Миналата седмица ви съобщихме за поредното издание на GameLab Live, което ще е малко по-различно тази година. Освен, че заради коронавирусната пандемия няма да се проведе в Барселона, а изцяло онлайн, то подборката от участници ще е наистина силна: шефът на Xbox звеното в Microsoft Фил Спенсър, Майк Пондсмит, създател на настолната игра Cyberpunk – същата, по която CD Project RED подготвят видеоигра, Марк Черни, главен архитект на последните три конзоли PlayStation, създателят на Bioshock Кен Ливайн и др.

Всичките прояви на разработчиците са любопитни, но особен интерес представляваше и разговорът между Ливайн и Черни относно ролята на творческия директор в днешното състояние на гейм индустрията. По време на разговора между двамата, Ливайн разкрива интересни подробности от неговия процес на работа. Ливайн сподели в интервю от преди няколко години, че когато приключва работа по Bioshock Infinite, той чувства огромно емоционално и психическо изтощение. Работата не просто го е „изцедила“, но му е подействала по доста негативен начин изглежда, така че не е чудно, че през всичките тези години чухме малко от него. А сега, основателят на Irrational и Ghost Story Games повдига завесата над неговия начин на работа.

„Когато вляза в това творческо състояние, то всъщност приключвам в едно високо състояние на безпокойство. Аз по принцип имам проблем с безпокойството, но за да мога да вляза в творческо състояние, просто включвам двигателите и започвам да получавам всички тези наситени идеи“, споделя Ливайн. „Ти наистина трябва да влезеш в света на играта. Можеш и да позабавиш малко, но аз имам нужда от тези двигатели да бучат… и осъзнавам, че всъщност ставам доста нервен до достигане на това си състояние. Но аз трябва да стигна до това ниво, така че да мога да изкарам всички тези идеи, които са различни и ще звучат контраинтуитивно“. Все пак, признава той, от време на време си налага да успокои темпото, защото ситуацията може да повлияе по негативен начин на тези около него. Но за да може да извлечеш максималното от себе си, трябва да поемаш рискове.

„Не излизаш с удивително неща, които никой никога не е казвал преди, като си напълно нормален. Правиш го, когато кривнеш малко от нещата, станеш малко странен… Това ме прави странен също, защото и ми се налага да ходя на странни места“, допълва Ливайн.

Ливайн признава и ролята на хората около себе си. Така например, той подчертава приноса към настоящия момент на Шон Робъртсън, арт директор на Ghost Story Games, който помага на тези идеи да се канализират и ощлайфат, идеи, които по думите на Ливайн, изглеждат „толкова някъде там“.

„Докато работим заедно, той се опитва да обърне дадено нещо, което е изпълнимо на практика. Но, ако нямаш до себе си хора, които от време на време казват: „Това изглежда леко лудо“, то не си се приближил достатъчно близо до ръба. Защото страхотните неща съществуват именно тъкмо на ръба на това да прекрачат границата“, обяснява Ливайн. „Понякога трябва и да минеш и след тази точка и да създадеш нещо абсурдно и нереално, а след това да го изтеглиш. Но ако не стигнеш до това, няма как да разбереш къде се намира границата. Трябва да я минеш, почваш да говориш разни неща на хората и те те мислят вече за луд. И тогава ти го връщаш до някакво състояние, което е изпълнимо“.

Нещата в гейм индустрията са съвсем различни от 2013, когато излезе Bioshock Infinite. Така, както времето, по което излиза последния Bioshock е различно от началото на кариерата на Ливайн, който успява за срок от девет години да помогне за излизането на цели седем игри, между които и Thief: The Dark Project in и Bioshock. От друга страна, Infinite му отнема шест години да я завърши. А какво става със следващия му проект. Новото му студио е вече на седем години и нищо не е излязло от него. Причините за това са много и както посочва Ливайн, той вече не е просто творчески директор, който има цялата свобода и ограничени отговорности.

„Аз съм също отговорен и за финансовото здраве на компанията, така че донякъде съм надянал и продуцентската шапка. Да, тревожа се за това, но и знам, че ако не излезе нещо велико, то просто не си е струвало. Може да спестиш куп пари като правиш не-велики неща, но тогава всъщност ти не пестиш пари. И ще загубиш много пари. Как достигаш до това – тази алхимия – това е разковничето, нали? Това е което търсим. Но аз нямам набора от умения на един продуцент. Все пак се интересувам обаче от това, което е скъпо и това, което е евтино“. И отново, Ливайн говори за новите си отговорности:

„Имаш всички тези хора, които работят над даден продукт и те имат своите собствени животи, и не искаш да ги караш да работят години наред, ако не е необходимо. Те могат да правят нещо друго, ти също. Аз съм на 53 и не е като да имам хиляда години пред себе си. Взимам тези неща насериозно, но отново – всичко, което публикувам, ако ще отнеме толкова време и енергия, то аз бих искал то да е на ниво поне да е наистина нещо наистина готино. Това просто да пуснеш нещо на пазара, не е същественото тук“, завършва Ливайн.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари