Apple не е в състояние да прехвърли производството на своите устройства в САЩ

36
2569
В САЩ активно се обсъжда идеята за връщането на производството на мобилните устройства от Китай в Америка. Политиците обичат да спорят на тази тема, а представителите на едрия бизнес обсъждат това, за да привлекат вниманието към себе си. Инициатор на всичко това бе президентът на страната Доналд Тръмп.

По всичко личи, че засега това са само разговори, като реална възможност за започване на производството на мобилна електроника от мащабите, необходими на Apple, засега няма. Корпорацията от Купертино още от 2012 година обмисля да прехвърли производството на своите лаптопи в САЩ, но и сега всичко е в Китай.

Надписът „Assebmled in USA“ все пак понякога се появява на Mac компютрите, понеже неотдавна някои устройства започнаха да се сглобяват (но не и да се произвеждат) в Тексас. Но дори обикновеното сглобяване е проблем за Apple. Липсват необходимите производствени мощности, инфраструктура, а наскоро процесът бе спрян, понеже нямаше откъде да бъдат намерени специалните нестандартни винтчета и болтчета, които Apple така много обича да поставя в своите устройства.

Корпорацията вече твърде силно зависи от Китай и към днешен ден не може самостоятелно да направи кардинални промени. Колкото и да е странно, именно липсата на достатъчен брой нестандартни винтчета бе причината на отдела в Тексас да спре сглобяването и продажбите на „американските“ Mac. Оказа се, че на този отдел са необходими около 1000 от тези специални винтчета на ден, но няма нито едно предприятие, което да произведе необходимото количество.

Наложи се Apple да поръча тези компоненти от Китай. Излезе, че нито една страна освен Китай, не може да организира производството на необходимите на Apple компоненти. САЩ не може да ги направи, понеже там просто няма нито една компания, която да комбинира опитни специалисти, инфраструктура за производството на компонентите и всичко това при евтино производство и ниска себестойност на тези компоненти.

Да не забравяме, че става дума за Apple – една от най-богатите компании в света. По-малките компании, зависещи от Китай, дори и не могат да си помислят да преместят своето производство на друго място.

И още, Китай е един от най-важните пазари за Apple. Продажбите на iPhone постепенно падат и Apple за първи път от 16 години заяви, че доходът е намалял и може да продължи да пада. Тим Кук заяви това още на 2-ри януари. Засега всичко върви добре, но инвеститорите изобщо не очакваха това и акциите на Apple започнаха да падат.

Преди два дни корпорацията публикува своя финансов отчет, който показа спад във всички без изключение финансови показатели. Доходът на Apple за изтеклото тримесечие е $84,3 милиард и е намалял с 5% в сравнение със същия период на миналата година, когато е бил $88,3 милиарда. Операционната печалба на годишна основа е паднала с 11,1% до $23,4 милиарда, а чистата печалба също има спад – от $20,1 милиарда на $19,965 милиарда. Финансовият отчет показва още, че 62% от дохода са осигурени от продажбите извън САЩ.

В началото на миналото тримесечие Apple реши да не публикува в своите финансови отчети данни за количествата продадени iPhone, iPad и Mac. Но в него са останали данните за доходите от тези мобилни устройства. Тези числа показват, че стратегията на високите цени на iPhone вече не работи: доходът от продажбите на айфоните на годишна база е намалял с небивалите 15% до $51,98 милиарда. Всички финансови анализатори са единодушни, че това е най-големият спад на продажбите на iPhone в историята на Apple. Като количество продадени айфони, спадът със сигурност е по-голям.

Ситуацията се усложнява и от това, че администрацията на Тръмп притиска и ще продължи да притиска компаниите да оставят Китай и отново да започнат да произвеждат в САЩ. Това не е лошо, но засега икономиката страда, при това доста силно.

Apple се опитва да диверсифицира своята верига от доставчици, понеже търговската война с Китай оказва негативно влияние на инфраструктурата на корпорациите. Засега Apple вижда алтернатива не в САЩ, а в Индия и Виетнам.

Компонентите за електронните устройства на Apple се произвеждат не само в Китай, но и в други страни – от Норвегия до Филипини. Всичко това се транспортира в Китай, там се смесва с произведените в Поднебесната детайли и се сглобява във вид на готова за продажби продукт. Възнаграждението на хората, които сглобяват тези устройства преди време бе $2,10 на час, но под натиска на обществеността бе увеличено на $3,15 на час. Въпреки това, тази сума е многократно по-малка от заплащането, които искат американските работници. Именно китайските заводи дават възможност на Apple да поддържа високия марж на своите устройства. Ако всичко това бъде преместено в САЩ, никой не се наема да пресметне, каква би била цената на iPhone.

Друг проблем е, че в Китай хората са съгласни да работят извънредно, само за да се изпълни плана или нормата. В Тексас подобно нещо едва ли ще сработи. Никой няма да отиде да работи, само защото на компанията са ѝ необходими повече компоненти. А дори и да отиде, ще поиска двойно и тройно по-голямо възнаграждение. А това още повече ще намали маржа на продукцията.

Въпреки всички изявления на Apple, корпорацията изобщо не се и опитва да прехвърли своето производство в САЩ. Но дори и да иска, едва ли ще може в близко бъдеще. Причината далеч не е само в нестандартните винтчета. Действат твърде много фактори и ситуацията при подобно решение би била твърде неблагоприятна за корпорацията от Купертино.

36
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
25 Отговори на коментарите
18 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
20 Автори на коментарите
НадблюдателСмяхПуркоУмникътиван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kofti Petrov
Kofti Petrov

Тези ползват най-евтиното производство и им застояват телефоните, а ако започнат в щатите не виждам кой ще си купи телефон за 2000$ освен някое зомби 🙂

Умникът
Умникът

В щатите телефоните им изобщо не са скъпи за техния стандарт – 700 – $800. Дори и лаптопа им, Макбук Про, е достъпен. Да не говорим, че пускат програми за девелъпъри, ученици, студенти и т.н. и може да ти излезе доста тънко.

Кольо
Кольо

Ако не бяха китайците, Епъл вече нямаше да съществува 🙂

зигзаг
зигзаг

хе хе … не е като да е Елбрус , а ?

OZZY
OZZY

Нали са технологичен гигант? Хайде да видим, технологични тролове.Едно болтче не могат да направят.

Бахти
Бахти

Могат, ама няма да е на цената на това което е произведено в Китай. Прескъпите боклуци на тази „компания“ са сбирщайн от най-ефтините възможни компоненти в най-ефтините за работа страни – Китай, Виетнам, Индия и т.н. Ще им трябват от 5 до 10 години за да организират производство с мащабите на което им осигуряват сега другите страни и крайният просукт ще струва от 5 до 10 пъти по-скъпо и ще трябва драстично да си намалят печалбата от 400-500%. Затова не им е изгодно и дори и не си правят труда.

Шакарон
Шакарон

Много точно обяснено. Поздрави!

Мирослав
Мирослав

Тръмп се обажда по телефона: „Ало, Сторми Даниелс ти ли си?“.
Мелания: „Ей нерез, развод…!“.
Тръмп:“Ухх се бъркам този iPhone с Huawei- я! „.

china
china

„Именно китайските заводи дават възможност на Apple да поддържа високия марж на своите устройства“. Китайците бълват почти всичко… но феновете са тези които с неразумното си харчене ,са тези които им осигуряват високия марж…. Хак да им е….

mathur
mathur

„фенове“ ???? ГЛУПАЦИ ….

mathur
mathur

С една дума даваш една торба пари за поредната китайска пръчка….ама докато има балъци …..Ха ха ха ….

hell
hell

Само човек никога невиждал как се строй в САЩ може да говори такива глупости,същото като смешковците с завода за Ф16.Бил съм там няколко пътио за по месец два и съм виждал как от гола поляна за 20тина дни се вдига 4 етажен МОЛ,това да не са ви бългаски строители 1 бачка 5ма го гледат.Ако решат производството може да се премести за няколко месеца.

Бахти
Бахти

И как ще го преместят? Те заводи могат да построят 1000, ама кой ще работи в тях на същите пари на които работат китайците, М? И ако случайно си забравил (или се правиш на приятно разсеян) самият Тим Кук каза, че не могат да напълнят една конферетна зала с инженери докато в китай могат да напълнят цял стадион! Те ако можеха до сега да са го направили.

Хахаха
Хахаха

За данъци чувал ли си? Финансовите операции към и през Китай според теб с нулева ставка ли минават?!

Бахти
Бахти

Я обясни ти големият финансов експерт как данъците им пречат/помагат да си направят собствено производство на боклуците си в родната си страна, М?

Капиталист
Капиталист

Заради ляво-либералния данъчен кодекс, данъците за корпорациите в САЩ са изключително големи, поради тази причина компании като Епъл, Гугъл, Фейсбук и други държат основните си капитали в чужбина чрез сложни, легални, но антипатриотични методи, чрез които се опитват да минимизират разходите си по данъците. Затова, когато техните entities в USA изискват финансиране, Епъл са принудени да теглят заеми, вместо да внасят от собствения си капитал, който дръжат зад граница. Върху тези заеми се плащат лихви. Така, ако Епъл реши да ползва 10 млрд. от своя капитал, то ще трябва да платят 35% от него още на входа, което значи близо… Виж още »

Бахти
Бахти

Всичкото това което изписа е много хубаво (мен специално ми е през сайдера), но няма нищо общо с това, че не могат да съберат една конферента зала с инженери, отделно че ще им трябват от 5 до 10 години за да постигнат мащабите на сегашното производство, за цената която ще излети в космоса въобще да не говорим. Елате пак да пишете глупости за данъците, то се вижда, че сте мнооооого далече от техническите неща.

Смях
Смях

Разход от 3,3 млрд. на всеки внесени 10 млрд. само в началото не са проблем, викаш. Уникално, да не си бил икономически министър на Венецуела? 🙂

Бахти
Бахти

Ако ще и 333 милиарда да са е все тази. НЕ могат да организират производство в САЩ, не и в близките години, не и на цената на която им го произвеждат другите страни. По-елементарно не мога да го напиша, отбор ябълка е с отрицателно IQ.

Надблюдател
Надблюдател

Не им требват инжинери могат да си вземат тез от Китай и другите страни с по една зелена карта – фирми кат неговата може да го направят за нема и месец и инж-овете са в САЩ в новопостроениа завод – примерно тексас. Проблема е пак ви се казва икономически – има много дебили на огромни заплати от по милион и борд с още по големи заплати все шефове които няма да дадат печалбата от телефон да падне от 600 долара на 200 – тва да не ти е българия фирма с 10 000 души персонал правят военна техника или още… Виж още »

JVP
JVP

ZTE, Huawei, Дядо Коледа, Путин, това са една малка част от „виновниците“ за спада в продажбите на Айфон.:)

Хахаха
Хахаха

Кой го казва това? Има СПАД НА РЪСТА, вземи чети по-внимателно.

Капиталист
Капиталист

Който както иска да го чете, за ваше съжаление Путин дори не присъства в никакво изказване или анализи свързани с Епъл, това са поредните тролски измислици, които смятат, че Путин е някакъв фактор в това отношение, ами за съжлание не е. Цял Кремъл ползва продуктите на Епъл, въпреки многогодишните закани и забрани 😉

assa
assa

Тук си проличава нивото на интелигентност на потребителите на огризките 😀

Капиталист
Капиталист

Нивото на интелигентност може да го определиш по резултатите, по плодовете на труда си, това е интелигентност. Какви са твоите?

иван
иван

идиот , ти вземи прочети по-внимателно !
„Πpeди двa дни ĸopпopaциятa пyблиĸyвa cвoя финaнcoв oтчeт, ĸoйтo пoĸaзa cпaд във вcичĸи бeз изĸлючeниe финaнcoви пoĸaзaтeли. Дoxoдът нa Аррlе зa изтeĸлoтo тpимeceчиe e $84,3 милиapд и e нaмaлял c 5% в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa, ĸoгaтo e бил $88,3 милиapдa. Oпepaциoннaтa пeчaлбa нa гoдишнa ocнoвa e пaднaлa c 11,1% дo $23,4 милиapдa, a чиcтaтa пeчaлбa cъщo имa cпaд – oт $20,1 милиapдa нa $19,965 милиapдa

Тези спадове за РЪСТ ли ги имаш ???

Надблюдател
Надблюдател

Който спад е както може да се прогнозира за всичко – ако не бъркам нарича се насищане и липса на иновации. Я си представете сега некой да измисли нещо много яко което да е много ценно на всички – примерно смартфона да може да ходи на работа вместо вас и да работи там едни работи да върши и само да го наглеждате? Веднага ще си купите. Но след като си имате вече неколко смартфона Айфона за кво ви е нов след като така или иначе искате да намалите забития нос в него и да отидете на планина на море най… Виж още »

Ебасси
Ебасси

Някой да им каже че могат да сглобяват безценните си продукти и със стандартни болтчета, чието производство може да се организира навсякъде и да се свършва с тоя цирк .

Хахаха
Хахаха

Кажи им, г-н квартален табладжия, кажи им кака се прави на мулти-милиардна компания.

Бахти
Бахти

Тази мулти-шит-грееди компания много добре го знае, но алчността е тази която ги кара да не използват стандартни. И утре ако Китай им врътне кранчето и ще изчезнат много бързо от небосклона като сапунен мехур какъвто са.

Ебасси
Ебасси

Съжалявам Хахаха, нито аз нито признатия от теб за абсолютен авторитет в тази област – Кварталния табладжия не може да ти помогне . Ще си останеш прост. Като гледам всеки тук коментирал статията се е опитал да ти обясни с възможно най-прости думи за да го разбереш – но, напразно. Аз дори няма да се опитвам . Върви да пасеш трева . Току виж откриеш в това смисъла на живота си.

Пурко
Пурко

Ами явно трябва някой да им каже, щом трилионна компания не може да осигури болченца за производството си. Даже бай Михал , като му поръчам 10 марули за утре , ми ги носи навреме, с една Украйна от онези дето имат заводски щайга за домати отпред.

Анжел Димитров
Анжел Димитров

Ай фоните им спаднаха продажбите и защото махнаха жака за слушалки ,а всяка уредба има аукс кабел ,но като си с новия айфон не можеш да се включиш през уредбата ,малко са смешни тези с айфоните като им кажа в таксито ,,ето аукс кабел пускай си каквато музика искаш “ и този с ай фона вика ,,нямам жак“ или ,,не си нося приставката“.-Тъпо да дадеш 1200 лева за смартфон и накрая да нямаш генерална екстра(все едно да си купуш кола за 500 000 и да няма климатроник).

иван
иван

Сори майна,ама всички коли от последните 5 г имат блутут за връзка с телефона . Горе долу същото време ,когато махната и жака … А ако ти караш такси -курник на 10 г ( или повече ) това си е твой проблем , а не на липсата на жак за слушалки.
Аз лично , както и всичките ми познати в САЩ ( тук живея ) нямам никакви , ама НИКАКВИ проблеми с липсата на кабел . Всичките ми музики в къщи са без кабели , дори и интернета ми е WIRELESS, представи си …

Смях
Смях

Всички производители поетапно ще махнат аудио жака, причината е, че всеки страни от аналогови сигнали, защото звукът се влошава. За целта има преходник, ако имаш стари аналогови слушалки.