Какъв бе светът на видеокартите през 2020 година – втора част

2
992

В първата част разгледахме решенията на Nvidia за 2020 година. Нека сега обърнем внимание и на графичните карти на AMD, излезли миналата година.

AMD Radeon RX 6000 – достойният отговор на Nvidia Ampere, но с едно „но“

Както казахме в първата част, компанията Nvidia не просто така изведнъж е станала много добра и е подарила на потребителите мощните видеокарти RTX 3000 при цена на предишните решения Turing и дори и по-евтино, когато става дума за RTX 3090 и Titan. Компанията на Дженсен Хуанг е знаела, че AMD подготвя мощни графични карти и всъщност точно така стана: Radeon RX 6800 е директен конкурент на RTX 3070, а RX 6800 XT – на RTX 3080, като RX 6900 XT не изостава особено много от RTX 3090, но струва с 50% по-малко – $1000 вместо $1500.

При това, всички нови видеокарти на AMD имат по 16 GB графична памет, което би трябвало да направи тези решения много по-интересни от видеокартите на Nvidia, геймърският флагман на която има „само“ 10 GB. Но не всичко е така просто – да, паметта е наистина 16 GB, само че се използва тясна 256-битова шина, а и буферната памет не е GDDR6X, както е при RTX 3080 или 3090, а сравнително обикновената GDDR6. В крайна сметка пропускателната способност се оказа на нивото на GTX 1080 Ti отпреди три години, което не може да се нарече много висок резултат, но и това съвсем не е цялата истина.

За да компенсира възможния негативен ефект AMD интегрирала в своите графични карти своеобразен кеш от трето ниво – Infinity Cache с капацитет 128 MB. При неговото използване пропускателната способност на паметта нараства до 2,5 пъти до рекордните 1,3 GB/s: Това е почти един и половина пъти повече в сравнение с предишния рекордьор Radeon VII с 512-битова HBM2 памет. Това е наистина едно много добро решение, което реално повишава производителността на видеокартата. Навярно когато 10-12 GB буферна памет станат нещо обикновено, този малък кеш може да се окаже проблемен, но засега всичко работи много добре, а след време компанията AMD може да предложи нови графични карти.

Това не е единственото подобрение при видеокартите RX 6000. Компанията на доктор Лиза Су много обича да използва най-различни софтуерни подобрители в своите решения, като един от тях стана функцията Smart Access Memory. Смисълът на тази технология е в това, че тя позволява на централния процесор да получи достъп до всичката буферна графична памет и при необходимост да създаде нейно огледално изображение в оперативната памет на компютърната система, като по този начин се избягва излишното копиране на информация, което дава увеличение на производителността в игрите средно с 5-6%, което е всъщност много приятно за геймърите.

Единственият неголям минус е, че тази функция работи само при Ryzen 5000 и дънните платки базирани на чипсетите B550 и X570 – тоест, при използването на най-новите процесори на AMD и дъната с поддръжката на PCIe 4.0. Всъщност тази технология е позната. Теоретичната възможност процесорът да адресира графичната памет на видеокартата се появи в шината PCIe 2.0 още преди около 10 години и се нарича BAR (Base Address Registers). На теория тя би трябвало да работи с всякакви CPU у GPU, разбира се ако е добавена в BIOS и Video BIOS. Точно по този начин постъпи ASUS при своите дъна с чипсета Z490, предназначен за процесорите на Intel. Освен това Nvidia също обеща да добави BAR технологията в своите графични карти – дори и при тези, които работят чрез PCIe 3.0. Така че можем да кажем едно голямо благодаря на AMD затова, че откопа тази интересна функция и допълнително я разви.

Следващото важно нововъведение на видеокартите RX 6000 с новата архитектура RDNA 2 е хардуерното трасиране на лъчите. Да, сега това вече не е монопол само на Nvidia – решенията на AMD също получиха специалните RT ядра. Но тук компанията на Лиза Су малко изостава. Докато „зелените“ предлагат вече второто поколение на своите видео карти с RTX on, при AMD това е първото решение, което се оказа на нивото на Turing. С други думи, трасирането на лъчите при повечето игри може да бъде включено, но производителността дори и на флагманската графична карта RX 6900 XT е на нивото на RTX 3070.

Другият неособено добър момент е, че AMD засега няма аналог на DLSS и няма тензорни ядра за обработката на това изглаждане. Но компанията вече подготвя функцията Super Resolution, която на практика работи по същия начин като DLSS – добре обучена невронна мрежа подобрява изображението от ниска резолюция до по-висока. Нещо повече, AMD заяви, че тази технология ще бъде отворена и достъпна за всички, което навярно ще я направи масова и тя дори може да се появи в новите конзоли, които използват графични процесори с архитектура RDNA 2.

Тук AMD ще трябва да се справи с няколко подводни камъка. Първо, след като серията графични карти Radeon RX 6000 няма тензорни ядра, то това означава че Super Resolution ще трябва да използва обикновените изчислителни модули и потенциално да намали възможния прираст на производителността при рендирането на изображението в по-ниска резолюция. Второ, засега не е известно какво ще е качеството на това супер изглаждане. При Nvidia, технологията DLSS престана да замъглява изображението чак при втората версия, която излезе две години след първата. Така че има притеснения дали AMD ще успее да направи всичко добре още от първия път.

В комбинация с другите архитектури и оптимизации AMD е постигнала 30% ръст на бързодействието в сравнение с RDNA от предишното поколение при съотношение производителност на ват подобрено с 54%. При същата консумация бързодействието на RDNA 2 е двойно по-голямо от това на RDNA от 1-во поколение.

В крайна сметка можем да кажем, че AMD може и да не успя да догони Nvidia, но в някои области създаде сериозна конкуренция. Така например в игрите, в които няма трасиране на лъчите, новите Radeon се представят много достойно и често карат потребителите да се замислят, дали е необходимо да си вземат модела RTX 3080 само с 10 GB буферна памет вместо RX 6800 XT с 16 GB. От друга страна, игрите с поддръжката на рейтрейсинга стават все повече, а там производителността на новите решения на AMD не е много висока.

Масло в огъня налива и фактът, че новите видеокарти на AMD струват приблизително колкото своите аналози от серията RTX 3000. Ако решенията на компанията на Лиза Су бяха малко по-евтини, потребителите и геймърите можеха да простят по-слабата производителност при RTX on. Така че графичните карти RX 6000 се получиха малко нееднозначни: ако ви е необходима висока гола производителност и много буферна памет, то именно това е вашият избор. От друга страна, ако искате да се насладите на всички съвременни технологии в игрите при добър FPS – има смисъл да се погледнат решенията Ampere.

Какво да очакваме тази година

В основни линии – разширение на фамилиите RTX 3000 и RX 6000. И не само. Така например, при случая с Nvidia вече са потвърдени RTX 3060 и дори RTX 3050, като втората явно ще бъде най-добрият избор за трасиране на лъчите при разделителна способност 720р. Засега няма някаква по-подробна информация по отношение на AMD и вероятните RX 6700, но е очевидно че такива видеокарти ще има.

Да не забравим, че тази година и Intel трябва да излезе на пазара на външните видеокарти. Формално процесорният гигант вече направи това миналата година, когато се появиха първите лаптопи с графичните карти Xe DG1, но всъщност това са клонинги на интегрираната графика в мобилните процесори Tiger Lake със съвсем ниска производителност, която в най-добрия случай догонва нивото на GTX 1050. Но според наскоро появилата се неофициална информация Intel подготвя мощната видео карта DG2 и е напълно възможно тази година на пазара на външните видеокарти да се появи още един мощен играч.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари