10 C
София

Изтекли клипове показват как сервизни служители на Apple се обучават да принуждават клиентите за по-скъп ремонт

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В уеб пространството изтекоха клипове, които Apple показва на своите фирмени сервизи за ремонт на различните мобилни устройства. В тях се вижда как корпорацията от Купертино обучава сервизните работници да уговарят клиентите да изберат възможно най-скъпия ремонт, както и да подкопават дейността на външните сервизи, които биха се опитали да ремонтират продукцията на Apple.

В един от клиповете мъж, който е в ролята на клиент, пита хипотетичния сервизен работник, колко ще му струва да смени счупеното стъкло на неговия iPhone. Когато клиентът се учудва, че цената на този ремонт е много по-висока от тази в един външен сервиз, техническият специалист отговаря, че такава е цената на оригиналния компонент. След това техникът заявява, че единствено оригиналните компоненти гарантират безпроблемната работа на съответното устройство.

Вижда се, че тези видеа изцяло съответстват на реалните разговори с клиентите от страна на сервизните работници на Apple, което продължава вече много години. Обучаващите клипове имат за цел да помогнат на сертифицираните сервизи да удържат позициите на един пазар, в който клиентите могат да получат аналогичната услуга на много по-ниска цена. Видеата са предназначени само за служителите на Apple и техните партньори, но сега изтекоха в Глобалната мрежа.

Въпросните клипове тренират сервизните работници на Apple в умението да убеждават потребителите да изхарчат колкото се може повече пари за ремонта на iPhone и другите мобилни устройства на корпорацията от Купертино.

Абонирай се
Извести ме за
guest
23 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини