Ревю на D-link EXO AC2600 Smart Mesh Wi-Fi Router

Всичко, от което имате нужда за дома или малкия офис, на добра цена

1
5194

Ежедневно сме изправени пред удоволствието да изпробваме някои от най-новите и интересни технологични продукти, които се появяват на пазара. И докато някои от тях имаме възможност да използваме за сравнително кратко време, то други изкарват в редакцията ни доста повече, за да можем да се убедим в качествата, или с течение на времето да забележим техните недостатъци.

Подобен бе случаят и с един от най-новите и интересни рутери на D-Link, а именно D-Link DIR-2660. С впечатляващ външен вид и очевидни предимства в използването на mesh технологията, подходихме към него с високи очаквания. А дали ги оправда? Ще можете да прочетете в следващите редове.

Mesh

Вече минаха повече от две години, откакто mesh рутерите се появиха за първи път, и в наши дни технологията вече е достъпна във все повече продукти, които позволяват да имаме по-добро покритие в офиса или дома си. Технологията, за която в Kaldata сме говорили неведнъж, е наистина това, което ви е необходимо, особено ако искате да покриете с качествен сигнал не само по-голямо помещение или къща, но и ако имате апартамент с дебели стени, много стаи и т.н. Вече няма нужда да правите компромис и в някакви части да нямате добро покритие. С новите рутери този проблем се решава лесно.

Именно това е и една от отличителните черти на модела, който разглеждаме в момента, затова ще си позволим отново да разкажем малко повече за нея.

Mesh възлите са малки радиопредаватели, функциониращи на същия принцип, на който работи обикновеният домашен Wi-Fi рутер с известните към момента стандарти от IEEE 802,11a, 802.11b и 802.11g, за да свързват безжичните устройства чрез същия Wi-Fi стандарт, който почти всяка съвременна носима електроника притежава.

Възлите се управляват от софтуер, който определя взаимодействието в по-голяма и сложно изградена мрежа. Информацията преминава от точка А до точка Б, като трансферът става безжично от един мрежови възел към следващия, докато достигне финалната точка. Възлите автоматично избират най-бързия, безопасен и надежден маршрут на информацията, известен на мрежовите специалисти още като „динамично маршрутизиране“.

При Mesh технологията е необходимо само един от възлите да бъде свързан физически към глобалната мрежа, по подобие на DSL интернет модемите

След това въпросният свързан към мрежата възел споделя безжично своята интернет връзка с всички останали възли в близост до неговото покритие. Всеки един от приемащите възли от своя страна споделя интернет връзката с тези около него и по този начин се изгражда една наистина безжична мрежа с много по-големи възможности. Колкото повече възли, толкова по-далеч достига връзката, създавайки „свързан облак“, който може да обслужва от малък и среден офис до голям мултимилионен град.

Именно такова решение имаме тук и както виждате, неслучайно специалистите предполагат, че технологията спокойно може да излезе извън рамките на помещението ни. Но в случая все пак говорим за частно покритие на нашия дом или офис. A D-Link 2660 се справи идеално. Вижте как.

Първо нека започнем с външния вид и това, което можем да видим в кутията, с която идва рутерът

Дизайнът му е доста впечатляващ, футуристичен, но и направен така, че да може да се постави удобно на различни места, без да привлича вниманието, ако нямате нужда от това. Освен формата, която несъмнено е интересна, рутерът няма чак толкова много неща. На гърба си има четири Ethernet порта и USB 2.0 порт, който можете да използвате за включването на допълнителна памет. Отзад има също две копчета едно до друго – за reset и за wps, място за включване на захранването, както, разбира се, и бутон power.

Впечатление обаче прави USB портът, който се намира на лицевата страна на модема. Той е 3.0 и е отличен, за да свързвате бързо с него любимите си преносими устройства и да ги ползвате директно като мрежова памет. Можете да свържете фотоапарат, телефон или дори диск и така да използвате каквото ви е необходимо директно от мрежата.

Отгоре рутерът има стандартните индикатори, които лесно могат да ви ориентират в това какво се случва, дори без да поглеждате към софтуера.

Както можете да видите от снимките и видеото 2660 разполага с четири доста агресивно изглеждащи антени, които могат да се насочват в различни посоки много лесно, но са прибрани компактно в кутийката.

Първоначалното свързване на рутера е не само бързо, но бихме казали и приятно

То става с помощ от вашия смартфон, посредством специално приложение, което можете да инсталирате, като сканирате QR кода в инструкциите. Всичко след това е автоматично и дори да натискате бързо next, next, надали ще объркате нещо. Необходими са ви няколко минути. След това през телефона си можете да управлявате буквално всичко в рутера, включително да провеждате и Speedtest на Ookla, с които рутерът е оборудван.

В пакета има и не малко инструкции, свързан и използването на Google Assistant, но те ще ви трябват само ако ползвате асистента за първи път. Иначе всичко е стандартно и много лесно за употреба.

С течение на времето можете да свързвате този рутер лесно с други екстендъри, така че бързо да покриете места, на които интернетът ви се бави. Това не е новаторски подход, но при настоящия модел има доста други неща, които привличат вниманието. На първо място е сигурността. Разполагате с цял набор от тулове за сигурност от McAfee, които са валидни с доста голям срок за използване.

Можем лесно да изброим шест ключови преимущества на Dir 2660

Споменатият вече вграден пакет от McAfee, който ще ви помогне да опазите мрежата си, е само едно от нещата, които наистина ни впечатлиха в рутера.

Управлението с глас е ненадминато, ако свикнете да го използвате. Можете да интегрирате различни гласови команди, използвайки Google Assistant или Alexa, така че лесно да управлявате базовите функции на своя рутер, без да пипате излишно в настройките и основните копчета.

Mesh технологията е много важна, защото може да ви позволи рутерът да е само основата на вашата бъдеща голяма мрежа, или ако пък го вземете за дома си, а се окаже, че искате да го ползвате на вилата си.

Самият рутер работи много бързо, особено за класа, в който е поставен. Това се случва благодарение на двудрения процесор, който спомага много за всички допълнителни функции на устройството.

Рутерът има автоматични ъпдейти, ако нямате желание сами да се грижите за неговото състояние и безопасност. Само еднократно нагласяте как да се случват нещата и вече сте сигурни – рутерът ще работи и повече няма да ви създава проблеми.

Атрактивна е и възможността, вградена в рутера, за тест на интернет скоростта. Така лесно можете да разберете, ако има проблем с вашия доставчик.

Самият рутер работи с добре познатата технология MU-MIMO и предлага възможност да се използва на 2,4 и 5 GHz

Това позволява да разполагате с най-добрите скорости на различните си устройства. А колкото до увеличаването на покритието и на неговото качество, може да го постигнете лесно, като добавите няколко екстендъра като DAP-1620. Така с един рутер лесно можете  да покриете няколкоетажна къща или доста разчупен офис като нашия.

Рутерът позволява много високи скорости, които според самите производители са четири пъти по-високи от тези при предходното N поколение.

Родителски контрол

Не е нещо ново за D-Link, но една от хубавите опции, които много ни харесаха в DIR 2660, е и възможността за контрол над съдържанието. Родителският контрол е на много високо ниво и без да имате задълбочени познания и нужда от много време, може да създадете профили за устройствата на децата си, за които да контролирате неподходящото съдържание в интернет. Нещо повече. Родителите имат възможност да определят също колко време през деня децата прекарват в мрежата и да го организират по подходящ начин. Всеки един от профилите може да се настрои така, че да получи интернет едва след като го поиска през приложението си. Ако знаете сайтовете, които биха посетили децата ви, можете лесно да ги сложите в черен списък, или пък да въведете бял, в който да включвате само сайтовете, които те могат да посещават през своите устройства.

А ето и малко по-подробни характеристики на модела

Wireless LAN характеристики

Двубандов (2,4 GHz / 5 GHz)

Топ Wi-Fi стандарт Wi-Fi 5 (802.11ac)

Скорост на пренос на данни през WLAN (макс.)

2532 Мбит/с

Wi-Fi стандарти

LAN мрежи, стандарти 802.11a,802.11b,802.11g,Wi-Fi 4 (802.11n),Wi-Fi 5 (802.11ac)

Скорост на предаване на данни по WLAN (първи банд)

800 Мбит/с

Скорост на предаване на данни по WLAN (втори банд)

1732 Мбит/с

Мрежови възможности

Ethernet LAN

Ethernet LAN (Local Area Network) интерфейс

Тип интерфейс на Ethernet LAN

Гигабитов етернет

Скорости на трансфер на данни по Etnernet LAN

10,100,1000 Мбит/с

Мрежови стандарти

IEEE 802.11a,IEEE 802.11ac,IEEE 802.11b,IEEE 802.11g,IEEE 802.11n,IEEE 802.1Q,IEEE 802.1p,IEEE 802.3ab,IEEE 802.3u

Портове и интерфейси

Брой Ethernet LAN (RJ-45) портове:

5

USB порт

Брой USB 2.0 портове:

2000 (наречен „Hi-Speed“)

1

Брой портове USB 3.2 Gen 1 (3.1 Gen 1) тип-A

1

Характеристики за управление

Система за поддържане качеството на услугите (QoS)

Сигурност

Алгоритъм за криптиране на данни

Алгоритмите за сигурност се използват за осигуряване на удостоверяване WPA,WPA2,WPS

Защитна стена

Поддръжка на DMZ

 

Тегло и размери

Ширина

222,9 мм

Дълбочина

176,6 мм

Височина

65 мм

Тегло

610 г


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари