fbpx
-6.2 C
София

Учени създадоха първия психологически тест, анализиращ дали сте пристрастени към видеоигри

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Решението на Световната здравна организация (WHO) да опише прекаляването с видеоигри като психично разтройство изненада обществеността. Въпреки това решението ѝ е факт и учени вече търсят начини да проучат новия медицински случай. В тази връзка е създаден съвместен проект от академици във Великобритания, Китай и Австралия. Това е психологически тест, проверяващ дали имате гейминг разтройство.

Тестът е именуван Do I play too much videogames? и е проектиран да представи най-общо навиците на геймърите и поведението им, сравнено с други хора. Сравнява се вашето психично състояние спрямо критериите на WHO за гейминг разтройство. На края на теста, който продължава около 20 минути, ви се дава количествена оценка до 20 точки. Ако сте изкарали повече от 5, сте предразположени към развитие на гейминг разтройство. Накрая пред се представя особен списък с „мотивации“, всяка от тях оценена с до 20 точки.

Завеждащият проекта Д-р Бруно Чивински, лектор в университета Биркбек в Лондон, сподели:

„Ние искаме да научим в кой момент геймингът се превръща в здравословен проблем и какви фактори допринасят за развитието на гейминг разтройства. За целта проучваме социодемографски данни, информация за психични характери и лични мотивации. Надяваме се да имаме хиляди участници в следващата фаза на проучването“.

Решението на Здравната организация все още се смята за необмислено и грешно. То беше предложено за първи път преди две години. Представител на Асоциацията за интерактивно забавление във Великобритания (Ukie) сподели, че тя се „притеснява“ от прибързания ход на WHO. Според нея заключението за гейминг разтройството е взето без съгласието на академичните и научните общности, последствията от което могат да бъдат непредсказуеми. Още повече, че консумацията на социалните медии също се превърна в сериозен проблем на модерното общество, но WHO отказва да го причисли към списъка с разтройства. Много институции призоваха Организацията да отмени своето решение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини