13.1 C
София

Създателите на квантов компютър с милион кубита получиха $450 милиона инвестиции

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Младата компания PsiQuantum, която работи в сферата на квантовите изчисления, съобщи че е привлякла $450 милиона по време на четвъртия инвестиционен кръг. Инвеститори на този стартъп са компаниите Microsoft, Baillie Gifford, Blackbird Ventures и Temasek. Интересното е, че тази стартираща компания представи проект на програмируем квантов компютър с един милион кубита.

Идеята на учените отPsiQuantum е следната: един милион кубита са достатъчни както за програмируеми квантови изчисления, така и за коригиране на всички възникващи грешки, типични за квантовите системи. Възможно е проектът да се окаже сполучлив, понеже наскоро учените на Google на теория и на практика доказаха, че експоненциалното увеличение на броя физически кубити за корекция на грешките може изцяло да премахне неточностите в квантовите системи.

Компанията PsiQuantum привлича тези големи инвеститори със сравнително опростената реализуемост на нейната квантова система Q1. Нейната главна особеност е в това, че за създаването на Q1 се използват съвременните полупроводникови технологични процеси, при това не най-новите. В качеството на криогенни кубити се използват фотони, а квантовият процесор Q1 ще се произвежда от бившите заводи на компанията IBM, които сега са собственост на GlobalFoundries. Германските заводи на GlobalFoundries ще произвеждат най-важния компонент – полупроводниковият контролер за управление на масива на фотонното поле. Очаква се този контролер да изглежда като стандартен чип, но с малко по-големи размери. Необходимо е и криогенно охлаждане, но не толкова силно, каквото се използва при традиционните свръхпроводящи кубити.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини