На какво да обърнем внимание при избора на дънна платка за процесорите на AMD

12
1926

Предишния път обърнахме внимание на избора на дънна платка за процесорите на Intel със сокети 1151v2 и 2066. Тук ще направи същото, но за процесорите на AMD с AM4 и TR4 сокет.

Началното ниво – AMD A300 и A320

Както при Intel така и AMD има бюджетен чипсет, при това не един, а два – A300 и A320. Дънните платки с първия чипсет не се намират лесно, понеже те са предназначени за ОЕМ сегмента. Те могат да бъдат забелязани в някой готов персонален компютър, като различните ограничения – например върху максималната излъчвана топлина от процесора, се задава от самия ОЕМ производител. С А320 подобни проблеми няма – дънните платки с тази системна логика се продават в магазините. Между двата чипсета има някои съвсем малки разлики, но тук ще говорим само за А320.

И така, какво умее този чипсет? Теоретично, той поддържа всички всички AM4 процесори (някои след обновяването на BIOS-а) – от най-опростените Athlon до топ-чиповете Ryzen 7. При това някои производители нарочно ограничават поддръжката на процесори с температурен коефициент до 65W и ако погледнем малко по-напред, ще видим, че това е логично решение. Овърклок на процесора не се поддържа, само че за разлика от бюджетните чипсети на Intel, тук може да се клоква оперативната памет. RAM овърклокът дори се препоръчва, понеже честотата на вътрешната шина на AMD процесорите е обвързана с честотата на оперативната памет.

Но не си струва да се радваме и да слагаме на дъната с тези чипсети 6- и 8-ядрени процесори Ryzen, дори и с TDP 65 В. Това е съвсем бюджетен сегмент, в който фазите на захранването са не повече от три-четири, а компонентите на захранването нямат радиатори. Резултатът е ясен: Прегряването на VRM компонентите и веригите за захранване на процесора водят до тротлинг на чипа с цел да спадне температурата. Ето защо, когато се купуват дъна с този чипсет е необходимо да се ограничим до процесори с две или 4 ядра. Тоест, Athlon, Ryzen 3 и някои Ryzen 5 модели.

Що се отнася до оперативната памет, тук всичко е много по-интересно в сравнение с Intel. Докато дъната на Intel с чипсета H310 имат само два слота за RAM плочки, дънните платки с A320 понякога имат четири RAM слота. Но двата допълнителни слота оскъпяват дънната платка и икономически е по-изгодно да се вземе дъно с A320 с два слота за оперативна памет.

Що се отнася до останалите елементи на тези дъна, то всичко е на минимум. Един пълноценен PCIe x16 слот, от 4 до 6 USB порта, 4 SATA III порта и понякога един М.2 конектор. Не може да става дума за SLI или CrossFire, но за разлика от Intel H310, тук е възможно да се направи RAID масив с няколко диска.

Звукът в тези дъна е реализиран с помощта на хардуерния кодек Realtek ALC887, който въобще не е подходящ за феновете на FLAC формата, но при пускането на MP3 и при игрите проблеми няма. Мрежовият контролер е на Realtek и поддържа 1 Gb/s, така че и тук няма проблеми, дори и при бързи връзки. Уви, Wi-Fi почти не се среща, но PS/2 конектор обикновено има (и това през 2017 година).

Да отговорим на основния въпрос – на какво да обърнем внимание? Отговорът е – на запълването на дънната платка: колкото се може повече USB портове, наличието на необходимия видеоизход и общо взето това е. Ако поставите 2-ядрен Athlon, допълнителната фаза на захранването на нищо няма да се отрази.

AMD B350 и B450 – средният клас, който не може да се различни от топ-моделите

Както и Intel, така и AMD предлага редица чипсети за средния сегмент. С излизането на новите Ryzen процесори с архитектура Zen+, компанията към двата вече съществуващи чипсета B350 добави B450 – какво е новото при него?

Очевидно е, че дънните платки и с двата чипсета поддържат всички процесори Ryzen (при B350 може да се наложи обновяване на BIOS-а). Всъщност, това са най-опростените чипсети на AMD, поддържащи не само овърклока на оперативната памет, но и овърклока на процесора (Intel с неговите B360/H370/Q370 нервно пуши някъде настрани). А какви са разликите между тези два чипсета? В някои на пръв поглед дребни неща, които могат да се окажат твърде важни.

Първо, това е технологията AMD StoreMI, която се поддържа само от чипсетите от серия 400. Тя дава възможност за обединяване работата на хард диска с бърз флаш диск и/или RAM в едно общо хранилище. За какво е нужно това? По този начин, от една страна се получава едно огромно хранилище за данните, което работни много по-бързо от обикновения хард диск. Тук чипсетът решава кои данни къде да се съхраняват, като най-често използваната информация се запазва в заделения за тази цел обем на оперативната памет и/или в SSD, с което се осигурява бърз достъп до данните.

Второ, чипсетите от серията 400 поддържат технологията AMD Precision Boost Overdrive (PBO). На практика, това е технология за автоматичен овърклок на процесора. Нещо подобно има и в серия 300, но тук тя е значително подобрена: така например, при ръчен клок на топ-процесора AMD Ryzen 7 2700X се достигат честоти от нивото на 4,1-4,2 GHz. Но с PBO честотата достига до 4,35 GHz включително.

Трето, чипсетът B450 поддържа CrossFire – тоест, две видеокарти на AMD могат да работят паралелно. Да напомним, че моделът B350 няма тази възможност.

Да се спрем на схемотехниката на печатните платки. Както вече споменахме, решенията с „В“ чипсета поддържат овърклока както на процесора, така и на оперативната памет. За разлика от Intel, компанията AMD дава възможност за клокване на всички свои процесори Ryzen, както и някои Athlon. Чипът 200GE официално не може да се клоква, но редица производители добавиха тази възможност в своите дъна. Докато при Intel овърклокът е достъпен само в най-скъпите дънни платки и процесори, в случая с AMD овърклокът може да се каже, че е „народен“ и затова ще се спрем по-подробно на тази тема.

И така, имате процесор Athlon 200GE или може би 4-ядрен Ryzen и планирате да го клокнете. Очевидно е, че VRM елементите на захранването на процесора задължително трябва да имат радиатори (съвсем не е необходимо да се дават луди пари за сложни конструкции с топлинни тръби). В този случай 4 фази на захранването са достатъчни, стига на не искате да поставяте световен рекорд по овърклокинг.

Ако възнамерявате да клоквате 6- или 8-ядрените Ryzen, всичко е малко по-различно. Докато основният проблем при 8-ядрените Intel Core е прегряването на елементите на захранването, то при AMD, дори и 8-ядрения Ryzen с 6-фазна система на захранване не се нагрява повече от 80 градуса по Целзий, което е допустимо. Тук проблемът е друг – ограничението по ток – изисква се висока стабилност. Ето защо, ако се планира овърклок при честота над 4 GHz, има смисъл да се вземе дънна платка с 8-фазно захранване.

Тези чипсети също позволяват овърклок на паметта и е по-добре да се купуват дъна с четири RAM слота. Това позволява ъпгрейд без да се заменят вече поставените RAM плочки.

При останалите компоненти потребителят има доста голям избор. Звуковата карта може да се базира на съвсем опростения кодек Realtek ALC8xx или на по-висококачествения ALC1220. Поддържат се до 8 USB порта, до 4 SATA III конектора, USB-C и DisplayPort, както и до 3 М.2 конектора. Богат избор за всеки портфейл и бюджет.

В крайна сметка, на какво да обръщаме внимание? Ако ще използвате само една видеокарта и не възнамерявате да постигате рекорден овърклок, няма смисъл да се взема дъно с B450: AMD обеща да поддържа AM4 сокета до 2020 година включително. Но ако ще правите овърклок, трябва внимателно да се разгледа захранването на процесора. Само че тук не е необходимо да се обръща толкова голямо внимание на нагряването, а на възможността да се осигури необходимата сила на тока. Ако планирате сериозен овърклок е по-добре да вземете B450.

AMD X300, X370 и X470: най-старшият е излишен

Да се разглежда X300 няма смисъл, понеже това отново е ОЕМ сегментът. Но останалите чипсети можем да видим в дънните платки, предлагани от магазините.

Разликата между X470 и X370 е същата, като между B450 и B350: чипсетите от серия 400 поддържат технологиите StoreMI и PBO, и показват по-добри резултати при клокването на паметта. Но „В“ серията поддържа два допълнителни SATA III порта и още 4 USB, както и Nvidia SLI технологията (CrossFire се поддържа по принцип). Тоест, Х серията е подходяща за сложни конфигурации с няколко диска и две видеокарти. И още, дъната с Х-чипсетите са идеални за екстремален овърклок. Редица модели с тази системна логика имат 10 и повече фази в захранването на процесора.

AMD X399: кой иска 32-ядра в своя десктоп компютър?

Както и при Intel, така и при AMD има специален чипсет за високопроизводителните (HEDT) процесори Threadripper и това е X399. Тук овърклокът от нищо не е ограничен – поддържа се много висок клок както на процесора, така и на оперативната памет. Но за разлика от Intel с различната поддръжка на различните процесори, тук на всяка дънна платка ще работи всеки процесор от линията Threadripper – максимум да се наложи обновяване на BIOS-а.

Разбира се, при наличието на високопроизводителни процесори с 16, 24 и дори 32 физически ядра, трябва да се внимава с VRM зоната. Тези процесори при овърклок достигат 300 W и в този случай 8 фази вече са необходимият минимум и дори е по-добре да се вземат дъна с 10 фази на захранването на процесора.

RAM особеностите също са много по-интересни в сравнение с обикновените Ryzen процесори: компактните дъна имат четири RAM слота, а стандартните – цели осем. Тоест, максималният капацитет на оперативната памет може да достига внушителните 128 GB, а ако се използват най-новите RAM плочки, значително повече. Останалите компоненти са стандартни за Hi-End сегмента: висококачествения хардуерен кодек Realtek ALC1220 за звука, до три Ethernet адаптера (включително с поддръжката на 10 Gb/s) до четири PCIe x16 слота по схемата 16+8+16+8. Обикновено се поставят по 6 броя SATA III конектора и 10 USB 3.0 порта.

 


В крайна сметка, не бива да забравяме, че в този сегмент, един от най-важните моменти е да се вземат дъна с качествени захранвания на процесорите. И ако се налага овърклок, например на 32-ядрения Threadripper WX, радиаторите на захранването и неговите вериги трябва да се обдухват от малък вентилатор.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
ПукинаторAthlon64 strikes back....КольоRoskataOracle Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Ми цената ест. от друга страна и марката има значение, преди 15 години нещата бяха доста по различни от днес имаше марки като ABIT, DFI LanParty, EpoX, Soltek, AOpen и други, които бяха ПО добър избор за AMD платформи от колкото АЗИС и Гигадръв днес например. Но на сегашния пазар дъната на АЗИС ROG са едни от най добрите, с най много настройки и добро качество на компонентите по дъната им. Гигадръв също са много добри дъна, но при тях биоса е проблемен, имаше случай кретените качили дори на техния сайт биоси за АМ4 платформата на най висок клас дъна,… Виж още »

Кольо
Кольо

Всъщност и сега все още има и други марки дънни платки, освен Гигабайт, Ейсъс и Асрок, но поради една или друга причина не се предлагат в България. Конкуренцията в областта на дънните платки за настолни компютри, си я има по света и не е малка, макар и наистина някои марки вече да не съществуват.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Да те DFI са в сървърния и индустриалния сегмент, EpoX се преименуваха на SuppoX и са базирани само в Китай или Азия, и никъде другаде. AOpen също съществуват, но вече правят съвсем други неща. ABIT които са ми от фаворитите за жалост си фалираха цели 2 пъти даже, Soltek също, Soyo. Biostar за мое учудване все още са живи, но никой не се интересува особено много от тях, ECS- елитгруп също си съществуват, но не бих помислил за дъно от тях. Та да не са само АЗИС, Гигадръв, MSI и ASSrock, но те са сред най широко познатите на всички,… Виж още »

Кольо
Кольо

Supermicro къде ги забрави. А да, не си, те са нови на пазара за любителски дъна. EVGA също проектират и дъна напоследък. Естествено сам се сещаш, че доста от марките не произвеждат дъната с техните етикети. Има и други марки, не им се сещам в момента за имената, но имам бегъл спомен, че в регионални за САЩ сайтове за компютърна техника, специално за предварително сглобени машини, в описанието съм мяркал марки дънни платки, различни от досега изброените.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Не просто не визирах сървърните марки, щото ползвам нормални десктопски части. Supermicro до колкото знам са ОЕМ и най вече сървърни платки, но има Tyan не се бях сетил за тях, даже имам тяхна дънна платка на Slot A, EVGA нарочно не ги споменах, защото статията е за AMD, а тия никога нищо за AMD не са сглобявали. В някакъв период от време и Sapphire правеха някакви дъна, ама имат там няколко модела на кръст, имаше JETway, Shuttle, Acorp, Intel даже до преди 2-3 години си правеха още техни им платки, даже съм виждал Gainward дънна платка, PCchips, Zida по… Виж още »

Efix
Efix

Благодаря!

Кольо
Кольо

“ Но „В“ серията поддържа два допълнителни SATA III порта и още 4 USB, както и Nvidia SLI технологията (CrossFire се поддържа по принцип).“
Отплесването по сравнението между двата различни класа чипсети в предишното изречение, е дало своят резултат. До положение, че авторът, или преводачът, е забравил, че вече описва „Х“ серията и би трябвало в изречението което е цитирано, да изглежда по този начин:
“ Но „Х“ серията поддържа два допълнителни SATA III порта и още 4 USB, както и Nvidia SLI технологията (CrossFire се поддържа по принцип).“

Oracle
Oracle

Всъщност … най-добре би било, ако не ни се налага да си задаваме такъв въпрос 😉
Разбира се, всеки, който не е достатъчно информиран, би могъл да си даде парите за нещо, което идеално отговаря на приказката – „Ний за хубаво и евтино, пари не жалим“ 😉
Естествено, добрите решения са по-скъпички, но … понякога се случва така, че не всеки има възможност да си вземе нещо качествено.
И тогава /и само тогава/, може да прочете какво пише в тази статия и да се опита да вземе нещо, което определено представлява голям компромис, от гледна точка на производителност и качество 😉

Roskata
Roskata

Моето дъно е със 6 фази, b450, при OC на 2600x, след 4гхз дори и на 4.25v не работи стабилно. Това заради фазите ли е?

Кольо
Кольо

Лол, на 4.25 волта, ако имаше как да ги пуснеш на чипа, щеше да изгори мигновено. Може би, си имал предвид 1.425 волта 🙂

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Баж тва е имал предвид, щото с бъгавите биоси на Гигадръв дето пускаха по 1.7v на процесорите им умряха за отрицателно време на разни хора процесорите… 4 волта е невъзможно най вероятно да се пусне….

За питането ти за фазите и стабилността, зависи от дъното, но ако тия 6 фази са истински а не някакви измислени трябва да е ок, вече процесора ти не е стабилен на 4GHz най вероятно, та или свали на 3.9GHz или качи още малко напрежение.

Пукинатор
Пукинатор

Няма никакъв смисъл да избираш дъна , единствено цената е важна.Ако е за офис пука ти какви настройки има биоса.Ако е за домашен комп за игри пак ти е все тая.Да има един писиай16х и летиш.Само за овърклок има сми от по-напудрено дъно , макар че и орязаните дъна имат опции за овърклок.Те това е.