Няма да са само видеокартите: възникна голям дефицит за мобилните процесори на Qualcomm

9
2219

След като цените на топ-видеокартите достигнаха $4000, а конзолите до $1300, много хора започнаха да си мислят, че по-зле не може да стане. Оказа се, че не е така – дефицитът засегна дори такива области, в които по принцип не би трябвало да е възможно подобно нещо. Популярният уеб портал Gizchina съобщи, че няколко компании едновременно са започнали да се оплакват от тоталния дефицит на мобилните SoC и другата подобна полупроводникова продукция.

Така например, китайската компания Xiaomi, която миналата седмица представи смартфоните от фамилията Redmi K40, базирани на чипа Snapdragon 870, както и Realme, която тази седмица възнамерява да анонсира своя флагман Realme GT 5G със SoC Snapdragon 888, съобщават за масов недостиг на мобилни процесори.

Според президента на Xiaomi China Лу Въйбинг, на пазара се предлагат твърде малки количества системи върху чипа и допълва, че до края на тази година дефицитът за тях няма да приключи. Представител на Realme също съобщи пред медиите, че новите SoC на Qualcomm катастрофално не достигат.

Според съобщенията на логистичните центрове за доставки на разнообразни компоненти за смартфони и други мобилни устройства, целият цикъл на продукцията на Qualcomm към днешен ден превишава 30 седмици. А времето за доставка на CSR чиповете, необходими за Bluetooth модулите е още по-дълго – 33 седмици. Като се има предвид, че все повече компании проектират своите смартфони с използването на топ чиповете Snapdragon, дефицитът още повече ще се задълбочи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари