Университетът Оксфорд заедно с институтът Каролинска в Швеция проведоха проучване, касаещо любимата на поколения игра Tetris. Според отчета, пациенти лекувани след инциденти с автомобили, имат значително по-малка възможност да развият пост-травматични стресови разтройства (PTSD) ако им е позволено да играят играта шест часа след приемане. Изглежда известният пъзел, който още се играе от милиони по света, може да се използва и при лечение.

PTSD засяга хора, които са станали свидетели на война, насилие, пътни злополуки и други стресови ситуации с повишена опасност. И въпреки че не всички получават такива разтройства, засегнатите обикновено започват да виждат внезапни ярки спомени от случая (ретроспективни спомени). По принцип се прилага терапия след проявяването на този симптом, затова и проучването е интригуващо, след като предлага предварителна превенция.

 

Др. Емили Холмс, професор по психология в института Каролинска, коментира: „Нашата хипотеза е, че след травма, пациентите би трябвало да имат по-малко внезапни спомени, ако могат да играят Тетрис като част от кратка поведенческа интервенция. След като играта изисква визуално въвличане, ние искахме да видим дали може да предотврати симптомите на поява на травматични спомени, като прекъснем процеса на свързване на паметта„.

В проучването участваха 71 жертви на инциденти с превозни средства. Едната половина трябва да си припомни травмата и след това да играе Тетрис.

Учените откриха, че тези, играли играта, са имали по-малко спомени от злополуката в сравнение с другата половина от групата. Освен това спомените изчезвали по-бързо. Др. Холмс допълни: „Всеки може да стане жертва на злополука. От голямо значение е, ако можем да създадем прости интервенции с компютърни игри за да предотвратим страданието и да спестим на пациентите болезнените спомени. В началото е нужно по-дълбоко проучване“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари