fbpx
17.8 C
София

Благодарение на EPYC и Ryzen 9 компанията AMD удвои приходите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

AMD публикува своя тримесечен финансов отчет. Приходите на компанията продължават да растат, като това непрекъснато продължава от началото на 2020 година. AMD констатира много високо търсене на всичките категории предлагани от нея продукти – централни процесори, графични процесори, чипове, произвеждани по поръчка и други, като по този начин Advanced Micro Devices излиза на нови финансови граници, които ѝ дадоха възможност значително да повиши прогнозата част на своя финансов отчет.

През второто тримесечие на 2021 година AMD има приходи в размер на $3,85 милиарда. Това е огромен срок в сравнение с резултатите за същия период на миналата година, когато приходите бяха в размер на $1,93 милиарда. Това означава, че само за една година компанията на доктор Лиза Си почти е удвоила своите приходи. Още по-впечатляващи изглеждат останалите финансови показатели. Чистата печалба на AMD е нараснала с невероятните 352% в сравнение с резултата от преди една година и е достигнала $710 милиона. На фона на тези числа не е за учудване и растат на брутната печалба, който е достигнала ръст от 48%.

Тримесечните приходи от графичния и изчислителния отдел, където са включени продажбите от процесори за персонални компютри и всички графични карти, е в размер от $2,25 милиарда, което е с 65% повече в сравнение със същия период на миналата година. AMD подчерта, че продажбите на клиентски процесори са се увеличили с двуцифрено число проценти в сравнение с миналата година. И още, регистриран е двукратен ръст на продажбите на процесорите от фамилията Ryzen 9 и почти двукратен на процесорите Ryzen PRO. Едновременно с това са се увеличили и приходите от продажби на  видеокарти. Най-много са продадени решенията от нивото на Radeon RX 6000.

Успехите на AMD от продажбите на сървърни и други решения изглеждат още по-впечатляващи благодарение на огромните печалби на процесорите EPYC и голямото търсене на чипове за конзоли. Това направление е реализирало $1,6 милиарда приходи, като ръстът в сравнение с миналата година е цели 183%. Компанията отбеляза, че този отдел става за нея все по-важен. Според финансовите резултати за изтеклите три месеца, това направление е осигурило на AMD 42% от всички приходи, докато преди една година делът на този отдел е бил само 29%. Компанията специално обърна внимание на това, че продажбите на процесорите EPYC са поставили абсолютен рекорд и са увеличили с цели 20% делът на приходите за второто тримесечие.

Като се вземат предвид сегашните пазарни тенденции, прогнозната част на финансовия отчет на Advanced Micro Devices и изключително оптимистична. Компанията очаква през третото тримесечие на тази година да постигне нов рекорд при приходите, които се очаква да достигнат $4,1 милиарда. Що се отнася до очакванията за цялата 2021-а година, то AMD е на мнение, че тя ще бъде с 60% по-доходна в сравнение с предишната, а годишните приходи ще стигнат ниво $15,7 милиарда.

На фона на тази информация курсът на акциите на AMD само за един ден нарасна с 2,2%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини