Можете да симулирате трасиране на лъчите в Excel

0
540

По време на анонса на RTX видеокартите на Nvidia присъстващите на демото много харесаха техните нови функционалности и преди всичко опцията за трасиране на лъчи в реално време. Технологията вече се въвежда във всеки енджин за визуализиране, във всяка видеоигра. Тези дни един аматьор се е опитал да я въведе и в едно от любимите ни приложения от Office пакета на Microsoft – Excel.

Постижението е дело на потребителя s0lly, който пусна статус в Reddit и демонстрационно видео в YouTube. Любопитните могат дори да използват файла, предоставен в Github. s0lly твърди, че се е вдъхновил от книгата „The Ray Tracer Challenge“ на Джамис Бък и „Ray Tracing in One Weekend“ на Питър Шърли.

Начинът за стартиране на симулатора в .xlsb файла е сравнително лесен. Първо трябва да отидете в работния лист „objects“ и да копирате ред 24. Формулите от него трябва да се разпространят на от ред 25 до 14405 (можете да ползвате ctrl+G за да влезете в прозореца Go To и да потърсите клетка А14405). Имайте предвид, че ще трябва да дадете малко време и сила на компютъра ви, за да изпълни задачата. Дори на по-нови машини действието би отнело поне половин минута. Самият симулатор е на работния лист „screen“. Там можете да кликнете върху animate или play. Имайте предвид, че те са макроси, така че ще трябва да ги активирате в excel (ако програмата не ви попита предварително). С Play можете да обикаляте около генерираната сцена с WASD клавишите, докато Animate ви превежда през предварително зададен път.

Ние също опитахме експеримента и навярно ще ви изненадаме неприятно, ако ви кажем, че симулаторът не използва мощните RTX видеокарти на Nvidia. Симулацията става чрез процесорните ядра, които, за жалост, тук възпроизвеждат по един кадър за няколко секунди. От друга страна, видеоклипът на s0lly представя много по-бързо трасиране на лъчите и е интересен пример за способностите на софтуера, по принцип предназначен за сухи изчислителни задачи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари