Виртуалната реалност създава нови професии

0
207

Участниците на Клуб Investor.bg – Disruptive Technologies разказаха как бизнесът може да се възползва от новите трендове в технологиите

Кои са технологичните тенденции, които създават нови пазари, кои са следващите големи пробиви и до какви етични проблеми ще доведат – това бяха само част от темите, които се обсъдиха в тазгодишното издание на Клуб Investor.bg – Disruptive Technologies.

Според участниците в дискусията, модерирана от Елена Кирилова (Bloomberg TV Bulgaria), динамичното развитие на технологиите може да доведе до сериозни социални проблеми, затова не е изключено регулаторите да се опитат да забавят процеса, докато не се намери решение.

Свързването на човешкия мозък с хардуера ще е следващият голям пробив. Тепърва трябва да се обсъдят етичните моменти. Предстои да видим времето, в което компютърът ще трябва да взема отговорни решения, смята Виктор Манев, съосновател и партньор в Impetus Capital, който бе и участник в първия панел „Технологичните тенденции, които създават нови пазари. Как печелят българските IT компании навън“.

А що се отнася до навлизането на чужди пазари Ивайло Иванов, оперативен директор на iuvo Group посочи като пречка, че европейците са доста недоверчиви в процеса на комуникация.

„Когато става въпрос за платформа, която свързва две страни, доставчиците работят на нисък марж. За нас обемът е важен и всеки следващ клиент и следващ пазар е празник“, заяви Иванов.

Атанас Киряков, изпълнителен директор на Онтотекст, част от Сирма Груп Холдинг, коментира какво може да е практическото приложение на иновациите с цел анализ на текст и разпознаване на лица.

Голяма част от технологията вече е достъпна и това има пряко приложение за бизнеса, стана ясно от думите му. Например с помощта на камера собственик на магазин може да направи анализ по демографски признаци какви хора на какви места спират.

Как всяка компания може да се възползва от виртуалната реалност стана ясно във втория панел „Интелигентните приложение, VR, AR и трендове за 2017“.

„Всяка компания може да се възползва от виртуалната реалност, но засега най-активни са компаниите от недвижимите имоти и туризма. Вече виждаме нови професии – заснемането на 360-градусово видео е съвсем различен процес от досегашното заснемане. Затова се налага да се специализира в такъв тип работа“, каза Георги Стоянов, съосновател и управител на VR Express.

Александър Балкански, главен оперативен директор в Allterco Group, разказа за ползите за бизнеса от добавената реалност.

„Добавената реалност е нещо ново за нас. За нея не е необходимо скъпо оборудване, достатъчно е да имаш смартфон, на който да качиш приложение“, каза експертът.

Участниците в дискусията не само обсъдиха последните тенденции на 2017 година в технологиите, но и дадоха конкретни примери за приложението на виртуалната и добавената реалност в бизнеса и възможностите за излизане на компаниите на чужди пазари.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари