В уеб-пространството се появи нова информация за дългоочакваната ОС Windows 10 за ARM процесори.

Знаем, че Microsoft за пръв път обяви за съвместната работа с Qualcomm и портването на Windows 10 за ARM таблети и лаптопи през месец декември миналата година. Тогава Qualcomm анонсира новия 64-битов процесор Snapdragon 835 (ARMv8), с който може да работи ОС Windows. Тези процесори могат да се използват в лаптопите вместо традиционните чипове на Intel и AMD. Съвсем същият чип се използва в смартфоните Samsung Galaxy S8, LG V30 и OnePlus 5.

През месец май 2017 година специалистите на Microsoft демонстрираха работещ прототип на компютър с процесор Qualcomm Snapdragon SDM835 с тактова честота 1,9 GHz, оборудван с 4 GB оперативна памет. Показаната тогава Windows 10 за ARM процесори без проблем стартираше всякакви x86 приложения, дори и извън Windows Store. Външният вид на Windows 10 за ARM по нищо не се различава от традиционната ОС, позната на милиардите потребители.

Малко по-късно се състоя анонсът на дънна платка за лаптоп с процесор Snapdragon 835. Изпълнителният вицепрезидент на Qualcomm Technologies Кристиано Амон (Cristiano Amon) тогава каза, че благодарение на новия CPU е възможно започване производството на компютри от следващо поколение с 50% по-ниска консумация на електрическа енергия.

Сега разбираме, че продажбите на тези лаптопи наистина ще започнат през месец декември тази година, а Microsoft съобщи някои нови подробности.

Представители на софтуерния гигант посетиха ежегодното събитие 5G Summit в Хонконг, организирано от Qualcomm и съобщиха нова информация за ARM устройствата с процесор Snapdragon 835.

Първото, което Microsoft каза, е че няма да има забавяне в производството на тези лаптопи. Те ще излязат на пазара за Коледа – тоест, през месец декември 2017 година. Информацията бе потвърдена и от вицепрезидента по глобален маркетинг на Qualcomm Дон Макгуайър (Don McGuire). Той сподели, че задачата е била поставена през месец декември 2016 година със срок 12 месеца. До днес Qualcomm и Microsoft спазват графика и обещаха през следващите една-две седмици да публикуват нова информация за проекта.

В момента, в централния офис на Microsoft се тестват „стотици устройства“ с Windows 10 за AMD процесори и чип Snapdragon 835. Тестовете са много напрегнати.

Неотдавна се появи информация, че автономната работа на тези устройства е много голяма и журналистите на Trusted Reviews помолиха Пит Бернар да освети въпроса. Той се изказа по доста интересен начин:

„Работата на батерии надминаха всички наши очаквания. Ние поставихме висока летва на нашите разработчици, а те я прехвърлиха. Това е непрекъсната ежедневна работа само на батерии и аз престанах да нося зарядно със себе си. Устройството е достатъчно да се зарежда веднъж на два дни и това е времето на автономна работа“.

Бернар счита, че революционното увеличение на времето за автономна работа кардинално ще повлияе на пазара на компютърната техника и ще промени начина на използване на персоналните и мобилните компютри.

В интервю за ZDNet Бернар каза, че първите тестери са били ръководителите на различните отдели, които масово се оплаквали, че индикаторът за зареждането на батерията не работи. „Изясни се, че това не е бъг, а просто много дълго време на работа с едно зареждане„.

Към днешен ден Microsoft има договор за производството на ARM устройства под управлението на Windows 10 с три производителя: HP, Asus и Lenovo. Водят се преговори и с други OEM партньори. Очаква се излизането на много голяма продуктова гама лаптопи и таблети с широк ценови диапазон.

Системата-върху-чипа Snapdragon 835 се произвежда чрез 10 нанометров технологичен процес и има 8x Qualcomm Kryo 280 процесорни ядра, графичен ускорител Qualcomm Adreno 540, поддържащ Vulcan и DX12, както и Hexagon 682 DSP. Платформата Snapdragon 835 Mobile PC Platform включва още модема Snapdragon X16 Gigabit LTE осигуряащ скорост до 1 Gb/s и модем 2×2 802.11ac MU-MIMO за безжични връзки на близки разстояния.

Windows 10 за ARM процесори е вторият опит на Microsoft за създаването на своя ОС за ARM процесори. Предишната версия Windows RT не бе удачна, главно поради липсата на софтуер. Сега този проблем го няма. Съществуващите x86 win32 приложения съвършено прозрачно и без проблеми работят с ARM архитектура, без да се налагат никакви допълнителни действия. Работят офисните приложения, Фотошоп, видеоплеърите и т.н.

x86 инструкциите директно се преобразуват в ARM64 по време на изпълнение на програмата, използва се и кеширане на диска за по-бързо изпълнение. Ядрото, драйверите и приложенията работят направо с ARM и на програмистите не се налага да отново да компилират своите програми за новата платформа: ARM кодът се прекомпилира автоматично. Най-много да се наложи поставянето на отметка в UWP.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари