Амбициозният руски проект за производство на съвременна електроника завърши с грандиозен скандал

30
2724

Заводът за производство на съвременна микроелектроника Ангстрьом-Р в Зеленоград официално бе признат за фалирал. След 10 месеца съдебни дела московският Арбитражен съд обяви банкрута. Това предприятие получи държавно финансиране от 1 милиард рубли, но това с нищо не помогна.

Компанията Ангстрьом-Т през 2009 година получи получи кредит в размер на 815 милиона евро (около $0,9 милиарда) от държавната корпорация ВЕБ.РФ. Плановете бяха заводът да бъде построен през 2010 година, само че това стана чак през 2016-та. За няколко години предприятието натрупа дългове за над 100 милиарда рубли, без да извърши нито едно плащане и без да внесе дори и една вноска по получения кредит. В резултат от това, кредиторът ВЕБ.РФ взе всички акции на Ангстрьом-Т и заведе съдебно дело за признаване фалита на компанията и поиска пълното изплащане на кредита и лихвите. След почти 10 месеца наблюдение на този завод Арбитражният съд на Москва призна предприятието за несъстоятелно. Разрази се грандиозен скандал.

Според експертите, причината за провала на проекта е, че заводът твърде късно започва да работи. В момента на стартиране на поточните линии той произвежда чипове чрез 90-130 нанометров технологичен процес, докато конкуренцията вече използва 45-64 nm. В резултат от това продукцията на Ангстрьом-Т няма къде да се продаде, липсва каквото и да било търсене и проектът се провали.

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
22 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Произвеждането на чипове трябва да е държавно субсидирано … виж какво става с Китай, където дори САЩ да ги откъсват от всичко което могат, те продължават да са стабилни. Аман от политическо промиване на мозъците… капиталистическия модел не е перфект и понякога държавата трябва да се намеси и вземе под свое управление даден отрасъл (както е военните и отбраната), защото в днешно време не е само въпрос на оръжия и храна, а и на технологическа независимост. Нито имат операционна система, нито чипове и са гола вода и ще бъдат такива, докато разчитат на някой митичен бизнесмен. Държавата трябва да задели… Виж още »

hood
hood

Само остава да намериш решение как да накараш един шеф или самият персонал на едно държавно предприятие да работят както в часното.

AxOx
AxOx

До „hood“ – това е много погрешно мнение. В живота винаги ще има различни хора.. както мързели, така и такива които искат да правят, творят и градят. Да не мислиш, че при комунизма всички спяха и мързелуваха?!
Имаше лекари, строители, художници, артисти, монтьори и прочие. Тааа не се безпокой. Едни от най-добрите ни филми са от времето на комунизма.. я виж сега колко добри филми правим. Навремето имахме завод за бГ компютри Правец и всички училища имаха от тях… сега не виждам да има бг техника.

Случаен
Случаен

Ти явно си някакво момченце, което идея си няма от социализъм/комунизъм. Соц лагера се срина чисто икономически точно защото всичко беше държавно, т.е. адски неефективно. Да твърдиш, че крадените технологии 2-ра и 3-та ръка за компютрите Правец струват нещо граничи с пълна олигофрения. На запад си продаваха старото оборудване и ние обикновено през разни арабски страни го купувахме и правехме компютрите Правец. Имаше система СИВ според която социалистическите страни бяха длъжни да купуват тези боклуци нарецени Правец. Съвет от мен, избий си от глават всичко, което си чул за комунизма, защото това, което някой ти е казал и пълна лъжа,… Виж още »

Аню
Аню

Много просто – водещо за тях не трябва да са парите, а други неща. Например, да го прави за славата на рода и родината си. Е, малко сме назад от тази идея. Виж Фичето, известен майстор. Или Ценов. Има и други. Да, те са имали пари, но са направили неща за родината. Въпрос на идеали. Въпрос на биософтуер.

Иво
Иво

Много точно казано – това винаги ще бъде най-сериозния проблем пред всичко държавно.

zero
zero

Това предприятие получи държавно финансиране от 1 милиард рубли, но това с нищо не помогна!
До AxOx, Чете ли или си пишете ей така.

AxOx
AxOx

До „zero“ – четох и точно затова правя коментара – не да се даде ЗАЕМ на частник, а да се участва в предпприятието като партньор (собственник).
Правенето на чипове вече не е въпрос само на печелене на пари!!
Моя коментар е да се разбере, че правенето на чипове е необходимост една държава да бъде сигурна, че ще оцелее от евентуални санкции или шпионаж, защото ако ползваш Уиндоус или Андроид… нали се сещаш, че имаш задна врата достъпна от САЩ.

hood
hood

След евентуални санкции от САЩ, съответната държава няма да има проблем с чиповете дори и да има ядрени бомби. Ако не харесваш зависимостта си от САЩ, има един начин да станеш най-щастливия и независим човен – мигрирай в Северна Корея. От нея по-независима държава няма. Иди, наслади се, после разкажи как ти се е отразило (ако доживееш).

Михаил Великов
Михаил Великов

B мoмeнтa нa cтapтиpaнe нa пoтoчнитe линии тoй пpoизвeждa чипoвe чpeз 90-130 нaнoмeтpoв тexнoлoгичeн пpoцec, дoĸaтo ĸoнĸypeнциятa вeчe изпoлзвa 45-64 nm.

Тези има няма още 20-30 години и ще настигнат АМД и Интел.

AxOx
AxOx

Понякога не ни е необходимо да имаме последната техника.
Сигурен съм,че дори с Уин98 ще можеш да си пишеш документи, слушаш музика и видео, да си гледаш Интернет и прочие.
Не ти трябва квантов компютър за да отвориш уеб страница или да напишеш документ.
Единственно за игра и някои мултимедиини професии искат супер скорост.

dsaa
dsaa

Вкъщи имам един АМД Атхлон от 2003. Едноядрен, до 2гхз, 1гб рам. Преди 2 години го пуснах ей така, за пробата, сложих му браузър (не последна версия, защото просто не ставаше, нито рамта стигаше, нито процесорът можеше да насмогне да обработва всички процеси), който едва се отвори, с някакви чудовищни мъки зареди реддит. И то не много като хората, заради по-старата верися на браузъра и промените, които идват с хтмл5. Та да и в за интернет, няма да се разминеш с комп поне от 2009-та, да има поне 2 нишки и 4гб рам.

dsaa
dsaa

@Михаил Великов

напротив, TSMC и Intel ползват само имената 7 и 14нм, но реално не са толкова, a са по-големи, примерно 10нм на Интел е приблизително колкото 7 на TSMC.

Ани
Ани

Дори Китай ще се провалят в производството на чипове. Боклуците , които бълват са открадната стара технология и след изтеглянето на Американските високотехнологични ще си останат с краденото и на едно и също ниво , защото за да поддържаш Високотехнологична индустрия трябват мозъци пари и още нещо.Те мозъци горе долу под дулото на автомата и пари могат да намерят ,но нещото в повече са иновациите. А те в Комунизъм не виреят! Плановишки може да се крадат патенти и технологии , но не и да се иновира. Всичко ,което са откраднали до 5-6г. ще е тотална архаика и ще ви прилича… Виж още »

Анорекс
Анорекс

Ти голям инженер се извъди. А дали разбираш от медицина? А от геодезия? А от ядрена физика? Казанчето ми тече леко, ще можеш ли да го оправиш?

Вихрен
Вихрен

В Китай има всичко друго, но не и комунизъм.

AxOx
AxOx

До Ани – не знам на колко сте години, но аз съм живял в комунизма на БГ… защото се оказа, че всяка държава е различна. В комунизма всеки има здравно осигуряване без пари. Обучението е без пари. Даже жилищата бяха много достъпни, па дори се даваха безплатно на нуждаещи се. Хората почваха работа и се ПЕНСИОНИРАХА на същото място. С какво капитализма е по-добър ако нямаш пари и детето ти не може да отиде в университет, защото не можеш да вземеш заем… а ако се изучи е с огромен дълг, който не се изплаща лесно при сегашния недостиг на работни… Виж още »

dsaa
dsaa

Аз съм завръшил два университета, единият с държавна поръчка, вторият не. Според мен образованието в България е повече от достъпно, винаги може да си намериш някоя почасова работа и да си го покриваш. А образованието до 12ти клас е безплатно. В Дания образованието е безплатно, само че там плащат 42% ДОД. Колко от хората тук, ще платят толкова, че те дори 10% не плащат някои. И в момента има доста добре платени работни места, просто ти нямаш знанията за тях, щом не ги виждаш. Няма как да си продавач в Кауфланд, да искаш обаче и 3к заплата, само защото 5… Виж още »

Аню
Аню

Ани, разсъждаваш типично за групата, от която идваш. Съждението ти е в стил – синьото Audi A6 е по- бързо от червеното Audi A6. Също така може да перифразирам „ТЕЦ-овете са по- безопасни от АЕЦ-ите“. Ето така изглежда на страничния наблюдател как мислиш ти. Ако се върнем във времето на студената война, то тогава кажи ми как комунистите са създали ПВО, и самолети, както и бомби, за времето си по- добре от капиталистическите? Калашника е краден от немците, него не го броим. Как пращат първият човек в космоса? Те не успяват да привлекат фон Браун, как го постигат? Светът е… Виж още »

AxOx
AxOx

До Аню – Така е … по време на втората светова са имали най-добрите самолети. Направили са катюшите които са ракети за близко поразяване. Първия човек в космоса и първата станция в космоса…

hood
hood

„то тогава кажи ми как комунистите са създали ПВО, и самолети, както и бомби, за времето си по- добре от капиталистическите?“ аз мога да ти кажа вместо нея – с цената на терора. Заради това по границите стреляха, а ако излезнеш – край със семейството ти. Да, създали са, ама погледни територията и броя население, които комунистите имаха. И то, не че ги искаха – завладяха ги. Та, след разпада на СССР съответните държави още не могат да се оправят, а някои май и никога няма да го направят. Та, за тези ресурси, тази територия и това население, какво направиха?… Виж още »

Аню
Аню

hood, а ти отговори в стил: Въпрос – днес четвъртък ли е? Отговор – днес е 30 градуса. Факт е, че е имало инженери и учени. Не е било чак толкова терор. Казвам ти го като роднина на осъдени в Белене.

hood
hood

Малко само. Като формата е била държавен терор, а не в днешния му вид. Като не правиш каквото „трябва“, децата ти няма да учат в университет, ти ще работиш някаква народна работа изразяваща се в тежък физически труд. Ако искаш да прокопсаш, слушаш и изпълняваш послушно. И, ако пак се опъваш, тогава буквален терор – лагери и/или разтрел, ако се опиташ да избягаш. Ако успееш, и пак си непослушен, те чака съдбата на големия Георги Марков. Изрудясала система на принципа кого познаваш и послушен ли си, а не какво можеш. Мисля, това е очевидно дори днес, близо четвърт век след… Виж още »

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Ани, този виц беше много забавен. Ще си го открадна и ще разсмивам хората с него. Само не знам на кое ще се смеят повече. Дали че в Китай имало комунизмъм, или че им липсват мозъци. Това последното е особено смешно, като се има предвид че всички медали на американците от разни олимпиади по математика, физика, химия, и прочие точно и сложни науки, са спечелени от натурализирани дръпнати очички. А най-интересното е че Китай са световен монополист и произвеждат над 90% от ценните метали които се използват в производството на микрочипове и всякаква друга фина техника.

ллл
ллл

Безаналогов…всъщност съвсем обикновен и поредния руски провал.

dsaa
dsaa

Ами безаналогов си е – никой не произвежда такива от 20 години.

пипи
пипи

Аз не виждам къде е проблема? Имат завод, да сменят линиите с нови,
за съвременни процесори и да произвеждат. Китайците да не би да строят
нови заводи за всеки нов чип?

MasterBlaster
MasterBlaster

Чета и се удивлявам на глупавите коментари на някои от участниците. Рядко пиша тук – само когато се появят големи простотии – а сега има. Само искам да напомня на някои участници че физичните закони, математиката и икономиката не действат различно в зависимост от страната или икономическия строй. Един умен мениджър, инженер, физик, икономист или програмист не става по-глупав ако отиде в друга страна. Може ръководителите му да са по-глупави и да не разберат как да използват уменията му но това вече е друг проблем. Колкото до руснаците – не ги мислете. Те имат толкова ресурси че и на 200nm… Виж още »

Technical
Technical

Преди 70 години на Запад са започнали инвестициите в интегрални схеми, а тогава руснаците са дремели и са гонили учените си в чужбина. Твърде късно е за електроника в Русия.

Радослав
Радослав

30 години пропаганда, и вече малко хора се ориентират. Капитализмът е изкуствено успешен, а комунизмът изкуствено неуспешен. Това е глобален контрол. Малцина виждат сивият безличен сегашен строй на крайно безличие, стопирани изобретения, и нововъведения, а прогрес, само в области, които изнасят на шепа хора. Дано повече сънародници да поработят в чужбина, но не с бачкаторски манталитет – интелигентните западняци сами разказват за фалша на строя там. Всичко е с връзки, и от бедна в богата класа е невъзможно прескачането, както и обратното. И въобще нищо не е като според 30 годишната пропаганда.