fbpx
4.3 C
София

Разглобяване на повредените акумулаторни батерии в лаптопите и тяхното повторно използване

Оригиналът е на shef35316, практик

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Здравейте!

Вече над шест години се занимавам с разглобяването, ремонта и сглобяването на Li-ion акумулаторни блокове за електрически велосипеди.

Събирам неизправни акумулаторни батерии за лаптопи, които често взимам от сервизите за ремонт на компютри, където хората ми ги продават за жълти стотинки.

Ето как изглеждат клетките (малките акумулаторни батерийки) след разглобяването на батериите на различните лаптопи:

Искам да отбележа, че повечето производители правят пластмасовите корпуси на своите батерийни захранвания по такъв начин, че няма как да бъдат разглобени без да бъдат счупени – не е предвидена подобна възможност. Изключение са литиевойонните акумулаторни батерии за лаптопите на Acer. При тях горният капак се снема съвсем лесно без дори да се счупят щипките, които го придържат.

Клетките на тези батерийни захранвания се изваждат много лесно. Но понякога производителите слагат твърде много лепило, което понякога се налага да се разрязва със скалпел и често пъти се поврежда термичната изолация на тези батерийки. Но това не е проблем – обвиването им с фино тиксо решава всички проблеми от подобен род.

С помощта на мултицет и съвсем опростени приставки може да се тества капацитета на клетките:

Тестовете правя, като подавам ток на зареждане 1 А и ток на разреждане 0,5 А.

Проверих погрешността на измерване чрез този метод с един екземпляр на литиевойонната клетка Li-500, който се оказа плюс минус 2%. Проверката направих със същите еталонни батерийки с известен капацитет. Тази точност е съвсем достатъчна за сортиране на клетките на батериите за лаптопите според тяхното състояние.

Не се занимавам да проверявам контролера за зареждане на акумулаторните батерии за лаптопите и всеки път просто го изхвърлям на боклука. Нека да се спрем върху възможните състояния на клетките в батериите:

1. Производителите на евтини и бюджетни лаптопи най-често използват акумулаторни клетки на компаниите Sony, Sanyo, Samsung, Panasonic с капацитет 2200 mAh и 2600 mAh. Много рядко се случват батерийки с капацитет 2000 mAh и 2900 mAh, както и 3100 mAh. Тяхната химия винаги е кобалтова и слаботокова.

Броят на клетките в акумулаторната батерия на лаптопите варират от 4 до 6, но съм виждал и акумулаторен блок с 3 батерийки, както и с 8 и дори 9 батерийки.

2. Измерването на напрежението веднага след отварянето на корпуса показват, че някои от клетките са твърде много разредени – от 2,7 V и дори до 0,5 V. Естествено, контролерът в лаптопа счита тези елементи за повредени и ги „бракува“. Само че те могат да бъдат върнати към живот – достатъчно е съвсем малко да бъдат побутнати чрез подаването на съвсем слаб заряден ток от нивото на 0,01 А. Добре ми е известно, че по спецификации тези клетки не бива да се разреждат под 2,75 V, понеже започват да се повреждат. Но моят опит показва, че в половината случаи малки батерийки, напрежението на които е паднало чак до 1,2-1,5 V могат да бъдат възстановени. Обикновено те достигат до 95% от оригиналния си капацитет. За шестте години откогато се занимавам с това, нямам нито един случай възстановените по този начин батерии да създадат какъвто и да било проблем.

3. Доста често се случва, когато батерия от 6 или 8 клетки – от 4 до 6 от тях да са заредени до нормалните 3,7-3,9 V, а останалите две са на нулата. Именно тази ситуация е най-интересната за мен. Практиката показва, че фирмените японски и южнокорейски клетки се износват еднакво с течение на времето, без да се получава разбалансиране. Малко по-долу ще дам своите предположения защо се получава така.

4. Много често батерийките с напрежение 2,2-2,4 V след зареждане със слаб ток и последващи няколко цикъла на разреждане и зареждане, показват отлични параметри: почти пълен капацитет, малко вътрешно съпротивление – типично за тази химия и липсата на саморазреждане. Но в същото време се случва след разглобяването клетката да показва 3,6-3,9 V (ниво на заряд от 40 до 60%) и след като се поставят на зареждане силно да започнат да се нагряват и да превръщат целия заряден ток в топлина. Този батерийки са за в коша.

5. В крайна сметка, клетките на акумулаторните батерии за лаптопи, които могат да се използват повторно с неособено голямо натоварване са около 40%. Те са подходящи за фенерчета и други подобни. Останалите 60% не успяват да преминат теста за пригодност – 80% от капацитета според спецификациите на производителя, саморазреждане над 0,002 V в денонощие и вътрешно съпротивление над 80 мегаома по постоянен ток.

Ето някои размисли защо някои клетки на акумулаторните батерии за лаптопите умират твърде бързо

Можем да погледнем в техническите характеристики на клетките и да видим, че най-добрите условия за тяхното дълготрайно съхранение са 5 градуса по Целзий при ниво на заряда 40% – тоест 3,5-3,6 V.

Добре е да се знае, че температурите над 30 градуса по Целзий и нивото на заряд 100% са враг за Li-ion батерии.

Само че производителите на лаптопи правят всичко точно обратното – лаптопът, който работи включен в контакта непрекъснато държи батерията заредена до 100% – 4.2, а понякога и 4,35 V. По-лошото е, че клетките на тази батерия се нагряват от горещите компоненти на лаптопа – процесора и видеокартата. В крайна сметка клетките на батерията, които са се нагрявали най-много умират за година-две заради ускорените химични реакции – разлагане на електролита и деградация на електродите. Колкото е всъщност гаранцията на устройството.

И още нещо. В контролерите за зареждане и разреждане на клетките на акумулаторните батерии за лаптопите, никъде не видях балансиращи резистори както е при BMS батериите на електрическите велосипеди. Клетката, която е най-близо до горещия процесор се нагрява повече и нейното саморазреждане е най-голямо. Започва разбалансиране, което с нищо не може да бъде спряно. След няколко десетки цикъла на зареждане и разреждане една от секциите слиза до нулата, докато другите клетки са изправни. Но естествено, лаптопът спира да работи в автономен режим.

Ето я и моята препоръка – след закупуването на нов лаптоп, има смисъл капацитетът на батерията да се остави в границите на от 40 до 70% и след това да се извади и постави в чекмеджето на бюрото. Да се поставя в лаптопа само когато е необходимо, като се внимава зареждането да не превиши 70%. Личният ми опит показва, че по този начин акумулаторните батерии на лаптопите могат да се използват дълги години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
40 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
азззз
азззз
2 години

Имам Mac Book от 2011-а. Батерията му не се вади, и винаги я зареждам на 100%, и винаги седи в контакта, когато се ползва вкъщи или в офис. Батерията като чисто нова издържаше между 6 и 8 часа. В момента – между 4 и 6 часа. Mac Book-a, който имам от 2017-а все още кара над 10 часа. Новият от тази година – издържа над 12 часа на батерия. Батериите им са неизваждаеми, така че в това за изваждането на батерията и поставянето и в чекемджето няма нищо вярно. Както и научно обосновано (има достатъчно литература по въпроса) – това… Виж още »

Тони Стоянов
Тони Стоянов
Отговор на  азззз
2 години

До колкото разбрах той използва батериите за други цели с отделно зарядно. Не ги поставя обратно в лаптопа то е и невъзможно без контролера той най-често има и I2C (или друг) бус и лаптопа просто няма да знае какво е закачено към него.

Чип за зеле
Чип за зеле
Отговор на  Тони Стоянов
2 години

У мен също възникна този въпрос. Ако не разполагаш с оригинален контролер – а не знам откъде би могъл да се снабдиш с такъв – то няма как да възстановиш батерията на лаптопа. Авторът явно регенерира част от елементите за да ги използва за други цели, или просто ги продава на някой ахмак в олх-то. Но статията е интересна.

Dave
Dave
Отговор на  азззз
2 години

Аззз, отдалеч личи че си апъл юзер. Това горе черното дето пише на неко литокала е чардж контролер…

azzz
azzz
Отговор на  азззз
2 години

Борисов:
Комунизмът остави такава пропаст, че източните държави още догонваме западните

azzz
azzz
Отговор на  azzz
2 години

Борисов:
Комунизмът остави такава пропаст, че източните държави още догонваме западните

Най-скъпият iPhone
позорно загуби в тестовете на DxOMark срещу 3 пъти по-евтиния смартфон на Xiaomi

Най-скъпия произведен в комунистически източен китай
губи от брат си произведен в комунистически източен китай.

azzz
azzz
Отговор на  azzz
2 години

Борисов:
Комунизмът остави такава пропаст, че източните държави още догонваме западните.

Пропаст А уж в булгария има 150 завода за автомобили повече отколкото в германия-скъпо да произвеждаш.

azzz
azzz
Отговор на  азззз
2 години

Врачанска лъжа – Имам Mac Book от 2011-а.
Mac Book-a, който имам от 2017-а все още

Имал 7 мъка бука обаче още зарежда ония от 2011-а .

Те баламите дето се накупиха с Аи?-фони и те разбраха че западняците имат политика на бързо остаряване с ъпдеити обаче ти още ползваш 2011 въпреки забавянето с ъпдеити а новите да седят в мазъта на село.

Най-скъпият iPhone
позорно загуби в тестовете на DxOMark срещу 3 пъти по-евтиния смартфон на Xiaomi

азззз
азззз
Отговор на  azzz
2 години

И кво нередно виждаш?
Що да хвърлям нещо, което си работи???

https://drive.google.com/file/d/113xXWLWsbmsh4puH7c-PT1gQUka8gKqo/view?usp=sharing

Анна
Анна
Отговор на  азззз
2 години

В Мак няма какво да вадиш. Те са интегрирани и Айфоните е същото. Той ти говори като отвори неизползваема батерия ,че и изхвърля контролера , защото той е повредената част , заради която батерията дефектира Чети малко по внимателно.

Чип за зеле
Чип за зеле
Отговор на  Анна
2 години

Ами, не е точно така. В повечето случаи контролерът си е наред, а дефектът е в накои от Li-ion елементите. Контролерът е програмиран да изключва повредените, освен това той има брояч за циклите на зареждане и след определен брой цикли започва да ги зарежда с по-малък ток и до по-ниско напрежение. Тъй че дори да замениш елементите с чисто нови, контролерът вече е безполезен – батерията пак няма да работи с пълен капацитет.

the professor
the professor
Отговор на  азззз
2 години

аз работя в сервиз и на доста макбоклуци съм вадил батериите за да не повдигат тъчпада след като се надуят… ти явно си късметлия… принципно макбуците вървят с калпаво зарядно (няма друга марка с толкова калпав кабел), което бавно зарежда батериите, това е и причината батериите да издържат толкова… на повечето лаптопи батерията се зарежда за 2-3 часа, на макбуканай бързо 5-6 часа…

азззз
азззз
Отговор на  the professor
2 години

Минали са ми адски много Мак-ове през ръцете. Около 20 лаптопа, и над 300 настолни машини. Имало е проблем с: 1 надута батерия на MacBook Pro Retina 2013, 1 MacBook Pro 15 инчов проблемна серия (кофти видео), подменена платка – безплатно от Apple. от настолните: 1 умрял (тотално) MacPro 2010, и три умрели MacPro тип „кошче“. Тези последните верно са леко бъгави. Единия се оправи с подмяна на видео карта (от D300 на D500), един беше подменен от Apple, и един – за нищо не става. Т.е. при такава голяма бройка – чистия брак (дето за никакъв не стават) са… Виж още »

Иво
Иво
Отговор на  азззз
2 години

Имам macBook pro 2013 и ми беше даден като риба балон.
Ако нормално дебелината е 1.5см, като ми го дадоха беше около 5-6см.
Така се беше издула батерията вътре, че алуминия се беше деформирал и клавиатурата издута и опира в екрана.
Сам смених батерията с китайска и сега всичко е наред.
Каквото съм разбрал за батериите е, че да не се вярва на общи легенди.
Няма как да обобщиш правила, защото различните видове батерии ( li-po, li-ion, ni-cd, ni-mh…) имат различни характеристики и освен начина на ползване играе до голяма степен и късмета.

електрон
електрон
2 години

Цитат: „и вътрешно съпротивление над 80 мегаома по постоянен ток.“
Източник на ток, който има толкова високо съпротивление не съществува.

TGR
TGR
2 години

Не е 80 мега а мили ома

Тахтун
Тахтун
2 години

Според моя опит елементите в батериите остаряват най-вече защото са две по две в паралел и трябва да са изключително еднакви, за да имат дълъг живот. В реалния случай въпреки, че производителите ги тестват преди да ги сдвояват те стареят различно и в крайна сметка едната остава недозаредена постоянно и се скапва,а с това и цялата батерия става негодна въпреки, че контролерите са много прецизни. Имам елементи от 10години, но явно са правени с качествени химикали и технология, а имам и такива нови, които не изкарват и няколко месеца. Голям проблем ще е при електроколите, защото техните батерии съдържат няколко… Виж още »

the professor
the professor
Отговор на  Тахтун
2 години

ако беше учил електротехника, щеше да знаеш, че точно при паралено свързване няма проблем, а при последователно – при паралелното батериите се зареждат с едно напрежение и капацитета е равен на сбора от капацитетите на батериите, а тока на зареждане според закона на Кирхоф – батерията с по голям капацитет се зарежда с по голям ток, а тая с по малък капацитет с по малък, поради по голямото върешно съпротивление на втората… тоест всичко е точно както трябва. обаче като имаш батерия или клетка с по малък капацитет последователно на такава с по голям тока през двете клетки/батерии е еднакъв,… Виж още »

Борис Михайлов
Борис Михайлов
Отговор на  the professor
2 години

При работа е така. Но ми се е случвало паралелни батерии да се самоизтощят в транспортно състояние, че имат различно напрежение. На последователно свързаните им слагат управ;ляеми балансери. Иначе няма как да се вдигне напрежение

the professor
the professor
Отговор на  Борис Михайлов
2 години

балансерите служат за да не се презареди единия елемент, а другия недозареди при последователно свързване. щом батерии в паралел са се самоизтощили, значи едната е била повредена… това няма нищо общо с паралелното свързване, както писах при такова свързване напрежението е едно и също и дори да има уравнителен ток между два или повече елементи, то такъв има само в момента на свързване докато напреженията на батериите се изравнят… от там нататък двата или повеч елементи стават един… в електрониката редовно се свързват паралелно кондензатори, дори с различни капацитети, но последователно се свързват единствено кондензатори с еднакъв капацитет и никога… Виж още »

ААA
ААA
2 години

На снимката са показани батерии от лаптопи модел от преди 10+ години . НИКОЙ вече не използва такива. Отдавна НЯМА резервни части . А батерии като тези показани тук могат да се намерят само в онлайн продавалници и то единствено заместители направени в Китай но не и оригинални . И всъщност температури над 61градуса повреждат батериите а споменатите 30 всъщност не вредят . ПИШЕ го на самите батерии . И да , написалия статията ги е купувал за жълти стотинки защото те и толкова струват . Китайски заместители „умрели“ след 7-8 месеца работа . И още . Батерия се съхранява… Виж още »

Тахтун
Тахтун
Отговор на  ААA
2 години

Преи месец си купих 15 ЛиЙон батерии 18650 от пазара в Илиенци – само едната беше не особено добра, но другите 14 са безупречни – нямат вградена електроника и дават ток до 30 ампера (винтоверт за автомобилни гуми), а цената им беше 1,50лв бройката!

Чип за зеле
Чип за зеле
Отговор на  Тахтун
2 години

А тества ли ги дали си отговарят на параметрите, или повярва на търговеца?

ААA
ААA
Отговор на  Тахтун
2 години

За 1.50 лв. бройката и то от Илиенци ще ти работят не повече от година , ако си късметлия . … но може и повече да изкарат , ако ги сложиш в чекмеджето както съветва автора на статията и НИКОГА не ги вадиш от там .

the professor
the professor
Отговор на  ААA
2 години

такива са всични вадещи се батерии, някои модели на леново са с плоски елементи(и също се надуват) на вадещите се батерии. на лаптопите на които батериите не се вадят обикновено батериите са тип „пликче“ като на таблети и телефони – тоест боклуци – надуват се точно като надуаеми възглавнични направо деформират лаптопа – обикновено са под тъчпада и като се надуе батерията, бутоните на тъчпада спират да работят и са постоянно натиснати… досега обаче не съм видял нито една надута кръгла батерия 18650 – това са най използваните батерии, освен в лаптопи се ползват във фенерчета, винтоверти и докинг станции… Виж още »

112
112
2 години

В един лаптоп имаше настройка в биоса за дълъг живот на батерията и съответно при 80% спираше да се зарежда.

KalHa
KalHa
2 години

„погрешността“ или „грешката при измерване“?

Ех google translate.

LUDLUD
LUDLUD
2 години

Може да се разглабят и сглабят после, но с много мъки и гледката им след това не е особено красива. Но е хубаво ако се сменят клетките, новите да са със еднакакъв капацитет всичките ами не да са 2200, 2600, 3400 и т.н. примерно всичките 3400 mAh. Това за загряването е при по мощните лаптопи със процесори над TDP 35W и допълнителна видео карта. Принципно е да се държи заряднят капацитет от 40 до 80% за дълъг живот. Това става на въпрос ако стремите да използвате 10 тина години батерите и да запазите максимално време началният им капацитет. Никой човек… Виж още »

the professor
the professor
Отговор на  LUDLUD
2 години

за 18650 най големия реален капацитет е 2800 mАh, ако пише 3400 значи е пълно менте…

Анна
Анна
2 години

Представих си само какво ще стане ако боцне с ножа тъй тънката обвивка на Литиевият-Йон в ножчето, докато чопли да и маха лепилото . А за Кобалтовите батерии не ми се и помислеше ,че Пирогов токсикологията щеше да му е тясна ,но и те нямаше да могат да си мръднат и пръста за него.Не си правете експерименти , освен ако не знаете точно какво правите. Научете поне какъв вид е батерията ви и прочетете какво съдържа тя преди да започнете са си правите експерименти да отваряте батерии дисплеи и тн. модерна електроника. Да не ви палят свещи и да раздават… Виж още »

Чип за зеле
Чип за зеле
Отговор на  Анна
2 години

Не се притеснявайте толкова. Токсичен не значи смъртоносен. В ежедневието си боравим с десетки токсични вещества, но все пак единици на милиони мрат от тях.

the professor
the professor
Отговор на  Анна
2 години

много батерии съм дупчил, обаче никоя не успях да запаля, понякога стават искри, но много слаби и малко дим…

the professor
the professor
2 години

работя в сервиз и доста батерии съм разглобявал… най големите боклуци са плоски батерии – такива слагат в някои асуси, леново и макбук (без възможност да се вадят), а от кръглите 18625 тия дето са облечени в розово също са големи боклуци – единствено на такива съм виждал ръжда под розовото тиксо – то си личи: в кутията до зарядните има само 3 такива… колкото до зарядното LiitoKala 500, използвано за тестовете – за парите си бива, но автора на статията да внимава, защото от завода не излиза добре калибрирано и зарежда батериите над 4,2 волта и даже опаковката на… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини