Служители на Microsoft са слушали и гласовия чат на Xbox One конзолата

0
104

Последните месеци изключително много нашумя казусът около обучаването на виртуалните асистенти на Google, Amazon и Apple, което включва слушането на чуждите команди и съобщения от наети хора за компаниите. Същото го прави и Microsoft на Windows 10 и, изглежда, дори на гейминг конзолата Xbox One. Тъй като тя поддържа гласови команди, някои от съобщенията се записват, съхраняват на сървърите на компанията и се изпращат на трети лица за анализ.

Информацията е на уеб сайта Vice. По принцип конзолата се активира при разпознаване на думите „help“ (помощ), „Xbox“ и „Hey Cortana“. Според някои от наетите служители, често системата е чувала „Cortana“ погрешка, когато геймърите са провеждали нормален чат. В много от записите се чуват детски гласове. Xbox Kinect аксесоарът също се активира с гласови команди.

Microsoft обясни, че в общите условия за използване на конзолата се споменава събирането на данни за усъвършенстване на гласовите услуги. Представител на компанията сподели:

„Наскоро обновихме нашите условия за сигурност, за да дадем по-ясна представа как понякога тези данни се използват като част от подобряването на продуктите ни“.

Съвсем скоро асистентът Cortana ще бъде премахнат от Xbox One. Разбира се, ако не ви се чака, можете директно да деактивирате услугите на асистента от настройките на системата (включително и при Windows 10).

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за