Хоби: как самостоятелно да си сглобим нещо като климатик

Оригиналът е на Макс Любин, който подчертава, че по-важен е процесът, отколкото резултатът. Постигнатото от Макс не е малко и е достойно за хоби

5
4034

По време на летните горещини, много хора, които нямат климатик в къщи, започват да търсят най-различни варианти за спасение от нетърпимата жега. Най-често това „спасение“ е вентилаторът или абсолютно безполезните мини климатици, които всъщност са вентилатор и малък резервоар с вода. Тези така наречени климатици не само не охлаждат, но и вършат точно обратното, като влошават качеството на въздуха, въпреки че през първите 30 минути изглежда, че поне малко помагат. Температурата пада с около половин градус и хората се подлъгват, че идва някаква някаква прохлада, след което влажният въздух започва бързо да се нагрява и става не само горещо, но и душно.

Това нещо на никого няма да помогне в горещините

Нека да не повтаряме чуждите грешки и да се опитаме да сглобим от достъпни подръчни средства нещо, което доста отдалечено напомня уред за създаване на комфортна температура в горещия ден и по-точно – климатик от типа Направи си сам, който даже е по-евтин от показания по-горе мини климатик от AliExpress.

Нека да започнем малко по-отдалече.

По-старото поколение е расло в условия, в които климатикът беше лукс, а сплит системата се възприемаше като нещо съвсем недостижимо. Ето защо през горещите летни вечери обмислях как да подобря микроклимата в апартамента, но всичко се свеждаше до разбирането, че трябва да се постави един добър климатик, но когато няма такава възможност, в най-добрия случай над вентилатора може да се разпъне една мокра марля, което дава един не лош ефект, но само за около 5-10 минути, докато тази марля не изсъхне.

С течение на времето климатикът престана да бъде лукс и мислите за сглобяване на собствено подобно устройство отидоха в небитието. Но през това горещо лято възникна необходимостта да се подобри микроклимата в моята работилница, където да се поставя климатик няма смисъл, а и там няма как да стане това.

Предизвикателството е прието, така че да започваме.

По принцип в своите експерименти аз използвам възможно най-евтините компоненти, част от които правя сам, понеже просто да си купиш всичко наготово и да го поставиш и закачиш с няколко болта е банално и не е интересно. Ето защо в моите проекти от типа Направи си сам има елемент на небрежност и постапокалипсис, но за мен процесът е по-важен от резултата. И този път ще бъде така, ето защо не ме ругайте, но всъщност можете да ме ругаете колкото си искате.

И така, както навремето е казал един умен човек, най-разрушителното нещо в целия свят е идеята. А аз имам идея.

Никак не исках да рискувам да разглобявам климатика в къщи, а и по принцип неговото устройство ми е добре известно, но нямам подръка свободен фреон и ще се наложи да си направи нещо друго.

Когато мисля върху въпроса, как точно да направя охлаждането, най-напред си спомням казаните за варене на алкохол, в които кондензирането на парите протича в медна спирала, която е потопена в хладна вода.

Второто нещо, за което се сетих, е това, как става охлаждането на процесора в компютрите и на двигателя в ДВГ автомобилите. И в двата случая се използват радиатори и вентилатор, с помощта на които топлината се прехвърля от чипа и се разсейва в атмосферата. Но в нашия случай е необходимо обратното – в атмосферата трябва да се разсейва не топлината, а студа в стаята, която искаме да климатизираме, а това означава, че през радиатора трябва да преминава някаква студена течност – съвсем банално е.

В нашия случай е очевидно, че радиаторите от компютрите няма да ни помогнат, но един радиатор от автомобил би бил идеален.

Решихме – необходим е радиатор от автомобил.

Днес това не е никакъв проблем. Можем да посетим някоя автомобилна морга и да си изберем нещо подходящо.

Аз си намерих радиатор от класически ВАЗ, при това заедно с вентилатора. Всичко ми излезе много евтино.

Разбира се, освен радиатор и вентилатор, ще ни трябват и тръбопроводи. Един отличен избор са маркучите за автоматичните перални, цената на които също не е висока.

Сега всички тези неща трябва да бъдат подготвени. За тази цел измиваме и почистваме радиатора и вентилатора, като предварително разглобяваме тази конструкция.

След това решаваме въпроса с подаване на напрежение на вентилатора. В автомобила той получава 12 V при сила на тока 15 А, което в домашни условия означава едно доста голямо захранване. Вместо това аз реших да използвам захранващо за стар лаптоп със съвсем същото напрежение, но което може да подаде ток от едва 3,3 А. Това ще накара вентилатора да се върти по-бавно отколкото в автомобила, но за сметка на това ще шуми по-малко.

Направих тестове в продължение на 30 минути, които показаха, че това захранване за лаптоп не загрява, а вентилаторът се върти нормално. Точно това ми трябва.

Работата вече е свършена наполовина.

Сега остана да пуснем течност през радиатора. В моя случай това ще бъде студена вода.

Да, разбирам, че именно тук мнозина ще ми възразят, че заради цената на водата този „климатик“ ще ми излезе доста скъпо. Но не и в моя случай. В моята работилница има безплатен достъп до хладна и студена вода, а и е необходимо съвсем слабо налягане на водата, понеже засега не се стремя към екстремални температури и супер резултати.

И така, сглобяваме цялата система, която се състои от автомобилен радиатор, вентилатор за него и маркучи.

Правим крачета за радиатора, за да може стабилно да стои изправен. Едновременно с това запушваме излишните отверстия в него.

Единият край на маркуча съединяваме например, със смесители в банята, а другия край към горната тръба на радиатора.

Втория маркуч съединяваме към долната тръба на радиатора и го извеждаме да изтича в канализацията.

Настъпи най-вълнуващият момент – тестването.

Пускаме студената вода, изчакваме радиаторът да се запълни и на изхода да излезе стабилна струя.

След това включваме вентилатора.

Външно не е чак толкова зле, ако не обръщаме внимание на страшния вид на това устройство от типа Направи си сам. Така сглобената система си работи и благодарение на малките обороти изобщо не шуми. Може да се сложи в някой апартамент, в който стопаните харесват стила лофт или дизелпънк. Шега.

От гледна точка на ефективността има много въпроси, но не към самото устройство, а към инфраструктурата на някой апартаменти, понеже в горещината там водата не е особено студена. Но това е по-добре от нищо.

В крайна сметка след един час работа температурата в помещението спадна с 4 градуса, а след това още малко. От една страна това не е много, но при температурата на водата, която предлага един апартамент, съвсем не е зле.

Ако това устройство се остави да работи по-дълго, резултатът става много по-добър. А и все пак 28 градуса си е по-добре от 32…

Разбира се, там където възнамерявам да поставя този мой климатик, водата излиза изпод земята и е буквално ледена, така че ефективността на това устройство ще бъде значително по-висока.

Заключение

Много добре разбирам, че подобни псевдо инженерни решения може да не се харесат на всеки. Но отново ще повторя, че за мен е по-важен процесът, отколкото резултатът, понеже цялата конструкция може да бъде значително усъвършенствана, но базовите неща ще си останат. Това решение също има право на живот и може да се окаже много удобно за всички, които имат достъп до безплатна много студена вода, която директно излиза от земята, а нямат възможност да си инсталират климатик. За моят гараж, който съм превърнал в работилница, климатикът е идеален. Да добавя, че все пак студената вода не е чак толкова скъпа, а и за нормалната работа на това устройство е необходима съвсем слаба струя.

Разбира се, ако сте си намерили само радиатор без необходимия вентилатор, който е в комплект към него, не е страшно. За създаването на необходимата тяга може да се използва обикновен битов вентилатор, но тук има един важен момент – той трябва да бъде поставен така, че да не духа към вентилатора, а да изсмуква въздуха от него. По този начин се постига много по-висока ефективност на въпросния така наречен климатик.

На мен ми харесва това, което направих и климатикът ми служи много добре в моята работилница. Пожелавам на всички вдъхновение и сили.


С това приключва материалът на Макс Любин, но той събра ужасно много коментари и предложения за подобряване на конструкцията.

Едно от предложенията е, преди радиатора водата да се охлажда от съвсем мъничък фризер, каквито масово се продават втора ръка къде ли не. Вътре в него да се постави нещо като намотка от маркуч, която много по-добре ще охлади водата. В този случай изместената от този фризер топлина ще се разсее в стаите и явно той ще трябва да бъде поставен някъде навън – на терасата или на друго място. В същия коментар се предлага да се направи по-добра изолация на маркучите, за да се сведат до минимум топлинните загуби.

Друг потребител предлага използването на водна турбина, която е аналог на вятърната мелница, за да се избегнат разходите за електрическа енергия.

Това е една съвсем друга конструкция на „климатик“ от типа Направи си сам

Има и друго предложение за образуване на затворен кръг. Идеята е да се използва някакъв съд с вода, в който отгоре да изтича стоплилата се вече вода, а отдолу да се взема по-хладката вода. За тази цел се предлага използването на ваната от банята, в която може да бъде изсипан малко лед за по-добро охлаждане на водата.

Друг потребител предлага нещо съвсем различно – през зимата през това устройство да се пуска топла вода и по този начин да се стоплят стаите.

Някои от коментиращите споделят, че това всъщност не е точно климатик, а вентилаторен конвектор.

Има предложения за използването на фреон и на радиатори от стари хладилници, в които се използва амоняк. Предложенията наистина са много и са най-различни. Статията накара хората да се позамислят и може би да предложат нещо ново, което в този случай може да е полезно.

Разбира се, всичко това се прави в рамките на едно нелошо хоби, като отново да напомним, че авторът подчертава, че за него процесът е по-важен от резултата. Може би е така, понеже направеното дава немалко идеи за размисъл.

Вие имате ли някакво предложение за подобряване работата на този така наречен климатик?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари