Видеоигрите са забавление и разтуха, но не са единствено това. Игрите могат да са пълноценни творби на изкуството, да оказват помощ в трудни моменти, да са посредник за предаване на определени послания или просто начин да забравите тежкия си работен ден и си почините поне за малко от грижите на ежедневието.

Наскоро се проведе ежегодното издание на GameLab – форум, който вместо, както всяка година да се проведе в Барселона, остана изцяло онлайн заради COVID-19. На форума имаше изключително силно присъствие от разработчици и големи имена в гейм индустрията, сред които беше и Майк Пондсмит, създателят на настолното забавление Cyberpunk – същото, по което създателите на The Witcher подготвят видеоигра. В едно от интервютата, които даде Пондсмит по време на експото, той сподели вижданията си по въпроса за видеоигрите като носители на политически послания.

За Пондсмит, игрите, както и изкуството по начало са политически по природа. Но това, подчертава той е валидно и за човечеството като цяло, което има естествена нужда да създава социални структури, които облагодетелстват тези „отгоре“ и ако сме късметлии, в някои случаи, и хората „отдолу“. Пондсмит продължава с това, че публиката днес често се опитва да опровергае това, че някоя област от индустрията за забавление не е политическа, понеже те разглеждат едни такива елементи като атака срещу убежденията им. Но хората забелязват подобни неща само ако посланието на играта противоречи на мнението им. Така например, споделя Пондсмит, малцина са тези, които се оплакват, когато в много игри войници разрушават сгради в Близкия изток. Ако обаче го правите като жена, то ще се вдигне сериозен шум.

В същото време, Пондсмит подчертава, че е срещу сляпата пропаганда. Той вярва, че разработчиците трябва да оставят на геймърите интерпретацията на събитията, които виждат на своите екрани. Цивилизациите се развиват по начина, по който е правилен единствено, когато хората са свободни да правят сами за себе си заключения. Да се създават неща, които изглеждат като „проповеди“ е най-лесния начин да накараш другата страна да си запуши ушите за аргументите ти, предупреждава той. Пондсмит отбелязва, че и свободния подход не е идеален. Геймърите нерядко извличат различни заключения от тези, които авторите биха искали. Решението тук е воденето на диалог, а не да принуждаваш геймърите да вярват в това, което вярваш и ти, смята той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари