Freescale i.MX508: мощен SoC-чип за e-paper

1
16

Компанията Freescale Semiconductors разработи нов SoC-чип базиран на ядрото ARM Cortex-A8. Този чип е предназначен за вграждане в устройства за четене на електронни книги, работещи под управлението на Linux, Android или Windows CE. Микросхемата .MX508 включва в себе си 800 MHz ядро Cortex-A8 и контролер за дисплея от компанията E Ink. По информация на разработчика, устройството се отличава от предишните серии i.MX с по-високата си производителност, поддръжката на по-голяма резолюция, повишена енергоефективност и два пъти по-ниска себестойност.

Freescale i.MX508 е снабден с 256 КВ кеш от второ ниво, поддържа различни типове оперативна памет, включително DDR2, LV-DDR2, LP-DDR2 и LP-DDR. Следва да се отбележи, че още през октомври миналата година, компанията Freescale сключи договор с E Ink за използване на новите контролери Vizplex в своите чипове.

Устройството поддържа дисплеи с максимална резолюция 2048 х 1536 пиксела и честота на опресняване 106 Hz, а в допълнение може да се отбележи оптимизираната схема за управление на захранването. При рендерирането на страница, всички компоненти работят на пълна мощност, а когато няма необходимост – ядрото и периферните блокове могат да се изключат. Икономията на енергия е особено изразена при използването на дисплеи с висока резолюция.

Чипът Freescale i.MX508 ще бъде достъпен за отделните партньорски компании през третото тримесечие на годината.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари