрите, както желаят разработчиците. Затова тя не е съгласна със стратегията на FromSoft, студиото зад изключително трудната Sekiro игра: „Трябва да сме отворени пред идеята да допуснем повече хора в нашето хоби„.

Според Хениг, разработчиците по света трябва да реагират навреме, защото вече други очи са обърнали вниманието си върху печелившия бранш:

„Днес всяко филмово и телевизионно студио в Холивуд има интерактивен филиал. Те искат да се включат, но не могат да правят нещата така, както ние…“.

Програмистката вижда бъдеще предимно на инди сцената, където студията експериментират с различни методи на игра. Според нея не всичко е просто Fortnite или PUBG, трябва да съществуват и видеоигри, възползващи се по различен начин от възможностите на стрийминга. Google Stadia има потенциал, стига да се превърне в нещо повече от „невидимата конзола“ за разработчиците.

От друга страна обаче Stadia покрива тема, която вълнува всички от света на технологиите – цената. Според Хениг модерният хардуер е твърде скъп и не може да привлече нужната публика. Тя допълни:

„Това което допуснахме като Троянски кон в домовете си са смартфоните. Всички имат по един такъв в джоба. Защо не ги представим пред хората като въвеждащо средство в гейминга?“

Най-вероятно ви се струва, че в речта на Хениг твърде често се споменава въвеждането на „по-широка публика“ в света на игрите. Тя осъзнава, че е насочила фокуса си главно към този проблем, но това не значи, че хардкор феновете на видеоигрите трябва да бъдат изоставени. Идеята е всички да се движат заедно, вече съществуващите геймъри и новите играчи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за