Новата версия на API Vulkan поддържа трасирането на лъчите във видеокартите на AMD и Nvidia

0
439

Организацията Khronos Group официално представи новата версия на графичния API Vulkan, в който е реализирана независимата хардуерна поддръжка на технологията Ray Tracing. Считано от версия 1.2.162, разработчиците на компютърни игри могат да използват в своите проекти разнообразни ефекти на базата на трасиране на лъчите, които ще работят както с видеокартите на Nvidia така и с графичните карти на AMD. Да си припомним, че досега технологията за трасиране на лъчите във Vulkan бе реализирана с помощта на разширения на Nvidia, оптимизирани за видеокартите GeForce RTX.

Във версия Vulkan 1.2.162 са добавени следните разширения:

  • VK_KHR_acceleration_structure;
  • VK_KHR_ray_tracing_pipeline;
  • VK_KHR_ray_query;
  • VK_KHR_pipeline_library;
  • VK_KHR_deferred_host_operations.

Всичките тези разширения се поддържат както от видеокартите Nvidia GeForce RTX, така и от AMD RDNA2. Разбира се, за да могат да работят ефектите базирани на трасиране на лъчите в излезлите по-рано игри с поддръжката на Vulkan, при видео картите на AMD трябва да се използва най-новата версия на програмния интерфейс.

Към днешен ден само две игри поддържат NVIDIA Vulkan Ray Tracing. Това са Quake II RTX и Wolfenstein Youngblood.

Khronos Group подчертава че, хардуерно независимата реализация на технологията за трасиране на лъчите в новия Vulcan е съвместима с продуктите на AMD, Arm, EA, Epic Games, Facebook, Imagination, Intel, NVIDIA, Qualcomm, Samsung, Unity, Valve и от другите участници в консорциума.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари