fbpx
5 C
София

Apple ще отдава iPhone под месечен наем

Най-четени

Скоро ще можете да използвате iPhone по същия начин, по който използвате услуги като Netflix, Amazon Prime и много други, а именно под формата на абонамент. Това става ясно от нов репортаж на Bloomberg, в който от медията съобщават, че Apple разработва вариант за абонаментно ползване на смартфоните ѝ, който ще позволи на клиентите да плащат месечна такса, за да използват iPhone, вместо да купуват устройствата в кеш или на лизинг. Според предварителната информация, с която разполагаме до момента, става въпрос за наемно предлагане на устройствата, което много ще наподобява това, което днес бизнеса познава като оперативен лизинг, но без идеята да има вариант за придобиване на собствеността върху устройствата, както и услугата да бъде достъпна и за физически лица, а не само за фирми.

Нека кажем предварително, че тази идея следва едно голямо течение в технологичната индустрия, а донякъде и в икономиката като цяло. Отдаването на смартфони по програма, която наподобява оперативен лизинг, може да направи до известна степен по-поносим проблема с високите цени на флагманските устройства, които често се плащат трудно от жителите на развиващите се страни, да намали рисковете за крайните потребители от увреждане, счупване или кражба на устройството, както и да помогне за един още по-наболяващ съвременен проблем, а именно нарастващите планини от електронни отпадъци.

От пускането на iPhone през 2007 г. Apple е произвела толкова смартфони, че ако те бъдат поставени един до друг, биха образували траектория, която е два пъти по-голяма от обиколката на Земята. Огромният успех, който компании като Apple и всички други технологични гиганти пожънаха, както и значимия прогрес в нашия начин на живот и общества, идват на висока цена, която може да бъде измерена в тонове алуминий, кобалт, мед, стъкло, злато, литий и много други суровини, които влизат в производството на устройството, от което четете тази статия в момента.

Кой и защо би взел iPhone под наем?

Програмата за наемно ползване на устройствата на Apple може да приближи компанията до нейната голяма цел да създаде iPhone и други продукти, които да бъдат изцяло произведени от рециклирани материали, като същевременно дава възможност на потребителите да надграждат смартфоните си всяка година. По този начин компанията ще си гарантира не само добри продажби на най-новите си модели, но в същото време и един много висок процент на връщане на старите, използвани устройства обратно при нея, така че да има възможност да рециклира техните компоненти, да ги възстановява, използва повторно или да създава няколко различни модели, които да бъдат базирани на една платформа. Също би увеличила процента на сервизиране на устройствата ѝ само в нейните официални сервизи, а навярно и продажбите и печалбите от собствените ѝ дигитални услуги, тъй като подобно наемно предлагане на устройствата на компанията би ги направило достъпни за повече хора по света.

Има и други причини, поради които една програма като тази би могла да пожъне голям успех. Така например Apple би могла да намали и вторичния пазар на устройства, който по отношение на нейните продукти никак не е малък, тъй като устройствата ѝ често имат дълъг жизнен цикъл, което позволява да се препродават дори след няколко години употреба, при това с висока остатъчна пазарна стойност. Отделно знаем, че през последните няколко години се наблюдава тенденция потребителите да сменят смартфоните си на една идея по-дълги интервали, като средностатистическият потребител вече използва смартфона си около три години след покупката му, вместо да го сменя на две, както беше популярно преди. Тези два фактора допълнително забавят продажбите на Apple продукти, особено предвид факта, че често не могат да се открият някакви значими и колосални разлики в рамките на само едно поколение устройства, които биха накарали голяма част от потребителите да надградят например миналогодишния си смартфон с чисто нов. Една подобна програма за наемно ползване на устройствата би решила тези проблеми. Въпреки това обаче тя повдига и много въпроси.

Все още не знаем нищо около параметрите на тази програма, за която в момента имаме само бегли впечатления. Така може да се окаже доста трудно да претеглим чертата, за да кажем дали ще си струва, тъй като не знаем нищо по отношение на ценообразуването. Също така не знаем и други параметри около една такава програма – дали например компанията планира да даде възможност за придобиване на собствеността върху устройствата за онези потребители, които искат да направят това, дали това би ставало след заплащане на остатъчна стойност или колко време би могла да продължава такава програма за наемно ползване на устройства, каква поддръжка предвижда Apple в рамките на нея и до каква степен потребителите ще имат възможността да се откажат от подобна програма, ако решат, че не желаят повече да използват дадено устройство? Към момента всички тези въпроси остават без отговор, което се дължи на все още ранния етап на медийно отразяване на идеята на компанията. Но при всички положения, за да успее Apple да направи конкурентно пазарно предложение с такава програма, тя ще трябва да подходи изключително гъвкаво и премерено по отношение на ценообразуването, тъй като на пазара в момента има много опции за достъпно придобиване на iPhone – като например безлихвени или евтини лизингови програми на различни търговци, възможност за субсидирано закупуване с разсрочено изплащане към мобилен оператор, допълнителни отстъпки при връщане на старо устройство или сключване на договор в някои региони и пазари, а да не забравяме и достъпните кредитни карти, които често са предпочитан начин за плащане на по-скъпи стоки от все повече хора.

Освен това клиентите вече живеят с доста натоварен бюджет покрай всички абонаментни услуги и месечни планове, които плащат, за да покриват едни или други потребности. В момента мога да се сетя за 10 различни дигитални услуги, за които съм абониран, при това без да става въпрос за специфични услуги или услуги за бизнеса – големият въпрос, който възниква от това, е колко от нас са готови да добавят още един месечен абонамент, при това с потенциално немалка цена, към месечния си бюджет? Къде е границата между финансовата ефективност на наемното/лизингово ползване на определени стоки и услуги и претоварването на бюджета? Макар и икономиката ни все повече и по-активно да се превръща в базирана на наемното и лизинговото ползване, ситуации като COVID-19 и колапса за бизнеса ни припомнят, че в крайна сметка не трябва да живеем на ръба на бюджета си, защото при евентуално свиване на доходите, дали не би могло да се окаже, че даже няма да можем да ползваме и телефона си, ако той е под наем, заедно с всичко останало?

Екологичен отпечатък

През последните няколко години Apple дава особена гласност на плановете си да намали въглеродния си отпечатък. В известен смисъл предлагането на абонаментно ползване на iPhone изглежда като логична следваща стъпка в пътната карта на компанията. Предложението би могло да включа и опция за замяна на по-стари устройства с по-нови модели, според доклада, което вероятно би дало на купувачите на iPhone още един стимул да рециклират старите си iPhone през официалните канали на производителя.

Apple постигна стабилен напредък в своите екологични амбиции през последните няколко години. През 2016 г. компанията представи Liam, първият робот, предназначен да разглобява iPhone и повторно да използва неговите компоненти. Две години по-късно представи и друг робот, наречен Daisy. От iPhone 12 насам компанията спря да предоставя зарядни устройства в комплекта с телефона, а преди години спря да включва и слушалките като аксесоар – все ходове, които наистина имат своето екологично въздействие върху света, а изглежда и бяха бързо приети и от останалите производители в смартфон индустрията, което затвърждава ролята на Apple като стабилен инфлуенсър на смартфон пазара и отвъд. Това ни навежда над мисълта, че всъщност със стартирането на подобна услуга от компанията, конкурентите също биха могли да се замислят върху това да предложат сходна програма.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини