Motorola патентова съмнително приложение, което да следи колко често си сменяте телефона

1
614

Счита се, че на потребителите им се налага да сменят своите мобилни устройства през две години, за да имат достатъчно бърз и надежден смартфон за ежедневна работа. На много от нас ни се случва да ползваме и повече от едно устройства. Никога обаче не се е стигало до конкретна статистика. Motorola иска да промени това с нова концепция. На 4-ти юли компанията публикува нов патент за специален софтуер, който да идентифицира клиенти, сменящи смартфона си твърде често. Компанията предполага, че това ще помогне за залавянето на „потенциални престъпници“, които ползват голямо число мобилни телефони за кратко време, за да не бъдат засечени. Идеята обаче, оформена през 2016-та година, има много особен и леко плашещ метод на анализ.

Патентът гласи: „По време на работа един сървър непрекъснато ще получава данни за лицето на индивида заедно с ID на устройството в същото време. Така се обвързват устройствата с конкретния им притежател. Процесът се повтаря и се прави предположение, колко често индивидът сменя свързаните с него устройства“

Според Motorola хората, които сменят своите телефони твърде често, могат да бъдат подозрителни. Макар и да има доза истина в твърдението, същото правят и журналисти, социални работници и членове на рискови обществени групи (свидетели под закрила). Нещо повече, идеята да ви правят селфи във всеки удобен момент е сериозно нарушение на правата за конфиденциалност на гражданите. Още повече, че според Motorola функцията не би трябвало да може да се изключва от собствениците на телефоните, а да работи необезпокоявано на заден фон, изграждайки база данни за всеки един град. Другата идея е всеки път, когато потребителят навлиза или напуска определена локация (някакво селище), да се прави проверка на лице и ID на телефона.

Фактически идеята е на Motorola Solutions, филиал на голямата компания Motorola и отделно от Motorola Mobility, която прави смартфони. Все още фирмата не е подала изявление по въпроса.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Хора, които правят софтуер за следене, хич не са подозрителни …