iOS 9.3 ще съобщава за следене от страна на работодателя

1
25

Новата версия на операционната система iOS 9.3 ще предупреждава притежателя на iPhone, ако неговият работодател се опитва да го следи. Съобщението „Този смартфон се управлява от вашата организация“ ще излиза при заключен екран и в раздела About на смартфона.

 

Потребител на Reddit публикува скрийншоти от iPhone, на който е инсталирана бета-версията iOS 9.3. В изображенията се вижда съобщение за управляване на смартфона от страна на работодателя. По-късно той написа, че това съобщение се появява в случаите, когато се използва в рамките на MDM (Master Data Management) системата на дадена организация.

 

Няма как да се спре следенето и контрола на служебния смартфон, но сега потребителите ще знаят кога става това. Корпоративните служители, получили служебен iPhone се досещаха, но не виждаха, че смартфонът се управлява от предприятието и се следи всяко придвижване, както и че се наблюдава трафика.

Дистанционното наблюдение от страна на работодателите вече бе обсъждано в съда. През месец май 2015 година, служителка на американска компания бе уволнена за това, че е премахнала приложението от служебния iPhone, което денонощно следи нейното придвижване с помощта на GPS. Тя поиска половин милион американски долара и сравни приложението Xora с гривната, която носят някои затворници.

Това съобщение най-вероятно е предназначено да предупреждава потребителите, че предприятието наблюдава служебните айфони през работно време, за да не се наруши неприкосновеността на личния живот.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

Уродите скоро ще ни анализират и сърдечния пулс и вдишванията. Модерно робство!