Младата компания Tegway на акселератора HTC Vive X създаде термоелектрическо устройство, което може да разшири границите на виртуалната реалност. Новият контролер дава усещане за горещина, студ и болка.

Компанията представи игровия контролер ThermoReal в Сан Франциско, Това е контролер за виртуална реалност с възможност за изпитване на тактилни усещания.

ThermoReal е полупроводниково устройство, създадено от бисмут и телур. При подаване на електрическо напрежение, контролерът се нагрява от едната страна и се охлажда от другата. Тази технология се използва например в специализираните хладилници за скъпи вина, които генерират хлад без вибрации, които вредят на виното.

Ако този контролер се вземе в ръката и се постави VR шлем, докосването до нещо горещо или ледено във VR, в реалността също се усеща по подобен начин. Болката се предава чрез едновременното подаване на горещина и студ.

Едва ли много скоро новият интерфейс ще бъде вграден във VR контролерите, но е интересна стъпка към пълното потапяне във виртуалната реалност, с въздействие върху всички сетива. Очаква се появата на съвсем нови игри, при които геймърите ще усещат чрез дланите си промените в температурата, както и болка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари