USB-C и Thunderbolt 3 се обединяват в USB 4

7
2388

След публикуването на документацията с брандовете на USB портове след официалното излизане на USB 3.2, под въпрос останаха редица съмнителни „поколения“. Появи се USB 3.2 Gen1, което всъщност е старото USB 3, след това Gen2 и Gen2x2, достигащи скорост за обмен на данните до 20 Gb/s. Много експерти коментираха, че стратегията за даване на имена на портовете ще е объркваща за крайния потребител. Затова производителите на хардуер въвеждат новия USB 4 порт, премахващ всички конфузни модификации. Той комбинира възможностите на супер-бързата функционалност Thunderbolt 3 и удобния USB-C конектор.

Използването на Thunderbolt 3 означава трансфер на данни при скорост над 40 GB/s, тоест двойно по-бързо от предишното поколение. Не очаквайте обаче скоро хардуер с USB 4. Предишното поколение бе окончателно одобрено през 2017-та година, като реалните устройства с неговата поддръжка започват да излизат чак сега. Реалното използване на USB 4 вероятно ще започне чак след 2020 година. Възможно е обаче компютри с USB 4 да са малко по-евтини от очакваното, след като Intel обяви, че няма да взема лицензни такси от някои производители, които използват Thunderbolt 3 (и USB 4) в своите устройства. Твърде е вероятно всеки компютър и лаптоп в бъдеще да си има USB 4 порт.

Все още не се знае дали USB 4 ще поддържа всичките възможности на Thunderbolt 3. Предстои ни да разберем дали ще могат да се използват два 4К@60Hz монитора през DisplayPort. Възможно е да е бъде прехвърлен лимитът за зареждане през USB с над 100W мощност. От друга страна хардуерът, разработван от AMD, навярно няма да да може да се възползва от възможностите на USB 4 (Thunderbolt 3 е на Intel). Джейсън Зилър от Intel коментира: „Проектирахме USB 4, най-вече за да опростим нещата“.

Така че да, днес има голям избор от различни USB 3.2 поколения, отделен USB порт с Thunderbolt 3 и много други опции. Скоро всичко ще бъде обединено под името USB 4.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари