fbpx
9.2 C
София

Ще помогне ли на Intel инвестицията във фабрика за чипове в Италия за над 5 млрд. долара?

Най-четени

В началото на миналата седмица стана ясно, че Intel е в напреднала фаза на договаряне на сделка за изграждане на усъвършенстват завод за производство, сглобяване и дистрибуция на полупроводникови елементи и чипове в Италия на база на информация от различни източници на Ройтерс.

Инвестицията на американският процесорен гигант в Италия ще бъде част от един по-широк стратегически инвестиционен план, който компанията стартира по-рано тази година. Според инвестиционната ѝ пътна карта, корпорацията има план да инвестира над 88 милиарда щатски долара в изграждане на съвременни производствени съоръжения и бази в Европа, като идеята ѝ е да намали зависимостта си от производството на чипове и веригите за доставки от Азия, както и да облекчи кризите в предлагането, които възникват в настоящите турбулентни икономически и социални времена, и изваждат от строя редица сектори на дейност, в това число автомобилостроенето, производството на корпоративно оборудване, домашни и сървърни компоненти и много други.

Анонимните източници на Ройтерс още разкриват, че правителството на италианския премиер в оставка Марио Драги работи интензивно по финализиране на споразумението с Intel до края на месец август, с цел сделката да бъде факт преди провеждането на предсрочните парламентарни избори в страната, които са планирани за 25-ти септември. Според предварителната информация Рим е готов да финансира до 40% от общата инвестиция в завода на Intel в Италия, като според ранните оценки първоначалният вложен капитал в производствената база ще надхвърли 5 милиарда щатски долара, а плановете са с времето производствените мощности и съоръжения да бъдат допълнителни разширени.

Фабриката ще използва съвременни и иновативни машини и методологии за производство на полупроводникови чипове и елементи. Intel и правителството на Италия са избрали два потенциални региона в страната, в които производствената база може да бъде изградена, като засега се спекулира, че това са Пиемонт и Венето.

Окончателното решение къде да бъде построено съоръжението предстои да бъде взето. Според информацията компанията първоначално е обмисляла като потенциални възможни варианти и регионите Ломбардия, Пулия и Сицилия.

На този етап все още не е ясно как Intel и правителството на Италия планират да финансират производствените инвестиции. Съгласно така наречения Закон за чиповете, насочен към финансиране на иновативни полупроводникови съоръжения, Европейската комисия в началото на тази година заяви, че е предоставила над 15 милиарда евро допълнителни публични и частни средства за инвестиции в изграждането на производствени съоръжения за чипове и полупроводникови елементи, които следва да бъдат усвоени до края на 2030-та година. Това е допълнително увеличение на инвестиционния бюджет на първоначално осигурените 30 милиарда евро публични инвестиции, които вече са обявени като част от програмите на NextGenerationEU, Horizon Europe и други програми.

Преди няколко месеца Рим обяви, че ще осигури 4,15 милиарда евро финансиране до 2030-та година, за да привлече производители на чипове и да инвестира в нови индустриални приложения на иновативните технологии. Правителството на страната също преговаря и френско-италианската корпорация SMTMicroelectronics, тайванските производители на чипове MEMC Electronic Materials Inc и TSMC, а отскоро и с Israeli Tower Semiconductor (TSEM), която беше закупена от Intel по-рано тази година.

STMicroelectronics миналия месец подписа договор с GlobalFoundries за изграждане на фабрика за чипове на стойност 5,7 милиарда долара във Франция.

Какво означава за Intel инвестицията в Европа?

През последните няколко години резултатите на Intel са разтърсени от редица промени на пазара, в производствения климат и икономическата ситуация. На първо място компанията започна прогресивно да губи клиенти и печалби в сектора на продажбата на процесори за настолни компютри на дребно, тъй като домашните и офис потребителите на персонални компютри бяха привлечени от новите агресивни предложения, с които AMD вече няколко поредни години залива пазара. Така от абсолютен лидер в този сектор компанията се превърна в изоставащ опонент спрямо конкурента си, който след цяло десетилетие проспано в неадекватно ориентиране за потребностите на пазара, в момента расте главоломно. Макар и това да разтърси Intel компанията все още нямаше поводи за притеснение преди 2-3 години, тъй като макар и потребителската ѝ база в сектора на процесорите на настолни персонални компютри да претърпя свиване, производителят все още имаше атрактивни модели чипове с добри продажби, а в сектори като сървърните чипове и мобилните процесори (процесори за лаптопи, таблети и друга потребителска електроника), компанията по-дълго запазва лидерската си позиция, тъй като имаше много атрактивни предложения и решения за OEM производителите, както и сключени дългосрочни договори с тях.

Ситуацията в сървърния и мобилния сектор обаче също започна да се променя, тъй като AMD продължи с експанзията си и започна да предлага особено атрактивни чипове и за тези пазари, макар и все още да не е станала лидер в тях. Що се отнася до мобилната индустрия, трябва да си припомним, че един от най-големите клиенти на компанията, а именно Apple, прекрати използването на чипове на Intel в серията си лаптопи MacBook и започна да използва собствени чипове, които са базирани на ARM-архитектура. Когато прибавим към картината глобалните проблеми с веригите за доставки, финансовите трусове и недостига на суровини и работна ръка за производството на чипове можем да си обясним защо доскорошния лидер Intel през последното тримесечие обяви изненадващ спад на приходите си от 17 процента.

Въпреки това обаче, инвестициите на компанията в ЕС могат да се окажат ключови и изключително стратегически ефективни, когато става въпрос за дългосрочните резултати на предприятието. Чип индустрията към момента е силно кондензирана в няколко азиатски държави като Китай и Тайван, а напоследък и Индия започна да има влияние в този сектор. От една страна това улеснява производителите на микропроцесорна техника заради по-евтините трудови възнаграждения, по-ниските общи производствени разходи в азиатските държави, тъй като суровините, ноу-хау-то и необходимите производствени съоръжения пристигат и се използват със значително по-ниска себестойност, отколкото биха могли да бъдат реализирани на други места по света. През последните години обаче беше видно демонстрирано, че този бизнес модел за производителите на чипове не е най-ефективното решение, когато се отнася до стабилността им. Със затварянето на почти всички фабрики, намаляването на добива и доставките на суровини и ограничаването на работата на служителите беше ясно демонстрирано, че създадената зависимост към Азия в сектора на производството на полупроводници може да постави на колене огромна част от световните корпорации от почти всички сектори.

От известно време някои от най-големите геополитически съюзи и възли като ЕС, САЩ и други се опитват да разработят собствени програми за изтегляне на част от производството на чипове на собствена територия и изграждане на модерни и надеждни съоръжения за тази цел. И докато много от компаниите се борят активно за това да успеят да спечелят доверието на американските органи, които да им гласуват финансиране и да им предоставят възможност за изграждане на нови фабрики и съоръжения на територията на страната, Европа се превърна в място, което също има какво да предложи на чип производителите, но като чели Стария континент досега не беше успял да привлече вниманието на топ играчите в индустрията. През последните две години тази картина се променя, след като компании като TMicro и GlobalFoundries, а сега и Intel, обявиха своите планове за дългосрочно разрастване на производствената дейност в региона.

Европа би могла да привлече инвестиции в сферата на производството на чипове не само като правителствата на страните се включат с финансиране по проектите на корпорациите, но и със своята инфраструктура, гъвкава данъчна система в някои страни, добър достъп до суровини, технологии и оптимизирани възможности за износ. Безспорно Старият континент е рационален избор за инвестиции в сферата на производството към настоящия момент и е необходим участник в стартирания процес на децентрализиране на производството на чипове от азиатските страни и по-равномерното му разсейване из други региони.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини