Излезе графичният програмен интерфейс Vulkan 1.1

0
512

Консорциумът Khronos Group представи мащабно обновяване на графическия програмен интерфейс Vulkan. Това е версията Vulkan 1.1.

Въведена е поддръжката на конфигурации с няколко графични процесора (explicit multi-GPU support). Програмистите вече имат възможност да създават виртуални устройства, обединяващи няколко физически графични процесора. Ресурсите на единия GPU могат да се използват от другия GPU, като всеки от тях може да показва изображението, генерирано от другия.

Основният недостатък на тази функция е, че се налага използването само на един драйвер. Това означава видеокарти само от един производител.

Другата важна промяна е, че API Vulkan 1.1 вече може да използва шейдърните HLSL програми на Microsoft. Сега разработчиците могат директно да портват съществуващия Direct3D код към Vulkan, без да се налага преписването на шейдърните програми.

Новият API Vulkan предлага и много по-големи удобства при работа с виртуална реалност. Към днешен ден, изображението за всяко око се създава отделно. Във версия 1.1 е добавена технологията Multi-view, даваща възможност с един и същи код да се рендират лявата и дясната точка на виртуалното изображение.

Представена е и новата библиотека MoltenVK, благодарение на която API Vulkan може пълноценно да работи в операционните системи Apple iOS и MacOS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари