Десет мита за термичната паста, които е време да забравим

9
5443

Нека да се спрем върху един много важен компонент на персоналните компютри, каквато е термичната паста, наричана още и термопаста. Има редица погрешни схващания и заблуждения относно използването на термичната паста и тук ще се спрем върху някои от по-известните от тях.

Мит №1: Термичната паста трябва да се нанася във вид на кръстче, звездичка или точка, при това колкото се може повече

От рисуването на пентаграми на капачката на процесора неговата температура няма да намалее. Да си припомним за какво всъщност е необходима термопастата: известно е, че долната част на радиатора и капачката на процесора не са идеално гладки. В тях има малки вдлъбнатини, в които се натрупва въздух, а той е много лош проводник на топлината. Именно затова е необходима и термичната паста: тя запълва тези празни места и подобрява обмена на топлина. При това е необходимо да се помни, че коефициентът на топлопроводимост дори и на най-добрите термопасти е много по-малък в сравнение с алуминия или медта.

Какви изводи можем да направим от казаното дотук? Термичната паста трябва да се нанася по такъв начин, че тя изцяло да покрие капачката на процесора, защото иначе ще останат зони с вдлъбнатини с въздух. Ясно е, че слоят трябва да бъде колкото се може по-тънък, понеже в противен случай нейният твърде нисък коефициент на топлопроводимост ще започне да пречи. Очевидно е, че рисуването на художествени произведения върху капачката на процесора ще остави празни места, като друга страна изстискването на цялата тубичка няма да доведе до по-добро разсейване на топлината. Ето защо е достатъчно да капнем малко термопаста в центъра на капачката на чипа, да я размажем във вид на тънък слой и да притиснем отгоре радиатора на охладителя. Това е.

Тук е необходимо да обърне внимание на един важен момент. Термичната паста не бива да се нанася с пръст, понеже естествената мазнина на пръстите има по-лоша топлопроводимост дори и от въздуха. Необходимо е преди това да бъде поставена ръкавица от например целофан. В редица сервизи се използват обезмаслени плоски карти.

Мит №2: Използването на качествена термична паста дава възможност да се икономиса от охладителя

Дебело да подчертаем, че термичната паста не разсейва топлината – тя просто по-добре прехвърля топлината от процесора към радиатора и нищо повече. Да, евтината термопаста може да направи този процес неособено ефективен и да предизвика по-високо нагряване на процесора. Но ако радиаторът и вентилаторът не са достатъчни за охлаждането на чипа, то тук термичната паста с нищо няма да помогне. Тя всъщност си върши своята работа и прехвърля топлината, само че разсейването на тази топлина става от охладителната система, която в този случай не може да се справи, а това често пъти води до повишено нагряване и дори тротлинг на процесора.

Мит №3: Без термична паста процесорът моментално ще прегрее

Долната част на съвременните охлаждания е полирана до блясък

Разбира се че не. Ясно е, че обменът на топлина между капачката на процесора и радиатора без термична паста ще бъде по-лош, но да не забравяме, че и двете повърхности са много гладки и често пъти са шлифовани до огледален блясък и директният контакт между тях е много добър. Това означава, че ще можете да стартирате своя компютър и без проблеми да сърфирате в интернет дори и без термична паста. Но ако имате бърз горещ процесор, то при игрите и при някои ежедневни задачи ще възникнат проблеми с нагряването. Но ако поради някакви причини нямате наблизо термична паста, все още можете да използвате своя компютър, но само за най-основни базови задачи.

Мит №4: Вместо термична паста може да се използва майонеза

Много опасен мит, които между другото работи, но по много особен начин. Причината е, че повечето от познатите ни гелови субстанции имат много по-висока топлопроводимост в сравнение с въздуха и температурата на процесора, намазан с майонеза, ще бъде по-ниска в сравнение със случая, когато между капачката и радиатора няма нищо. Означава ли това, че термичната паста може да бъде заменена с нещо подобно?

Уви, категорично не. Майонезата и другите подобни субстанции имат в своя състав вода, която бързо ще се изпари. Освен това нито една майонеза не е предвидена да се използва при температура 70-80 градуса по Целзий. В крайна сметка след по-малко от час тази майонеза ще изсъхне, температурата на процесора рязко ще се покачи и ще трябва отново да сваляте охлаждането, за да изстържете изсъхналите остатъци майонеза от радиатора и капачката на процесора, и този път да нанесете нормална термична паста.

Мит №5: Колкото е по-висока топлопроводимостта на термичната паста, толкова по-ниска ще бъде температурата на процесора

От гледна точка на физиката това изглежда съвсем логично, но ако погледнем тестовете на различните термични пасти ще видим, че се открояват само някои от съвсем евтините графитни термопасти. По-качествените термични пасти се различават по крайната температура на CPU само с два-три градуса по Целзий.

Дори и при много горещите овърклокнати процесори няма особена разлика от използваната термична паста

Защо става така? Причината е, че термичната паста далеч не винаги е най-тясното място в охладителната система. Представете си шлюз на реката: ако той е тесен, водата ще започне да се натрупва. Ако е широк колкото реката, очевидно е, че водата ще тече спокойно. Но ако е по-широк от реката, водата отново ще си тече без проблеми. Термичната паста е именно подобен шлюз, а реката е топлинния поток от процесора.

В повечето случаи се оказва, че дори и евтината термична паста с неособено висока топлопроводимост е напълно достатъчна, за да прехвърля всичката топлина от капачката на процесора към радиатора. Ето защо ефектът от по-качествените термични пасти е буквално на нивото на погрешността от измерванията.

Мит №6: Термичните пасти са вече от каменния век, няма нищо по-добро от течния метал

Течният метал съвсем не е метафора, а специална сплав. Свикнали сме да чуваме, че течните метали съществуват само при огромни температури, но това не е така – сместа от галий и индий, които са основните съставки на течния метал, е течна при стандартните 20 градуса по Целзий. Разбира се, неговата топлопроводимост е многократно по-висока в сравнение с традиционните термични пасти – все пак това си е пълноценен метал.

Може би тези термопасти вече не са необходими? Съвсем не. Да си припомним по-горния мит, че разликата от различните по качество термични пасти е малка и естествено, ефектът от използването на течен метал за тази цел ще бъде минимален. Второ, нека да напомним, че за разлика от инертните термични пасти, течният метал не само е химически активен, но и перфектно провежда електрическия ток. Случайна капка от това вещество върху дънната платка може буквално да я убие. И още, поставянето на течен метал ще превърне само за едно денонощие алуминиевия радиатор в боклук, а ако той е направен от мед, след една година под въздействието на течния метал, върху нея се образува черен налеп, който много зле провежда топлината.

Течният метал е красив, но само за няколко часа превръща в прах долната част на алуминиевия радиатор

Използването на течен метал за подобни цели е оправдано само при наличието на никелирани повърхности и в места, където топлинният поток е толкова интензивен, че обикновените термични пасти не успяват да се справят. Такова място е например пространството под капачката на процесора, където в редица случаи е необходимо качествено да се прехвърли топлината от миниатюрния кристал към капачката на процесора.

Мит №7: Термичната паста трябва да се сменя при всяко почистване на компютъра

Това е един доста масов, но безполезен съвет. Термичната паста трябва да се сменя само когато температурата на процесора е нараснала, а почистването на вентилатора не помага. За повечето съвременни термични пасти това се случва след от 3 до 5 години след тяхното нанасяне, а ако се използва качествена термопаста това време е двойно по-голямо. Не е необходима профилактичната замяна на термичната паста веднъж в годината – това не дава никакъв положителен ефект.

Мит №8: Ако термичната паста е гъста и не се размазва добре, то тя е стара и не бива да се използва

Термичната паста е само разреден в масло или гел метален прашец и консистенцията при различните производители е съвсем различна. На термичните свойства това не оказва влияние – правилно нанесената на капачката на процесора гъста термична паста ще работи по същия отличен начин, а може би и по-добре от нейните по-течни аналози, понеже при по-течните термопасти се използват органични гелове, които не провеждат много добре топлината.

Мит № 9: Термичната паста, която идва в комплекта с охладителя винаги е с лошо качество и не си струва нейното използване

Това твърде често се чува за процесорните охлаждания тип кула на Be Quiet! и Noctua. На практика производителите подбират термични пасти с такава топлопроводимост, която е в състояние изцяло да разкрие потенциала на охладителя. Ето защо е очевидно, че не може да очакваме термична паста от класа на Arctic MX-4 в комплекта с евтиния охладител Deepcool, но от друга страна тя там не е и нужна – този охладител се поставя само на сравнително студените централни процесори Core i3 и Ryzen 3.

Заедно с охладителите от много висок клас в комплекта винаги се поставя качествена термична паста

От друга страна, заедно със скъпите и мощни процесорни охладители, в комплекта се поставя колкото е възможно по-качествена термична паста. Така например, в случая с Noctua това е термопастата NT-H1, която оглавява редица топ класации, но и от друга страна 3,5 грамовата тубичка с тази термична паста струва около десетина американски долара. Ето защо, ако в комплекта на вашия охладител е поставена термична паста, няма смисъл да се купува друга.

Мит №10: термичните пасти могат да се смесват

Има случаи, когато например е необходимо да се смени процесора, а потребителят го домързява да изстърже старата термична паста от долната част на радиатора, като явно си мисли, че свойствата на различните термопасти са приблизително еднакви и нищо лошо няма да се случи. Не бива да се прави така. Виждали ли сте някога нощна лампа, в която се използва смес от две вещества, едното от които се издига нагоре и след това се спуска подобно на лава, без да се смесва с другото вещество? Нещо подобно става и при използването на две термични пасти – между тях се образува разделяне на двете среди и това сериозно пречи на провеждането на топлината от процесора към радиатора. Ето защо, винаги трябва да премахваме остатъците от старата термична паста.


Ако имате някакви интересни случаи относно термичните пасти, споделете ги, за да ги узнаят и другите.

4.1 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари