Новата въглеродно неутрална директива на ЕС ще подтикне дата центровете масово да използват водно охлаждане

6
959

Представеният на 14 юли от Европейската комисия законодателен пакет Fit for 55, който налага преразглеждането на климатичните и енергийните цели на ЕС до 2030 година се очаква да подтикне притежателите на центрове за обработка на данни към по-активното внедряване на технологии за водно охлаждане. Европейската комисия ще започне да тества този законодателен пакет през 2023 година, като се предвижда той да бъде повсеместно внедрен през 2026-а.

Тъй като IT индустрията е една от водещите по изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, намаляването на нейната въглеродна среда става необходимост, отбеляза Сам Лин  (Sam Lin), съосновател на групата KPMG за промените в климата.

Към днешен ден повечето оператори на центрове за обработка на данни използват водни блокове, понеже този подход не оказва особено влияние на конструкцията на самия дата център. Но решенията с имерсионно течно охлаждане, при което цялата сървърна система е потопена в специална охлаждаща течност, която не провежда електрически ток, постепенно се превръща в основен тренд. Така например, именно решения от този тип започнаха да използват в своите центрове за обработка на данни големите областни провайдъри Alibaba и Microsoft.

Идеята е следната: Европейският съюз започва да повишава тарифите за компаниите с високо ниво на изхвърляне на въглероден диоксид. Ето защо притежателите на центрове за обработка на данни започват масово да използват течни охлаждания от най-разнообразен вид, понеже по този начин намаляват разходите си.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари