Дванадесет мита за дънните платки, които е време да забравим

6
4534

Досега се спряхме на митовете за процесорите, оперативната памет и видеокартите. Време е да обърнем внимание и на дънните платки.

1Цветът на дънната платка е важен и е по-добре да се избират черни дъна

Забавен мит със съвсем банална история: големите производители като Apple и Asus започнаха да оцветяват своите най-скъпи дънни платки в черно преди около 10 години. Разбира се, те се повреждат по-малко от обикновените „цветни“ дъна на конкурентите. Оттук произлезе и поверието „black goez fasta“. На практика цветът няма абсолютно никакви значение и може да бъде всякакъв – жълт, зелен, бял, син, черен – това е обикновено оцветяване, боядисване и по никакъв начин не може да се отрази на техническите характеристики на текстолита. През 90-те години например, текстолитът въобще не се боядисваше и както евтините, така и скъпите дъна имаха мръсно жълт цвят. Разликата между черната и бялата платка е същата като между черния и белия iPhone – единствено в цвета. Всичко зависи от компонентите върху печатната платка.

2Нагряването на захранващите вериги на процесора до 90 градуса е критично много

Не бива да се бъркат процесора и неговото захранване. Наистина, за силициевите процесори температурата от 90-100 градуса е критична и бързо го поврежда. Но за захранващите вериги това не е вярно. Използваните в тях MOSFET транзистори са с работна температура до 150-175 градуса и 90 градуса за тях не са малко, но съвсем не са критични. Останалите компоненти от захранването на процесора – кондензатори и дросели не се нагряват много и за тях не се използват радиатори.

3Вътрешната периферия на дъната е нискокачествена

Мит, идващ от брадатите 90 години, когато от звуковите и мрежовите контролери наистина имаше какво да се желае. Но днес това далеч не е така: 99% от дъната имат гигабитови LAN контролери на Intel или Realtek и не създават никакви проблеми в домашните персонални компютри.

Със звука нещата са по-сериозни. Днес в дъната се използват преди всичко чиповете на Realtek. Не може да се каже, че са подходящи за аудиофилите, на ако слушате стрийм музика и играете игри, качеството на звука е повече от достатъчно.

4Всичките тези дъна с много портове и радиатори не са необходими, след като и най-евтините решения с чипсета Z370 поддържат моя Core i9 и ще избера такова

Разбира се, никой не иска да пръска излишни пари и често пъти е по-добре да се вземе по-евтина дънна платка беz например, вграден Wi-Fi модул или M.2 слот. Но уви, допълнителната икономия започва да оказва влияние на редица параметри – намаляват се например фазите на захранването на процесора от 6-10 до едва 3-4. Какво означава това? Докато в скъпото дъно енергията за процесора преминава през 10 фази, които се нагряват малко, сега същата енергия минава през три фази и нагряването на компонентите на захранването значително нараства. Като се има предвид, че евтините дъна нямат никакви радиатори на транзисторите на захранването, тяхната температура се покачва до на 120+ градуса, при средно натоварен топ-процесор.

Тази температура е критична за захранването на чипа и започват да се проявяват негативни ефекти. Задейства се защитата от прегряване и се намалява напрежението на процесора, с което намаляват неговата честота и производителност. Слабото захранване по принцип може да не осигури достатъчно напрежение за един топ-процесор, натоварен с тежък алгоритъм, а това сваля неговата честота. Така че уви, евтините дънни платки са за евтините и по-опростени процесори.

5За топ-PC е по-добре да се вземат големи дънни платки

И този мит идва от преди над 15 години, когато започнаха да се появяват компактни дъна. Тогава производителите в стремежа си да намалят размера на дънната платка, сериозно орязваха нейната функционалност. Но днес няма подобно нещо. Разбира се, mini-ITX дъната имат самo един PCIe x16 слот и обикновено два слота за оперативна памет, но останалите параметри са същите – дори възможността за овърклок на процесора и наличието на М.2 слот за NVMe флаш диск. Така че няма никакъв проблем да се сглоби топ-PC с Core i9-9900K и RTX 2080 Ti в миникомпютър с размер на конзола.

6Армираните PCIe и RAM слотове са маркетинг и не са необходими

През последните няколко години различните производители започнаха да армират PCIe слотовете и дори RAM портовете. Но това далеч не е само маркетинг – под теглото на една тежка видеокарта тесният прорез на пластмасовия PCIe слот може леко да се разшири и контактът на крачетата да се влоши. Армирането не позволява това да се случи. А за особено тежките графични карти са предвидени държатели, понеже е възможно да се изскубне целия слот от печатната платка.

7Мобилната SODIMM оперативна памет не може да се поставя в десктоп дъно с DIMM слотове

На пръв поглед, това изобщо не е мит – DIMM и SODIMM плочките са със съвсем различни размери и паметта на лаптопа няма как да се постави в десктоп компютъра. Но има преходници, които позволяват поставянето на мобилната памет в десктоп машина и тя работи без проблеми. Това е удобно, когато разполагате с повечко памет за лаптопи и по този начин можете да направите ъпгрейд на персоналния компютър.

8Ако конекторът за захранване на процесора е 8-пинов, то захранването с 4 пина не е подходящо

Добре е да се знае, че 8-те пина на дънната платка са просто 4+4 пина, свързани паралелно.

Тоест, ако включите само 4-те от 8-те пина, дъното ще работи. Но в този случай процесорът не трябва да се натоварва много. Допълнителните 4 пина именно за това са сложени – да намалят нагряването на проводниците на компютърното захранване и на пътечките на текстолита. Но като временно решение, 4 пина могат да се използват.

9Ако процесорът не се поддържа от дънната платка, няма какво да се направи и тя трябва да се замени

Това не е съвсем мит, но последно време има много изключения. Така например, популярните процесори Xeon за сървърния LGA771 сокет могат да бъдат намерени в онлайн търговските площадки за жълти стотинки. В интернет има подробни описания, къде трябва да се направи прорез и къде трябва да се запои, за да се поставят тези процесори в обикновените десктоп дъна с LGA775 сокет.

Друго изключение са сокетите LGA1151 и 1151v2: те се различават програмно и при някои промени в BIOS, процесорите от 8-мо поколение могат да работят с дъната с чипсетите от сериите 100 и 200.

10Обновяването на BIOS-а е сложна работа, която не трябва да се върши самостоятелно

Кой знае защо, за мнозина фразата „Обновяване на BIOS-а“ предизвиква панически страх и пред очите им се явява брадат гуру, който нещо прави с дискети и въвежда символи от командния ред. За щастие, през последните 5 години това съвсем не е така – BIOS-ът вече има собствен дружелюбен интерфейс на различни езици и поддържа работа с мишката. Така че необходимото обновяване на BIOS-а се състои в два-три клика на мишката, след които се изтегля от интернет и се инсталира само.

Има и друго мнение, че ако всичко си работи, BIOS-а не си струва да бъде обновяван. Това не е вярно, понеже най-малкото, новите версии на BIOS-а съдържат обновявания по безопасността (например срещу Meltdown и Spectre), което не си струва да бъде игнорирано. Още повече, ако дъното не работи съвсем коректно – именно BIOS-ът решава тези проблеми.

11Всичките слотове от един тип на дънната платка са идентични и може да се използва всеки

Не е съвсем вярно: обикновено, най-близкият до процесора PCIe може да работи с максималната х16 скорост. По-далечните твърде често работят само в режим х8 или х4, така че тяхното използване с бързи видеокарти не се препоръчва.

Нещо подобно важи и за SATA: ако използвате NVMe флаш диск в M.2 слота, единият SATA порт може да се изключи, понеже броят поддържани от чипсета PCIe линии е ограничено. Ето защо, не бива да се учудвате, ако след инсталирането на бърз SSD, кой знае защо, хард дискът вече не се вижда.

12При манипулации с дънната платка, трябва да се вади BIOS батерийката

Малко странен мит, в който явно се бърка изключването на компютъра от електрическата мрежа с махането на батерията. Тази батерийка е необходима само за да запази настройките на BIOS-а и за продължи работата на часовника. Нейното напрежение се подава само към чипа на BIOS-а и смело може да се сглобява нова компютърна система с тази батерийка. Разбира се, ако се налага да се върнат настройките на BIOS-а по подразбиране, достатъчно е батерийката да се извади за кратко време.

 


Виждаме, че има немалко митове и при дънните платки. Ако знаете още някой, споделете.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kofti Petrov
Kofti Petrov

За пръв път чувам за тези „митове“ ….

тор
тор

никога не съм страдал от тези митове преди да ми ги кажете….. и за какво ми ги казахте сега???? да страдам…. ужасни сте…

а и сте пропуснали митът че като забие компа трябва да го шибнеш веднъж да се оправи както се оправяха телевизорите Юнус…

BETER
BETER

Лично за мен това е полезно

Жеко
Жеко

Мит е че трябва да се изключва компютъра от старт менюто на Уиндоуса, а не от копчето на кутията.
Мит е че батерията на лаптопа трябва да се разреди напълно и тогава трябва да се зареди.
Мит е че щом захранването е 600 вата компютъра харчи 600 вата и съответно такъв UPS трябва да се купи.
Мит е че щом пише 4К значи ще тръгне 4К видео, това е резолюцията която подържа видекартата.

Morgan
Morgan

Това май са 4-те истински мита от цялата статия.

the professor
the professor

някой си е изсмукал от пръстите тези „митове“… а колкото до радиаторите на мосфетите това е маркетинг… просто радиатор с дебела дъвка през пластмасовия корпис на мосфета нищо не прави… виждал съм пробили мосфети както са си с радиатор отгоре… много по голява е вероятността мосфета да пробие от голям ток, от колкото от прегряване… колкото до процесорите на интел, там всичко е нарочно – идеята е да се ограничи максимално възможността за ъпгрейд и да се дадат допълнително едни 100-150 лв за дъно, което вече дори няма чипсет, най много един южен мост, в който са само сата контролера… Виж още »