Ако сега планирате да сглобявате компютър, най-добре е да изчакате

Статията се базира на материалите на компютърния гуру EgorMorozov

18
4433

Според статистиките на AliExpress, през последните два месеца търсенето на персонални компютри и на електронни компоненти, в сравнение с месец юли, се е увеличило с 58%, а изчисленият на годишна база ръст е 264%. Това може да се обясни по няколко начина: през месец септември започнаха учебните занятия и учениците и студентите започнаха да купуват компютри. От друга страна, отмяната на строгата карантина срещу COVID-19, също предизвика увеличение на търсенето на компютри и компоненти. Но всъщност, сега съвсем не е най-доброто време за закупуването или сглобяването на компютър, и ако може тази покупка да се отложи, най-добре е асемблирането на бъдещия компютър да се отложи с около два месеца. Има цели четири причини за подобно изчакване и сега ще се спрем именно върху тях.

Nvidia представи видеокартата RTX 3000 – отлично решение за цената, на която се продава, но не се намира лесно

На 1-ви септември Nvidia анонсира своите нови графични карти, Както се очакваше, в началото бяха представени топ-версиите RTX 3090, 3080 и 3070. Първата почти не е интересна за обикновените потребители: при цена в Amazon $3 499  за Founders Edition (в края на тази седмица цените полудяха) и реална производителност само с 10-15% по-висока в сравнение с RTX 3080, която струва много по-малко, тази видеокарта ще бъде купувана само от ентусиастите и от хората, които се занимават с добив на криптовалута – за тази цел тя е много добре, но това е друга тема. Тези хора наистина могат да се възползват от нейните 24 GB буферна памет. Но за обикновения потребител тя не е особено подходяща.

По-интересни от гледна точка на съотношението цена/производителност са решенията, които започват именно с RTX 3080 Founders Edition, която Nvidia нарича ‘геймърския флагман’. В началото се казваше, че  тя ще струва около $850-$900, но днес я няма в магазините и е възможно също да поскъпне. А нейните параметри са много добри – компанията предлага решение, което е двойно по-производително от предишната RTX 2080 и при това има 10 GB бърза GDDR6X буферна памет (RTX 2080 има само 8 GB GDDR6X). Всъщност, тук Nvidia доста прекали, понеже независимите тестове показаха ръст на производителността около 60%, но това си е един отличен ръст за едно поколение.

Производителността на RTX 3080 е много добра

Най-интересна за потребителите изглежда ще бъде RTX 3070. Нека сами да преценим – за  малко над $600 в началото, тя предлага производителност на нивото на предишния флагман RTX 2080 Ti, който сега струва почти двойно повече. Отново да уточним, че това бе преди време – сега и тази видеокарта изчезна от магазините, а Nvidia съобщава в своя сайт, че продажбите ще започнат на 29 октомври и не се знае каква ще е цената, но съотношенията между цените на новите видеокарти на Nvidia със сигурност ще се запазят.

Тази видеокарта има 8 срещу 11 GB, но като се има предвид, че тя е адресираната към игрите с 2К резолюция при възможно най-високи настройки на графиката, проблеми няма да има.

Ако набързо посетим по-големите ритейлъри се вижда, че новите видеокарти на Nvidia ги няма или се предлагат при завишени цени. Навярно до началото на месец ноември няма да видим на полиците на магазините достатъчен брой от тези видеокарти и техните цени ще се успокоят към края на ноември или малко по-късно. От многото версии в Глобалната мрежа защо става така, най-логично е да се предположи, че Samsung не успява да произведе и достави необходимите количества GPU, които се произвеждат чрез 8 нанометров технологичен процес. А Nvidia, с цел да изпревари AMD, която обяви своя анонс на геймърските устройства за края на месец октомври, реши да започне продажбите с минимални количества от новите видеокарти. По някое време стана дори смешно: редица ритейлъри получиха подходящ работещ драйвер буквално няколко дни преди анонса – тоест, те са произвеждали и тествали тези графични карти на практика на сляпо.

Смешното е друго – появи се проблема с кондензаторите – производители като Gigabyte, MSI и EVGA, които не разполагаха с подходящи драйвери, нямаше как да проверят, че графичния процесор започва да работи нестабилно при честота над 2,0 GHz, а това води до срива на редица игри. Това стана ясно чак след началото на продажбите и компаниите трябваше спешно да подменят филтриращите кондензатори за захранването на чипа и разбира се, това се отрази твърде негативно на продажбите. В крайна сметка генералният директор на Nvidia Дженсен Хуанг каза нещо важно и доста неприятно – дефицитът на тези видеокарти ще продължи до края на годината.

Тук тази видеокарта я имаше, но само след половин час се пови съобщение, че трябва да се изчака до 22 октомври.

Виждаме, че към днешен ден закупуването на видеокарта от серията Nvidia RTX 3000 означава да бъдат нахранени прекупвачите и спекулантите. Изводът е един – трябва да се изчака.  А и е интересно какво ще покаже AMD.

И едно от най-важните неща е, че сега не трябва да се взема графична карта от предишната серия RTX 2000. Проблемът е в това, че големите магазини не могат осезателно да свалят цените – те са ги взели при такива цени, че ако ги намалят, ще трябва да започнат да продават на загуба. Няма смисъл – защо сега да се дават пари за една старичка RTX 2080 Ti, след като след два месеца ще може да се вземе RTX 3070 със същата производителност и както се очаква, при двойно по-ниска цена.

AMD подготвя голям удар

За щастие, на пазара за десктоп графика имаме два големи играча (скоро с Intel ще станат три). AMD също подготвя собствени видеокарти с поддръжка на технологията за трасиране на лъчите, които ще бъдат представени в края на този месец. Засега компанията публикува само един слайд, по който може приблизително да бъде оценена производителността на една от новите графични карти от фамилията Big Navi:

Тестерите на TechPowerUp сравниха нейната производителност с RTX 3080 и се получи, че видеокартата на Nvidia е с 5-10% по-бърза. Но това е един отличен резултат за AMD – да си припомним, че нейната сегашна топ-версия RX 5700 XT е от нивото едва на RTX 2070 Super, а новата графична карта ще бъде като минимум по-бърза от RTX 2080 Ti. При това AMD не спира да налива масло в огъня – първо компанията на доктор Лиза Су намекна, че показаното по-горе е тест ‘само на едната от видеокартите Big Navi’, а това означава, че ще има няколко модела и няма гаранция, е на слайда е показана най-бързата. Второ, един от топ-мениджърите на AMD заяви пред Reddit, че анонсът на видеокартите RX 6000 няма да е хартиен като този на RTX 3000 и те със сигурност ще могат да се купуват съвсем свободно.

Всичко ще се разбере в края на октомври, но много добре се знае, че AMD обича да притиска конкуренцията чрез намаляване на цените и нищо чудно техните Big Navi да са по-евтини от съответните аналози на Nvidia, но веднага да се появят в големи количества в магазините.

Intel подготвя процесори с нова архитектура

Много хора са недоволно от Intel, че вече 5 поредни години дои една и съща архитектура – Skylake, като само добавя по две ядра и постоянно увеличава честотата на своите процесори, като по този начин отделяната топлина на домашните CPU започна да достига тази на сървърните чипове. Но има многочислени слухове, че през първото тримесечие на 2021 година Intel ще представи на пазара процесорите от 11-то поколение Rocket Lake.

В тези процесори има редица нови и интересни неща. Първо, поддръжка на PCI Express 4.0 (дори и при някои от сегашните дънни платки). Второ, новата архитектура Willow Cove се очаква да донесе до +20% производителност на херц. Трето, очаква се новата мощна интегрирана графика Xe. Четвърто, честотата на новите чипове ще достига нереалните 5,5 GHz. Пето, ще се поддържат векторните инструкции AVX-512. Шесто, кешът от първо и второ ниво ще бъде увеличен, в някои места два пъти. Седмо, след обновяване на BIOS-а новите чипове ще се поддържат от старите дъна с LGA1200 сокет, а новите дънни платки с чипсета B560 ще предложат овърклок на оперативната памет.

Очаква се Intel да представи наистина добри процесори с много добра едноядрена производителност, която повечето игри така много обичат. Така че, ако вашата цел са игрите, по-добре е да почакате още около два месеца.

AMD съвсем скоро ще представи Ryzen 5000 и Intel няма да има какво да крие

Подходът на AMD е твърд и перфектен. Да си припомним, че преди три години тази компания анонсира Ryzen от 1-во поколение с 14 нанометров технологичен процес и архитектура Zen. Тези чипове имаха ниска производителност на едно ядро, проблеми с овърклока и стабилността, но доста добра многоядрена мощ и много приятна за потребителите цена. Ето защо тези CPU и досега са популярни.

Ryzen от 2-ро поколение с 12 нанометровата Zen+ затвърдиха този успех, Компанията демонстрира на всички, че само за една година може да увеличи производителността с 10%, колкото всъщност успява Intel за две поколения. Но нейният опонент със своя Core i9-9900K все още бе недосегаем. Само след още една година AMD оправи тази ситуация със своите 7 nm чипове Ryzen 3000 и архитектура Zen 2. В крайна сметка Intel нямаше какво да предложи срещу 12-ядрения Ryzen 9 3900X, а 16-ядреният Ryzen 9 3950X и до днес е недосегаем.

Ни Intel изкара едно асо от ръкава – нейните процесори може и да бяха по-скъпи, но в повечето игри бяха с 10-15% по-бързи, И ето че сега, буквално преди седмица, с анонса на Ryzen 5000, компанията AMD догони Intel и в това отношение.

Новата архитектура Zen 3 предлага с 20% по висока производителност на херц, така че Intel с нейния 5 nm Skylake дори и при еднонишковите задачи няма какво да крие. Единственото, което е в ползва на Intel, че процесорите на AMD са малко по-скъпи от своите конкуренти. Но да не забравяме, че чиповете на AMD бързо поевтиняват и се очаква още в началото на следващата година те да се изравнят с тези на Intel.

Продажбите на Ryzen 5000 са обявени за началото на ноември и тези процесори ще бъдат съвместими с дъната с чипсетите от серия 500 и именно тогава ще започнат да излизат техните първи ревюта и обзори. Тук със сигурност трябва да изчака в продължение на поне две седмици, за да видим какво точно ще покаже AMD.

Извод: наистина е добре да се изчака

По правило, обикновено е добре, ако има възможност, веднага да се вземе необходимия мощен хардуер при нормални цени. Но сега имаме уникална ситуация: през следващите само 3-4 месеца три големи компании ще покажат (или вече са показали) четири глобални обновявания на своите продукти. Ето защо, този път е по-добре да се направи изключение от това правило, понеже има всички шансове да се сглоби с 30-40% по-бърз компютър за едни и същи пари.

3.4 8 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари