Harmony OS все пак няма да замени Android в смартфоните на Huawei

6
3607

2019 определено беше бурна тодина за Huawei – след като забраната на американското правителство над компанията, и възможността гигантът да загуби правото си да произвежда смартфони с Android, възникнаха съмнения относно това дали китайският производител ще представи собствена операционна система, която да замени тази на Google в собствените им смартфони.

За Harmony OS се говореше от години, като според мнозина тя е „спасителният план“ на компанията, ако един ден настъпи нещо подобно на това, което се случи през месец май – Тръмп забрани на американските компании да правят бизнес с Huawei.

Когато Huawei започнаха активно да говорят за Harmony OS, всички предположихме, че тя незабавно ще стане част от новите устройства на компанията, но изглежда, че Huawei P40 и следващите модели, все пак ще се придържат към употребата на Android.

Информацията идва от президента на Huawei за глобалната комуникация Джой Тан, както съобщава китайския новинарски сайт MyDrives. Според Тан, „жизнеспособна алтернатива на операционната система Android ще ни отнеме години.“

На всичкото отгоре, Тан предполага, че Android е твърде популярен сред всички потребители и те може да не са склонни да преминат към HarmonyOS. Според Statista, в средата на 2018 г. 88% от смартфоните по целия свят са работили с Android, което е наистина огромен брой от всички потребители.

Вместо това Huawei в близък план се стреми да замени Google Mobile Services (GMS) със собствена колекция от приложения, които правят същото. На Huawei е забранено само използването на GMS, а не изобщо на операционната система Android, така че ще бъде достатъчно гигантът просто да направи алтернатива на услугите на Google, вместо да прави цяла нова операционна система, която да се опитва да наложи на пазара.

Проблемът с Huawei Mobile Services

Huawei доста лесно може да замени много от популярните приложения на Google, като Maps, Chrome и Gmail със свои собствени версии, въпреки че те няма да са чак толкова добри от самото начало. Има обаче едно нещо, което няма начин да бъде копирано толкова лесно – именно Google Play Store.

Play Store е мястото, където можете да намерите всички популярни приложения за Android, разработени от трети страни и програмисти като игри, платформи за стрийминг на съдържание (Netflix, HBO, Spotify и т.н.) и всички други приложения, без които смартфонът ви няма да е същия. Без Play Store, телефонът ще има силно ограничени възможности, освен ако потребителите не започнат ръчно да инсталират приложенията на устройствата си от инсталационните APK файлове, което определено не е вариант, на който Huawei да може да заложи.

Когато Huawei Mate 30 Pro стартира, то нямаше нито една от услугите на Google, което го прави много труден за препоръчване на някого продукт.

Huawei биха могли да се опитат да създадат истински конкурентен магазин за приложения, но ще са необходими много доверие и работа от страна на разработчиците на приложения, за да могат те да качат своите апликации в платформата, което пък от своя страна може да отнеме много време и пари.

Така че, докато бъдещите телефони на Huawei като Huawei P40, Mate 40 и Honor View 30 очевидно ще се придържат към операционната система Android, вместо Harmony OS, може да мине известно време, докато получат пълната функционалност, която има всеки друг Android телефон.

По-рано днес стана ясно, че въпреки проблемите и недоверието с правителството на САЩ, Huawei са успели да счупят миналогодишния си рекорд и вече имат продадени 200 милиона устройства по целия свят, което определено означава, че компанията е в подем, въпреки трудностите. Дали това ще се запази така обаче, предстои да разберем. Едно обаче е сигурно – за Huawei положението наистина е по-трудно от това, на всеки останал производител на смартфони.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

Иди ми, дойде ми. Последно какво. Само СПАМ.

Стоян
Стоян

Не знам защо изобщо се занимавате с Huawei? Жена ми има Хуавей P20 pro. Толкова объркано и набратно меню, толкова грешки и неща и като цяло има които има да се пипнат реално. Хубава камера да, но и там менюто е отврат. Аз от години врче станаха, сигурно 5 подред-съм с Моторола. Изредих няколко мотороли, е момента съм с One vision. Пак имаш 48 пиксела, доста по-чист амдроид и интуитивни настройки и менюта, както и умни движения за камери, светкавици и подобни. И като цена е горе-долу наполовина по-евтин. Сега излезнаха и Моторола Пауър и Зуум. С тройни и четворни… Виж още »

Шаоми
Шаоми

Шаоми ис тъ бест.

the professor
the professor

но са леново – марка боклук (и при лаптопите и при настолните и при смартфоните)… не, че хубавея е по различен… мощен процесор в евтин пластмасов или стъклем корпус прегрява… лошото е, че вече почти никой не фрезова монолитно парче метал за корпус на телефона…

Фен
Фен

Андроид без Гугъл-няма такова животно.Скачате,мрънкате и мецате,ама никой не загърбва Ютюб,Карти,Диск и Хром.Казах го и преди-производители една камара,не знам защо възвеличавате Хуавей,като дори Кирин-а в структурата си е ARM-ски слоеве,Хуавей са добавили просто 2 реда инструкции.Софтуера и услугите на Гугъл от друга страна обаче са без аналог.За мнозинството Андроид е важен,без значение дали е на Моторола,Нокия,Самсунг,Хуавей или ЛГ.
И моля ви,не ми лансирайте китайски апп-магазин с китайски апове 😊

Jonnyto
Jonnyto

Едно време една камара ОС-и замряха точно заради това, че липсват услугите на Гугъл. Картите им не ги ползвам (има много по-добри алтернативи), но използвам Youtube, Chrome, Диск и Google Play и определено не познавам човек, който би си взел смартфон без тях. Едно време, когато използвах Symbian поралелно с Android определено ми липсваха тези услуги, когато използвах N8-цата.