FB-DIMM – през втората половина на 2005та

0
2

Нашия сайт вече писа за напълно-буферизираната памет FB-DIMM. В наскоро появилата се информация за чипсетите Glenwood и Lakeport на Intel се споменава и за използването на тази технология в настолни машини. Във всички случаи прехода към FB-DIMM е по-изгоден за сървърите, макар че разпространението на технологията EM64T прави новата памет перспективна и за десктоп-системи. Intel признава, че едно от основните предимства на EMT64Т е възможността за адресиране на повече от 4 GB памет.

Ясно е, че разпространението на FB-DIMM зависи от усилията на Intel и производителите на памети. Вчера Infineon заяви за успешните тестове на чипа AMB (advanced memory buffer) който ще постави началото на прехода към FB-DIMM модули за DDR-II

Такива чипове че ще използват в DDR2-667, DDR2-800 и DDR-III, така че появата на първия прототип говори за началото на разработката на инжинерни образци на FB-DIMM модули.

AMB чипа на Infineon осигурява пропусквателна способност 6.0 GB/s, което е доста повече от изискваните от JEDEC за DDR2-800 4.8 GB/s. Такъв запас от скорост позволява намаляване на таймингите на новите памети

Опитни образи на DDR-II модули FB-DIMM ще се появят в четвъртото тримесечие на тази година, а масовото производтсво е предвидено за втората половина на 2005та. Чипсетите Glenwood и Lakeport и процесорите Smithfield ще се появят на пазара именно в този период. Ако инициативата на Infineon бъде подкрепена от други производители на памети, то няма да има дефицит на FB-DIMM модули в момента на представянето на новите платформи на пазара.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за