4.2 C
София

JEDEC утвърди стандарта за бързата LPDDR5X оперативна памет

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Организацията JEDEC Solid State Technology Association представи финалните спецификации на стандарта JESD209-5B, който описва техническите характеристики на оперативната памет LPDDR5X. Предвижда се нейното бързодействие да достига 8533 гигатранзакции в секунда на една линия. За сравнение, актуалната към днешен ден LPDDR5 оперативна памет предлага 6400 гигатранзакции в секунда на една линия. Нов момент е, че в тези памети е интегрирана новата функция Adaptive Refresh Management, която значително повишава надеждността.

Оперативната памет LPDDR5X ще се използва в области като автомобилостроенето, изчисления, които изискват много системни ресурси, машинното обучение, IoT, както и разнообразните стандартни мобилни устройства като смартфони, таблети и лаптопи. Компаниите Micron Technology и Samsung Electronics вече обявиха, че в началото на есента ще започнат серийното производство на LPDDR5X чипове.

Ако се спрем само върху сегмента на персоналните компютри, то бързата оперативна памет LPDDR5X следващата година първоначално ще се появи в лаптопите, базирани на процесорите на Intel Core от 13-то поколение (Raptor Lake). Тези чипове са подобрена версия на процесорите Alder Lake и трябва да излязат на пазара до края на тази година, като се очаква да предложат допълнителни оптимизации на новата процесорна архитектура на Intel с разнородни ядра.

Според появилата се наскоро неофициална информация, при процесорите Alder Lake, компанията Intel се е фокусирала върху игровата оптимизация и възнамерява да увеличи броя на процесорните ядра до 24.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини