Първият в света квантов приемник, покриващ целия радиочестотен спектър

5
3105

Изследователите от Американската военна научноизследователска лаборатория създадоха първия по своя род квантов приемник, който може да приема сигналите в произволна част на радиочестотния спектър. Областта на чувствителност на новия приемник започва от 0 Hz и достига 20 GHz. Благодарение на това, квантовият приемник може да приема радиосигнали от всички обхвати – всички AM и FM диапазони, Bluetooth и Wi-Fi сигналите, излъчванията на радарите и на другите комуникационни технологии.

В качеството на детектор се използват така наречените Ридбергови атоми (Rydberg atoms), които са атоми на определени химични елементи, намиращи се в максимално възбудено състояние. Тези атоми са поставени върху подложка с патентована микровълнова схема и се възбуждат с помощта на лазерен лъч. Ридберговите атоми са изключително чувствителни към електрическите и магнитните полета, а тяхното последователно разполагане в точно определени точки на подложката-детектор дава възможност за покриването на целия радиочестотен спектър.

Към днешен ден квантовият приемник от принципно нов вид съществува само като лабораторен образец и демонстрира безпрецедентно високи чувствителност, селективност и точност. Предвижда се на негова база да започне производството на нов тип спектрални анализатори, които ще предложат уникални технологични параметри.

Сега се работи върху намаляване габаритните размери на устройството, като се запазят неговите високи технически характеристики. Според изследователите, използват се технологии, които са буквално на острието на науката.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари