25.1 C
София

Мирише ми на… SMS

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Вече може не само да видите и чуете изпратено ви съобщение по смартфона ви, но и да го помиришете. Това става ясно от материал, публикуван на страниците на New York Times.

Една от компаниите, които са се заели с мисията да ни доставят аромати чрез мобилните технологии е стартъп с името Vapor Communications, които ще представят тази есен няколко устройства, които ще могат да излъчват лек аромат от филми, книги и дрехи. Освен това се очаква компанията да представи oPhone Duo стационарно устройство, което може да излъчи аромат според характеристики на изображение, представено в iPhone.

Друга компания, наречена Scentee вече има продукт на пазара, кръстен на името на компанията, който представлява батерия, която може да се свърже към входа за слушалки на устройството, като приложение за Scentee прави възможно отделянето на мирис при получаването на текстово съобщение или имейл.

Един от проблемите свързани с реализацията на идеята е, че изпусканата от устройствата миризма би се смесила с околните миризми и по-този начин тази характеристика ще се обезмисли. Vapor Communications обаче споделят, че имат решение на този проблем. За целта те са интегрирали в системата специални пластини, които се активират при засичане притока на въздушен поток над тях, като човек трябва да се наведе над пластините – все едно мирише цвете – за да усети изпускания от тях аромат. Освен това, по този начин миризмата не би попречила на други в помещението, които не биха искали миризмата да се носи около тях или имат алергии към нея.

Продуктите на компанията разчитат на технология наречена oChip, като „о“-то в случая идва от английското olfactory – „обонятелен“ (за нерв). Във всеки oPhone всеки чип съдържа от един до четири аромата, като чиповете се продават в пакети от по осем бройки, групирани в „семейства“ от сходни аромати, маречени Coffee, Foodie и Memory. Така например, обясняват Рокси Хамил и Майк Хендрикс от Times, ако някой иска да опише аромата на сос за спагети например, може да използва характеристиките за миризмата на магданоз, домат и розмарин, което от своя страна ще задейства устройството да даде инструкции на съответните чипове да произведат аромат на сос за спагети, смесвайки ароматите. От компанията се хвалят, че има аромати за възпроизвеждането на над 300 000 отделни миризми. За активирането им обаче е нужно присъствието на специален настолен приемник, в който се намират чиповете. Предвид големината на устройството – колкото кутия за обувки, това прави използването на oPhone Duo по предназначение, неудобно за употреба, докато човек се разхожда. Понастоящем системата Duo се предлага от сайта на компанията на цена от $650, като при пускането на устройството на пазара, тя ще падне до $350.

Scentee, от своя страна е значително по-евтино. То струва $70, като закупилите го получават малък пластмасов стик, който може да се прикачи към телефона, както и три ароматни касетки. Течността в тях се преобразува в аерозол благодарение на мотор. Всяка от тях идва на цена от $7.50 и са с аромат на лавандула, роза, розмарин, кафе и ягода. Потребителите на устройството може да настроят така приложението, че устройството да излъчва армат при получаването на съобщение, имейл или при харесването на публикувания във Facebook.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини