fbpx
-2.1 C
София

Как илюзионистът Джеймс Ранди се бори с псевдонауката? Разберете от „An Honest Liar“!

Най-четени

На 19 март Ratio се фокусира върху скептицизма, критичното мислене и борбата с фалшивите новини с филм и дискусия по темата

Джеймс Ранди – или Изумителния Ранди, както още е известен – е илюзионист и скептик, както и отявлен противник на паранормалното и псевдонауката. По време на кариерата си на магьосник прави невероятни неща – веднъж прекарва 104 минути в метален ковчег на дъното на басейн, друг път пък се измъква от усмирителна риза, докато виси с главата надолу над Ниагарския водопад. И докато изумява публиката си, Ранди открито твърди, че всичко това е трик, а не следствие на паранормални способности. Като краен скептик Ранди не може да се примири с измамници и шарлатани, които твърдят, че притежават свърхестествени сили – затова основава фондация, която да се бори с тях, и финансира предаване, което ги изобличава.

На 19 март гостите на събитието Ratio представя: An Honest Liar ще могат да надникнат още по-дълбоко в живота и убежденията на Джеймс Ранди с прожекция на едноименния документален филм

An Honest Liar документира разследванията, чрез които Ранди публично изобличава хора твърдящи, че притежават паранормални или свръхестествени сили. Филмът е прожектиран на редица филмови фестивали и е отлично приет както от критиката, така и от широката публика.

Освен в прожекцията, темата ще намери място и в дискусия, посветена на скептицизъм, критично мислене и фалшиви новини. Ще бъдат обсъдени въпроси като това как се разпознават заблуждаващи новини и какви са отличителните знаци на псевдонаучните твърдения. Участниците ще разгледат и най-често срещаните стандартни когнитивни склонности, които често водят до грешни заключения и действия. По тези и други теми ще говорят Владислав Апостолов, д-р Стефан Митев и Мурад Реджеб.

Владислав Апостолов е журналист. Негови статии, репортажи, интервюта и коментари са публикувани във водещи български вестници, дузина дигитални медии и са превеждани в англоезични издания.

Д-р Стефан Митев е лекар-гастроентеролог, защитник на медицината, базирана на доказателства и противник на алтернативните терапии. Съосновател и председател на фондация “Инициатива за българско рационално общество”.

Мурад Реджеб защитава докторантура по химия през 2017 г. в Университета в Гент в Белгия. Научната си дейност, обаче, извършва в института по микроелектроника imec, Льовен, където изучава материали с ниска диелектрична константа (изолатори) за приложение в бъдещите поколения микропроцесори.

Ratio представя: An Honest Liar ще се състои на 19.03.2019 от 19:00 в City Stage. Цената на билета е 10 лв., а местата са ограничени. Повече информация за събитието и билети ще намерите в сайта на организаторите.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини