fbpx
-4.3 C
София

Разглобяване на повредените акумулаторни батерии в лаптопите и тяхното повторно използване

Оригиналът е на shef35316, практик

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Здравейте!

Вече над шест години се занимавам с разглобяването, ремонта и сглобяването на Li-ion акумулаторни блокове за електрически велосипеди.

Събирам неизправни акумулаторни батерии за лаптопи, които често взимам от сервизите за ремонт на компютри, където хората ми ги продават за жълти стотинки.

Ето как изглеждат клетките (малките акумулаторни батерийки) след разглобяването на батериите на различните лаптопи:

Искам да отбележа, че повечето производители правят пластмасовите корпуси на своите батерийни захранвания по такъв начин, че няма как да бъдат разглобени без да бъдат счупени – не е предвидена подобна възможност. Изключение са литиевойонните акумулаторни батерии за лаптопите на Acer. При тях горният капак се снема съвсем лесно без дори да се счупят щипките, които го придържат.

Клетките на тези батерийни захранвания се изваждат много лесно. Но понякога производителите слагат твърде много лепило, което понякога се налага да се разрязва със скалпел и често пъти се поврежда термичната изолация на тези батерийки. Но това не е проблем – обвиването им с фино тиксо решава всички проблеми от подобен род.

С помощта на мултицет и съвсем опростени приставки може да се тества капацитета на клетките:

Тестовете правя, като подавам ток на зареждане 1 А и ток на разреждане 0,5 А.

Проверих погрешността на измерване чрез този метод с един екземпляр на литиевойонната клетка Li-500, който се оказа плюс минус 2%. Проверката направих със същите еталонни батерийки с известен капацитет. Тази точност е съвсем достатъчна за сортиране на клетките на батериите за лаптопите според тяхното състояние.

Не се занимавам да проверявам контролера за зареждане на акумулаторните батерии за лаптопите и всеки път просто го изхвърлям на боклука. Нека да се спрем върху възможните състояния на клетките в батериите:

1. Производителите на евтини и бюджетни лаптопи най-често използват акумулаторни клетки на компаниите Sony, Sanyo, Samsung, Panasonic с капацитет 2200 mAh и 2600 mAh. Много рядко се случват батерийки с капацитет 2000 mAh и 2900 mAh, както и 3100 mAh. Тяхната химия винаги е кобалтова и слаботокова.

Броят на клетките в акумулаторната батерия на лаптопите варират от 4 до 6, но съм виждал и акумулаторен блок с 3 батерийки, както и с 8 и дори 9 батерийки.

2. Измерването на напрежението веднага след отварянето на корпуса показват, че някои от клетките са твърде много разредени – от 2,7 V и дори до 0,5 V. Естествено, контролерът в лаптопа счита тези елементи за повредени и ги „бракува“. Само че те могат да бъдат върнати към живот – достатъчно е съвсем малко да бъдат побутнати чрез подаването на съвсем слаб заряден ток от нивото на 0,01 А. Добре ми е известно, че по спецификации тези клетки не бива да се разреждат под 2,75 V, понеже започват да се повреждат. Но моят опит показва, че в половината случаи малки батерийки, напрежението на които е паднало чак до 1,2-1,5 V могат да бъдат възстановени. Обикновено те достигат до 95% от оригиналния си капацитет. За шестте години откогато се занимавам с това, нямам нито един случай възстановените по този начин батерии да създадат какъвто и да било проблем.

3. Доста често се случва, когато батерия от 6 или 8 клетки – от 4 до 6 от тях да са заредени до нормалните 3,7-3,9 V, а останалите две са на нулата. Именно тази ситуация е най-интересната за мен. Практиката показва, че фирмените японски и южнокорейски клетки се износват еднакво с течение на времето, без да се получава разбалансиране. Малко по-долу ще дам своите предположения защо се получава така.

4. Много често батерийките с напрежение 2,2-2,4 V след зареждане със слаб ток и последващи няколко цикъла на разреждане и зареждане, показват отлични параметри: почти пълен капацитет, малко вътрешно съпротивление – типично за тази химия и липсата на саморазреждане. Но в същото време се случва след разглобяването клетката да показва 3,6-3,9 V (ниво на заряд от 40 до 60%) и след като се поставят на зареждане силно да започнат да се нагряват и да превръщат целия заряден ток в топлина. Този батерийки са за в коша.

5. В крайна сметка, клетките на акумулаторните батерии за лаптопи, които могат да се използват повторно с неособено голямо натоварване са около 40%. Те са подходящи за фенерчета и други подобни. Останалите 60% не успяват да преминат теста за пригодност – 80% от капацитета според спецификациите на производителя, саморазреждане над 0,002 V в денонощие и вътрешно съпротивление над 80 мегаома по постоянен ток.

Ето някои размисли защо някои клетки на акумулаторните батерии за лаптопите умират твърде бързо

Можем да погледнем в техническите характеристики на клетките и да видим, че най-добрите условия за тяхното дълготрайно съхранение са 5 градуса по Целзий при ниво на заряда 40% – тоест 3,5-3,6 V.

Добре е да се знае, че температурите над 30 градуса по Целзий и нивото на заряд 100% са враг за Li-ion батерии.

Само че производителите на лаптопи правят всичко точно обратното – лаптопът, който работи включен в контакта непрекъснато държи батерията заредена до 100% – 4.2, а понякога и 4,35 V. По-лошото е, че клетките на тази батерия се нагряват от горещите компоненти на лаптопа – процесора и видеокартата. В крайна сметка клетките на батерията, които са се нагрявали най-много умират за година-две заради ускорените химични реакции – разлагане на електролита и деградация на електродите. Колкото е всъщност гаранцията на устройството.

И още нещо. В контролерите за зареждане и разреждане на клетките на акумулаторните батерии за лаптопите, никъде не видях балансиращи резистори както е при BMS батериите на електрическите велосипеди. Клетката, която е най-близо до горещия процесор се нагрява повече и нейното саморазреждане е най-голямо. Започва разбалансиране, което с нищо не може да бъде спряно. След няколко десетки цикъла на зареждане и разреждане една от секциите слиза до нулата, докато другите клетки са изправни. Но естествено, лаптопът спира да работи в автономен режим.

Ето я и моята препоръка – след закупуването на нов лаптоп, има смисъл капацитетът на батерията да се остави в границите на от 40 до 70% и след това да се извади и постави в чекмеджето на бюрото. Да се поставя в лаптопа само когато е необходимо, като се внимава зареждането да не превиши 70%. Личният ми опит показва, че по този начин акумулаторните батерии на лаптопите могат да се използват дълги години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

40 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини