WinXP Manager – кратко ревю

0
75

WinXP Manager е идеален инструмент за оптимизиране на Windows XP. Програмата е с приятен интерфейс, богата функционалност и е много лесна за работа. Съдържа повече от 25 различни инструмента в едно! Увеличава бързодействието на вашата система, Прави я по-стабилна и сигурна. Част от функциите на всяка операционна система не са широко достъпни за обикновените потребители, понеже лесно могат да повредят системата ви, ако не знаят какво правят. WinXP Manager ви предоставя възможност да достигнете до дълбоко скритите настройки, без опасност да повредите нещо.

Инсталирането на програмата протича безпроблемно. Ако имате инсталирана стара версия на WinXP Manager, то трябва да я деинсталирате, за да сложите новата версия. Основното изискване за работата с продукта е да имате инсталиран NET Framework 2.0 и нагоре, което може да изтеглите от тук. Системните изисквания за работата с продукта са минимални.

След като стартирате програмата, се създава точка на възстановяване, за да може да си върнете системата, ако объркате нещо. Това изисква да е включена функцията System Protection. Ако не сте я изключвали ръчно, тя си работи по подразбиране. По принцип не е възможно да повредите нещата дотолкова, че да не стартира системата, но все пак, ако не сте сигурни в действията си, е добре да разполагате с резервен вариант.

В лявата част имате панел със седем модула, откъдето може да избирате различни раздели с инструменти:

1. Information – Модулът включва:

System Information – Дава подробна детайлна информация за устройствата в компютъра ви (процесор, памет и видеосистема, версията на BIOS, дънната платка и т.н.), софтуера, за инсталираната версия на операционната система, обновявания, DirectX, драйвери, системни папки и др.

Process Manager – Показва подробна информация за стартираните процеси (разширена версия на Task Manager), както и техните пътища. Може да избирате различен приоритет на всеки процес, или просто да го спрете.

Optimization Wizard – Ако компютърът ви е станал доста бавен, или е пълен с ненужни файлове и/или програми, то това е за вас! Съветникът за оптимизация ще ви помогне да подобрите бързодействието на системата и стартираните мултимедийни програми. Само с няколко стъпки ще видите всички процеси, ще дръпнете последните кръпки за Windows, ще се доберете до скрити настройки на системата и други.

1-Click Cleaner – Това е един много полезен инструмент, който почиства системата от непотребни файлове и записи в регистъра само с една щракване.

2. Optimizer – Модулът включва:

Speed System – Този компонент ще ви предостави достъп до много скрити опции за подобряване сигурността и производителността на системата. Можете да ускорите работата на компютъра, като премахнете автоматично неизползваните dll и другите файлове от паметта. От тук указвате автоматичното затваряне на “забилите” приложения. Освен това може да спрете визуалните ефекти на системата, да ускорите гасенето на компютъра и т.н.

Eто някои, които може да използвате:
Turn off Indexing Service to speed up XP – операционната система индексира всички файлове на компютъра, като това спомага за по бързото им търсене, но по този начин забавя движението по папките.
Disable Zip Compressed Folders – Windows XP има вграден архиватор. С изключването на тази опция, стартирането на архиви ще стане по-бързо.
Enable automatic Reboot – Това е много полезна опция. Ако системата увисне, веднага ще последва Restart.
Increase NTFS performance – Помага за по-бързата работа със NTFS дялове.
Automatically close Non-Responding applications – Удобно средство за автоматично изключване на неработещите програми.
и други…

Multimedia – Тук ще намерите редица скрити опции за по-добрата работа с мултимедийни устройства. Може да промените много от настройките на Media Player.
Eто някои, които може да използвате:Disable the CD-ROM autorun function – Изключва възможността на autoplay за дисковете.
Enable the USB autorun function – Включва възможността на autoplay за USB памети и други.
Disable CD Burning – Изключи вградената опция на Windows за записване на дискове.
Set CDROM Speed – Идеално средство за избиране на скоростта на четене и записване на CDRom.
и още…

Startup Manager – Това е мениджър, който ви дава възможност да управлявате програмите, стартиращи се заедно с операционната система. Можете да добавяте нови, да ги променяте или да ги изтриете.

System Repair – Ако случайно сте объркали нещо, от тук ще го оправите. System Repair съдържа редица настройки в три таба, с които ще решите всеки възникнал проблем.

В модул Optimization ще откриете редица настройки, с които ще промените операционната система по ваше желание. Но все пак, ако не знаете коя опция за какво служи, не я използвайте, защото последиците може да са необратими.

3. Cleaner – Съдържа:

Disk Analyzer – извежда подробна графика за заетото място от различните папки на твърдия ви диск. Полезно ако имате много файлове на хард диска.

Unnecessary Files – Почиства регистъра на Windows и хард-диска ви от ненужна информация.
Ето някои негови функции:
Delete System Backup files – Премахва системни backup файлове.
Delete Backup Driver files – Премахва backup драйвер файлове.
Delete Backup DLL files – Премахва backup DLL файлове.
Delete System Help files – Премахва помощни системни файлове.
и още…

Smart Uninstaller – Лесно и пълно деинсталира инсталираните програми. Заличава напълно всичко, оставащо след обикновеното деинсталиране. След деинсталацията Smart Uninstaller анализира твърдия диск и регистъра на Windows за останали файлове и ключове от програмата. Можете да махате програми от списъка без да ги деинсталиране.

Junk File Cleaner ви дава възможност да почистите временните файлове, оставени от Windows и някои програми по време на работата им, като освен стандартните tmp, old, bkp и т.н. програмата може да търси и зададени от вас разширения. С Junk File Cleaner лесно ще намерите и премахнете неизползвани, излишни заемащи място файлове (junk) от вашият твърд диск и ще освободите допълнително свободно място.

Dup. Files Finder – Този компонент претърсва компютъра за дублиращи се файлове във вашият компютър. Инструментът умее да сканира избрани папки или цели дискове и връща списък с всички повтарящи се файлове, които отговарят на вашите критерии.

Registry Cleaner – Някои програми оставят много ключове, които забавят системата. С Registry Cleaner лесно ще ги откриете и почистите от регистъра. Може да изтривате неизползвани шрифтове, теми и други. Също можете да изтривате грешни типове файлове, пътища и други. Полезно при Windows с много инсталирани програми. Може да направите архив, който да възстановите при нужда.

Registry Defrag – Тази операция ускорява работата на системата, като намалява размерите на регистъра. Полезно, защото много деинсталирани програми оставят информация в регистъра и така забавят операционната система.

Desktop Cleaner – почиства работният плот от неизползвани преки пътища. Много удобно ако имате много икони на екрана. Desktop Cleaner НЕ премахва програми, само техните преки пътища. След като провери кои shortcut-и не са използвани от дълго време, Desktop Cleaner ги премества във папка Desktop Files на работния плот.

4. Customization – Съдържа:

Customize System – Тук ще откриете редица от настройки за промяна на облика на операционната система. От тук може да промените някои опции и настройки на Windows Explorer, Desktop, Start Menu, Taskbar и т.н. Ето ви някои от често използваните настройки:

Таб – System
Disable Low Disk Space Notification– Премахва съобщението, че има малко място в хард диска.

Таб – Desktop
Remove the Shortcut arrow– премахва стрелкичките на преките пътища.
Disable Desktop Cleanup Wizard– изключва ненужна програма за премахване на неизползваните икони.
и още много други…

Context Menu – С този инструмент ще може да променяте контекстните менюта, като добавяте или премахвате елементи от тях.

Icon Manager – Мениджърът за икони e идеално средство за промяна на системните икони. Можете да промените повечето икони в Windows(напр. My Computer, My Documents, Recycle Bin, Control Panel, CD Drive, DVD Drive и много други.

Wallpaper Changer – може да сменя автоматично тапета ви през зададен от вас интервал от време. Само избирате няколко картини, натискате Start и сте готови! Можете да променяте под какъв ред да излизат картините, през колко време да се смеят и други.

Run-Shortcut Creator – От тук можете да създавате или премахвате преки пътища(shortcuts), които са се стартирали в Run -dialog box в Start менюто. Преките пътища ви помагат да стартирате програми, да отваряте папки и да отваряте интернет сайтове по-бързо.

5. Security – Включва:

System Security – Набор от функции за повишаване на сигурността в Windows. Може да забраните Task Manager, Regedit, cmd и изпълнението на .bat файлове, да изключите достъпа до Control Panel и др. Eто някои от функциите, които можете да използвате:

Таб – System
Clear the Page File at system shutdown – Почиства Page File при изключване. Page File се пълни с много ненужни неща и е добре да се изчиства.

Drive and Program – Чудесен инструмент за забрана на достъп до определени устройства и/или програми, даже да ги изтриете от Explorer, а също така да въвеждате забрани за стартиране на различни приложения.

File and Folder – Това е инструмент за криптиране и унищожаване на файлове. Криптираните файлове не могат да бъдат разглеждани или използвани. С File Shredder лесно се унищожават файлове без никога повече да бъдат върнати.

Privacy Cleaner – От тук можете да бъдете сигурни, че вашата информация е сигурно защитена, като премахва следите които сте оставили(cookies, history, typed urls и други)

Activation File – Прекрасен инструмент за архивиране на активационните кодове на Windows Xp, Office Xp и Office 2003. След архивирането може лесно да ги възстановите от същото място.

6. Network:

System Network – съдържа инструменти за оптимизация на мрежовата връзка и дава подробна информация за мрежата

IE Manager – тук са скритите настройки и опции за Internet Explorer

Outlook Express – архивиране информацията на Outlook Express за подобряване на сигурността

7. Misc. Utilities : Включва Windows Utilities, Product Key, Shutdown Reminder,Logging on Time, File Splitter. Съдържа инструменти за автоматично спиране на компютъра, стартиране на Windows Utilities и показване на серийния номер, с който сте инсталирали системата, в случай че ви потрябва.

Програмата е много добра. Тя ви предлага множество инструменти за оптимизация и настройка на Windows ХР, събрани в удобен и лесен за използване интерфейс, което ви спестява ръчното ровене из регистъра и системните файлове на операционната система.

WinXP Manager e Платен (Shareware), но 30-дневната версия можете да изтеглите от тук.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за