fbpx
0 C
София

Ключови подобрения в OpenGL

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На започналата вчера във Ванкувър конференция Siggraph 2014, консорциумът Khronos Group представи новата версия на спецификациите за графичната система OpenGL. Всички документи относно OpenGL 4.5 вече са публикувани (opengl.org/registry/) в официалното хранилище.

OpenGL 4.5 включва над десет нови API разширения. Запазена е пълната обратна съвместимост с предишната версия и използването на новата функционалност на API ще стане постепенно. Старите игри и програми без проблеми ще работят с OpenGL 4.5.

Сред новите функции можем да изброим:

  • Пряк достъп до състоянието на обектите (Direct State Access, DSA): позволява промени в обектите, без оглед на контекста. Това повишава ефективността и възможностите на графичните енджини.
  • Контрол върху командите в кеша (Flush Control): дава се възможност за избавяне от очакващите изпълнение команди, като по този начин се постига бързо изпълнение на паралелни алгоритми
  • Подобрена безопасност: избягва се например влиянието на браузър с WebGL върху другите приложения
  • Съвместимост с OpenGL ES 3.1 API и шейдъри
  • Емулация на DX11 за по-просто и лесно прекомпилиране на Direct3D програми за OpenGL

Khronos Group обяви и за ключови подобрения в екосистемата на OpenGL, което означава поддръжката на тази технология от още по-голям брой устройства. Пълната съвместимост с OpenGL ES 3.1 осигуряват производители като ARM, Imagination Technologies, Intel, Nvidia и Vivante, а Google заяви, че пълната поддръжка на OpenGL ще бъде вградена в Android L.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини