Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

  

118 гласували потребители

 1. 1. Коя термопаста използвате на вашия компютър?

  • Arctic Cooling MX-2
  • Arctic Cooling MX-3
  • Arctic Cooling MX-4
  • Noctua NT-H1
  • Prolimatech PK-1
   0
  • Arctic Silver 5
  • Няква за 2-3лв


Препоръчан отговор


Кратък увод

Какво е това нещо , което се слага между процесора и охладителя?Да разбира се , че повечето от вас знаят , че това е термопастата . Другите , които не знаят какво е , с няколко думи в най-общи линии мога да обясня , че това е паста ( не за зъби) , която служи да проведе топлината от процесора към охладителя.В днешно време на пазара може да се открие богато разнообразие от термопасти .И тук може би ще се запитате , коя е най-добрата , коя да си закупя?В тази тема ще разгледаме 22 вида термопасти , които се срещат на пазара в днешно време , за да открием коя е най-добрата.

Ето и нашите претенденти:

• Arctic Cooling MX-3

• Arctic Cooling MX-2

• Arctic Silver Matrix

• Arctic Silver 5

• Zalman ZM-STG2

• GlacialStars IceTherm I

• GlacialStars IceTherm II

• Thermalright Chill Factor III

• Thermalright Chill Factor 2

• Thermalright Chill Factor

• ThermoLab

• Cooler Master

• Thermaltake

• SilMORE Grey

• SilMORE White

• Nomakon KPTD-03.01

• Nomakon KPTD-03.03

• KPT-8

• AlSil-3

• LM-6

• Coollaboratory Liquid Pro

Публикувано изображение

С по няколко думи

Arctic Cooling MX-3

Предпоследната трета ревизия на термопастата на швейцарската компания Arctic Cooling излезе сравнително скоро на пазара , но както и своя предшественик , вече е на едно от първите места във всички класации.Съвсем спокойно можем да кажем , че това е претендента за първо място за най-добра термопаста.Цената и е около 20лв за 4 грамова опаковка. Arctic Cooling MX-3 се предлага в атрактивна опаковка под формата на инжекция.Тя е прозрачна и може да се види пастата в нея.

Публикувано изображение

Самата паста представлява гъста субстанция със сив цвят.Заявената топлопроводност от производителя е 8,2 W / (m • K) .Разликата в температурите под натоварване между МХ3 и МХ2 е от порядъка на 2-3 градуса в полза на първата.Свикнали сме да подхождаме с известна предпазливост към верността на тези цифри и разлики , а дали наистина са такива ще си проличи при тестовете.100% много от вас ще се надяват да има директен сблъсък между МХ2 и МХ3 , е ще има , но малко по-нататък.

Публикувано изображение

Arctic Cooling MX-2

Вече с нова цветова гама на опаковката , а както и със старата , МХ2 се предлага в два варианта: 4 грамова и 30 грамова опаковка.Ето и една снимка , която показва разликата между старата и новата опаковка:

Публикувано изображение

Интересното е , че топлопроводността не е указана от производителя.Това обаче не пречи на стотици хиляди овърклокъри по света да считат Arctic Cooling MX-2 за една от най-добрите съвременни термопасти.В заключение може да кажем , че 4 грамовата опаковка е с препоръчителна цена от близо 12-13лв , а 30 грамовата от около 40лв.

Публикувано изображение

Arctic Silver Matrix

До едни от най-обсъжданите пасти за последната година се нарежда и името Arctic Silver Matrix.Компанията производител на този продукт се специализира именно в производството на термопасти и засега се представя на добро ниво , но отдавна нямаше нови предложения в тази насока.Затова появата на Matrix се оказа цяло събитие.По състав Matrix не се отличава кой знае колко много от Arctic Silver 5.

Публикувано изображение

Целта е Matrix да се превърне в едно бюджетно решение с добри характеристики.Цената на 2.5 грамовата опаковка е близо 6$ , а за техническите и характеристики все още не се съобщава.Май май отново ще имаме двубой между термопасти производство на една фирма.

Arctic Silver 5

Тази сребърна спринцовка с цифра 5 се знае от всеки компютърен ентусиаст.За времето си Arctic Silver 5 беше непобедима.Заявената от производителя топлопроводност е 8,7 W / (m • K) , която и до днес е без конкуренция , само МХ2 и МХ3 ще могат да се сравняват с нея по ефективност.

Публикувано изображение

Може да се намери на пазара в два варианта- 3.5 грама и 12 грама.

Zalman ZM-STG2

Всеки по един или друг начин е чувал за компанията Залман.В последно време това име се позагуби на пазара , но напоследък термопастата ZM-STG2 връща вярата на овърклокърите в тази марка.

Публикувано изображение

Доста красива опаковка , но техническите характеристики съвсем не са “красиви”.Номиналната топлопроводност е 4.1 W / (m • K) , опаковката е 3.5 грама , а цената 8$.Нека видим резултатите от тестовете все пак и тогава да правим изводи.

GlacialStars IceTherm I и GlacialStars IceTherm II

Нови две термопасти наскоро бяха представени от тайванския производител на охлаждания GlacialTech.Имената им са IceTherm I и IceTherm II .

Публикувано изображение

И двата продукта се предлагат в пластмасови опаковки , които изглеждат доста добре.В комплекта може да намерите “лопатка” , с която да разнесете равномерно пастата.Това със сигурност ще бъде полезно понеже IceTherm е доста гъста.На кутията може да намерите и характеристиките на пастите.За IceTherm I топлопроводимостта е 4,5 W / (m • K) , а за IceTherm II е 8,1 W / (m • K).

Публикувано изображение

Thermalright III Chill Factor и Thermalright Chill Factor 2 , Thermalright Chill Factor

Тази термопаста можете да намерите в комплектите на последните охлаждания от Thermalright (примерно Spitfire, Silver Arrow, HR-02) или да си е купите отделно.4 грамовата опаковка може да намерите на цена от около 12$.

Публикувано изображение

А тази цена не е никак ниска , дано си заслужават поне парите!Топлопроводимостта , която е заявена от производителя е 3,5 W / (m • K) , а това не е никак впечатляващо.Как се представя тази термопаста е си проличи при тестовете.

Chill Factor II може да откриете в комплектите на охладителите Thermalright Venomous-X или Cogage Arrow.

Публикувано изображение

Цената и е около 8$ за 4 грамова опаковка.

Thermalright Chill Factor е първата от серията Chill Factor.Може да се открие в комплектите на охладителите Thermalright Ultra-120 eXtreme и IFX-14.

Публикувано изображение

ThermoLab

Може да се намери в комплекта на ThermoLab baram2010

Публикувано изображение

Cooler Master

Предназначена е да се използва с охладителите V6 (и VT6 GT).

Публикувано изображение

Thermaltake

Може да се намери в окомплектовката на най-новите охладители на компанията.

Публикувано изображение

SilMORE Grey и SilMORE White

Следващите две термопасти се продават под търговската марка SilMORE и приличат на торбички , които са като безплатно допълнение към охладителите.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Nomakon KPTD-03.01и Nomakon KPTD-03.03

До тук нищо особено.Следващият конкурент идва от Беларус и се казва Номакон.Това име все пак нищо не ни говори , а и на повечето ентусиасти вероятно.Въпреки това асортимента на тази компания от термопасти никак не е малък.Те най-вече се продават в насипно състояние , но тук ще представим два вида предназначени за компютри KPTD-3 / 1 и KPTD-03.03.

Публикувано изображение

Първото впечатление от тази паста е много добрата опаковка и странния цвят на самата паста.Намира се в блистер под формата на спринцовка пълна с розова паста.Подробни характеристики може да откриете на задната част на опаковката.Обявената от производителя топлошроводност за KPTD-3 / 1 е 0,8 W / (m • K).

За Nomakon KPTD-01.03 може да се каже , че доста трудно се намира и цената и за килограм е 67$ , тоест е доста евтина.Все пак ще видим как ще се представи в тестовете и дали евтината цена означава и ниско качество.

KPT-8

Публикувано изображение

Тази пък направо прилича на паста за зъби в тубичка от 17 грама.Производство е на ОАО Химтек и е доста старичка , но все пак не е загубила свойствата си.Така като е погледне човек ще си каже , че е боклук , но все пак топлопроводимостта и е 0.8 Вт/(м•К) , което не е за пренебрегване.

AlSil-3

Отново участник от Беларус с номинална топлопроводимост 1,8 W / (m • K).Тази се очертава като първенец за тази страна.

Публикувано изображение

LM-6 (ЖМ-6)

Тази паста е на основата на течен метал и е аналог на добре познатите ни Coollaboratory Pro.Даже тя май май си е напълно еднаква даже и по външен вид:

Публикувано изображение

Така изглежда и тя.Заявената от производителя топлопроводимост е 34 (W / m • K)

Coollaboratory Liquid Pro

А ето го и ориганала.Може да се намери в доста интересно найлоново пакетче ,което съдържа спринцовка пълна с пастата и опътване за употреба.

Публикувано изображение

Може и да се намери в пластмасова опаковка.Заявената топлопроводност е 82 (W / m • K).

Тестова система

Дънна платка: Asus P6TD Deluxe (Intel X58 Express, BIOS версия 0501.)

Процесор: Intel Core i7 920 с напрежение 1.1875 волта.

Охлаждане: ThermoLab baram2010 с вентилатор Zalman ZM-F3 (120 х 120 х 25 мм, ≈ 1800 об / мин)

Памет: 3 х 2 GB Corsair XMS3 DDR3-1600 CL7

Видеокарта: ATI Radeon HD 5850

Захранване: Enermax Revolution 85 +, 850 W

Хард диск: WD Caviar Black WD1001FALS

Софтуер използван за тестване

За натоварване на процесора: LinX 0.6.4.

Мониторинг на процесора: RealTemp 3.60, CPU-Z 1.55, TMonitor 1.03.

За натоварване на видеокартата: FurMark 1.8.2

Овърклок и мониторинг на видеокартата: MSI Afterburner 2.0.0, GPU-Z 0.4.3.

Тестове

Това са максималните температури , които са достигнати по време на тест при честота на процесора 4.2 Ghz и волтаж 1.325.

Публикувано изображение

Тук имаме данни за максимално достината честота при овърклок с всяка една термопаста.

Публикувано изображение

Тук доста добре се вижда разликата между използваните термопасти и тя е 220 Mhz между последната и първата в класацията. Arctic Cooling MX-3 започва да се задъхва на честота от 4.42Ghz и волтаж 1.425.При волтаж 1.4375 дори прегрява процесора. Arctic Cooling MX-2 ни позволява да овърклокнем процесора до честота 4.4 Ghz , което е един добър резултат.

Видеокартата , която е тествана е Radeon HD 5850.Честотата на ядрото и е повишена до 920Mhz ,а тази на паметта е повишена до 1200 Mhz.

Резултати от теста при 50% обороти на вентилатора.

Публикувано изображение

Резултати при максимални обороти на вентилатора.

Публикувано изображение

Данни за шума при различни обороти на вентилатора.

Публикувано изображение

Заключение

Coollaboratory Liquid Pro – Много добра ефективност.Неудобството при нея е нанасянето и върху повърхността и високата цена.

LM-6 (ЖМ-6)-Добра ефективност на добра цена.

Arctic Cooling MX-3-Най-доброто представяне сред неметалните пасти , не провежда ток , лесна за употреба , но е с висока цена.

Arctic Cooling MX-2-Малко по-слаба в сравнение с МХ-3 , но пък и по-евтина.

Thermalright Chill Factor III-Резултатите и са подобни на тези на МХ2 , но е с по-висока цена и е по-малка като количество.

ThermoLab-Добро представяне!

Arctic Silver 5-Все още е на добро ниво !

Zalman ZM-STG2-Добра ефективност на добра цена.

GlacialStars IceTherm II-Горното изречение 

Arctic Silver Matrix-След няколко години мълчание от фирмата , това е едно добро попадение за нея.

Thermalright Chill Factor 2-Абе не е лоша , ама не си струва парите.

Cooler Master-Неочаквано добро представяне.

GlacialStars IceTherm I-Евтина и нищо интересно не показа на тестовете.

Thermaltake-Още едно добро предложение.

KPT-8-Слаби резулати , но пък и ниска цена.

AlSil-3-Същата работа.

Thermalright Chill Factor-Става , но ако имате възможност си вземете друга!

SilMORE Grey-Бягайте по-далеч от нея!

SilMORE White-И паста за зъби ще ви върши по-добра работа!

Номакон КПТД-3/3-Даже не давайте пари за нея.

Номакон КПТД-3/1-Същата работа.

П.П

ще допълня тестовете с резултати на още термопасти , малко по-натам!

Източник:overclockers.ru

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ползвам темата за да попитам, дали някой има впечатления от българската термопаста на NN electronik - TSP. http://www.nnelectronic.com/images/23_jpg.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може ли някой да каже къде може да се закупи LM-6 a.k.a ЖМ-6? на територията на България?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нещо подобно http://iskampc.com/phobya-liquid-metal-paste-lm-1g-thermal-compound.html .Прочети хубаво какво пише в описанието , за да няма изненади!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не разбирам защо са ви тези пасти, ок, ясно, че е по-добре за клокари, но има ли смисъл да си вземам такава паста като ползвам компютъра си за интернет и използвам тази която си идва с процесора? тя не е ли пастата която производителя препоръчва?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не разбирам защо са ви тези пасти, ок, ясно, че е по-добре за клокари, но има ли смисъл да си вземам такава паста като ползвам компютъра си за интернет и използвам тази която си идва с процесора? тя не е ли пастата която производителя препоръчва?

Здравей

Трябват ни защото рядко слагаме охладителя който пристига с процесора.

Подходящ процесор + качествена термо паста + добър охладител = умерен клок + тишиина и ниски температури.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не разбирам защо са ви тези пасти, ок, ясно, че е по-добре за клокари, но има ли смисъл да си вземам такава паста като ползвам компютъра си за интернет и използвам тази която си идва с процесора? тя не е ли пастата която производителя препоръчва?

Пастите с много полезни защото и боксовите охладители слагани на конвеир в някои търговски вериги не са сложени като хората

а махането им обезателно носи до ново нанасяне на термо паста

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Искам да ви попитам относно пастите на Arctic Cooling MX-3 и MX-4.

Коя от двете бихте ми препоръчали? И също така да попитам дали са ми препоръчали защото е по-добра тази (Noctua NT-H1) паста от Arctic Cooling или ми е препоръчана защото не се продава?

Благодаря. :)

Редактирано от MASTER OF DARKNESS (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-добрите термопасти в момента са Noctua NT-H1 и Prolimatech PK-1, но ако не гониш максимален овърклок и върхови резултати, термопастите на Arctic Cooling ще ти свършат добра работа.Разликата между тях и първите две, които изброих, в зависимост условията на самия тест варират до 2-3 градуса в полза на Noctua NT-H1 и Prolimatech PK-1.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора Daredevil_666 :)

Определено след твоят пост ще взема Noctua. :)

Благодаря ти още веднъж. :)

Редактирано от MASTER OF DARKNESS (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

при неправилно поставяне на паста и най добрата може да остане много по назад от най посредствената... общо взето няма значение каква е пастата - при правилно поставяне разликата няма да е повече от 5-6 градуса при макс натоварване, при клок резултатите обаче стават други...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...

Има ли някаква причина да са дадени само 5 от пастите претенденти + че няма опция "други", освен "за 2-3 лева"? Аз например ползвам Zalman-ската и не мога да гласувам, и при "липса" на 50% от тестваните пасти, анкетата ще е необективна Редактирано от flare (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искам да попитам още нещо и се извинявам ако въпроса не е за тук.

Купих процесор.На вентилатора от страната където се слага към плочката(процесора) има нещо като лепенка което ми се струва,че е термо лента.Въпроса ми е:Трябва ли да махна лентата ако ще ползвам термо паста?

Благодаря. :)

Редактирано от MASTER OF DARKNESS (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, ако ще слагаш друга паста, всякакви остатъци от старата паста, ленти и т.н. трябва да се изчистят напълно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, ако ще слагаш друга паста, всякакви остатъци от старата паста, ленти и т.н. трябва да се изчистят напълно.

Благодаря за бързия отговор The_Reaver :)

П.П. Извинявам се но пропуснах да направя уточнение.Процесора е нов.Въпреки това предполагам,че действието не се променя дори и да е нов. :)

Редактирано от MASTER OF DARKNESS (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, не се променя. Въпреки, че има смисъл да сменяш фабричната паста с афтърмаркет такава, само ако предвиждаш овърклок и то по-стабилен. Не забравяй все пак, че за доброто охлаждане на процесора роля има най-вече охладителят, а не термопастата. С фабричен охладител и дори и най-добрата паста не може да ти спаси процесора от прегряване при екстремен овърклок.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-добрите термопасти в момента са Noctua NT-H1 и Prolimatech PK-1, но ако не гониш максимален овърклок и върхови резултати, термопастите на Arctic Cooling ще ти свършат добра работа.Разликата между тях и първите две, които изброих, в зависимост условията на самия тест варират до 2-3 градуса в полза на Noctua NT-H1 и Prolimatech PK-1.

Моля те сподели къде мога си намеря Пролимата в България защото се счупих да търся с Гугъла и така и не открих магазин от който мога да си закупя този продукт.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моля те сподели къде мога си намеря Пролимата в България защото се счупих да търся с Гугъла и така и не открих магазин от който мога да си закупя този продукт.

В магазините от града навсякаде ще намериш такава българска паста аз си взех такава от някъв си магазин ''Конрад'' и 2лв. струваше 12гр. и ми върши много добра работа :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В магазините от града навсякаде ще намериш такава българска паста аз си взех такава от някъв си магазин ''Конрад'' и 2лв. струваше 12гр. и ми върши много добра работа :)

Разбери едно - след като диря Пролимата следователно ще я ползвам по предназначение и ако не я намеря ще си зема Ноктуата от Декада.

Не правя компромиси за такъв род консумативи за нищо на света

Редактирано от КОЛЕЦ (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Разбери едно - след като диря Пролимата следователно ще я ползвам по предназначение и ако не я намеря ще си зема Ноктуата от Декада.

Не правя компромиси за такъв род консумативи за нищо на света

Обади се и питай евентуално в hardwarebg дали ще могат да е открият или в Dekada.Поизчезна напоследък тази паста!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте и от мен, искам да попитам дали термопастите за видео карти са други или са същите като тези тук изброените, защото ми е не-понятно.Или пък ако са други да отворим нова тема и за тях, защото ми е доста важно. Благодаря ви предварително!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много добра тема , едва сега попаднах на нея , леко е остаряла но доста от термопастите все още са валидни и сега , не е лошо да се обновят данните с по-нови пасти ако е възможно де.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте. 

Предстои да правя профилактика на лаптопа.

Ще му сменя и термопастата. Но тази която имам и е минал срока на годност преди 3 години.

Ще имали проблем или да си взимам нова?

Тази която я имам май  полска.

Подобна е на тази: https://termopasty.pl/pl/products/pasta-silikonowa-termoprzewodzaca-h/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Добави ново...