fbpx
0.2 C
София

Какво всъщност е SpO2 и как смарт часовниците измерват нивото на кислород в кръвта

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Вашият фитнес тракер може да извършва мониторинг и да показва най-различни неща, които не всички знаят и разбират как да ги използват. Сатурацията или SpO2 е един от тези примери, който дава добра представа за състоянието на здравето. Навярно всички са виждали нивото на сатурацията в различните смарт часовници, които подават тази информация към смартфона. Но какво всъщност да правим с тази информация? Нека малко по-подробно да се спрем, какви са показателите на SpO2 и кои от тях се считат за много добри. Това е важно не само за хората, които активно спортуват, но и за тези, които просто искат да знаят какво е състоянието на тяхното здраве. Този показател е наистина важен.

Какво всъщност е сатурацията или SpO2?

Казано с две думи, SpO2 показва наситеността на кръвта с кислород. Колкото повече кислород има в кръвта, толкова е по-висока и сатурацията (SpO2). Като се има предвид, че на нашия организъм жизнено е необходим кислород, като цяло можем да кажем, че е добре нивото на SpO2 да е високо. И обратното, ниското ниво на кислород в кръвта може да доведе до появата на симптоми, които наричаме с общото име хипоксемия. Да подчертаем, че нормалното ниво на сатурацията е от 95% до 99%.

Устройствата за носене, каквито са например Apple Watch Series 6, Fitbit Versa 3, Xiaomi Mi Band 5 и още много други, предлагат възможност за измерване на SpO2. Но до колко точни са тези данни и какво да правим с тази информация?

Ако се задълбочим малко повече можем да кажем, че сензорът за измерване на кислород не измерва самия кислород, а хемоглобина. Това са червените кръвни телца, които съдържат кислород и го транспортират в цялото тяло. Организмът добавя кислород по естествен начин с дишането. Въздухът преминава през носа и устата, а след това чрез алвеолите и капилярите на белите дробове постъпва в кръвта.

Кога е добре да се наблюдава какво е нивото на кислород в кръвта?

Когато бягаме, вдигаме тежести, занимаваме се с аеробика или тежка атлетика, необходимостта от кислород съществено нараства. Организмът набавя повече кислород чрез по-често и по-дълбоко дишане.

Фитнес тракерите – различните смарт часовници и фитнес гривни, които носят името пулсоксиметри, могат да измерват нивото на сатурацията. Може да се каже, че тази дума има два варианта – пулсомер, който измерва само пулса и пулсоксиметър, който измерва пулса и кислорода.

Пулсоксиметрите, също като пулсомерите, се носят на китката и измерват необходимите параметри чрез пропускане през кожата на светлина с определена дължина на вълната. Обикновено се използва инфрачервения диапазон, който дава възможност да се измери нивото на хемоглобина в кръвта.

Видовете уреди за измерване на нивото на кислород в кръвта

Основната разлика между стандартния фитнес тракер, който измерва сатурацията и пулсоксиметъра е в това, че вторият се поставя на върха на пръста. Това е идеално място за измерване на SpO2, благодарение на което тези специализирани устройства са по-точни. Едновременно с това те са и по-удобни, понеже е съвсем лесно и изобщо не е болезнено закачането на подобен сензор на пръстта както по време на паузите между тренировките, така и при сложните хирургически операции.

На практика, нито един от тези начини за измерване на SpO2 не може да бъде признат за абсолютно точен, понеже на показателите до известна степен оказва влияние външната осветеност, подвижността на човека по време на измерването и дори оттенъка на кожата. Но по-съвременните пулсоксиметри събират допълнителна информация, благодарение на което техните показатели са по-точни. Това са данните от акселерометъра, които показват какво е било и какво е в момента движението на човека, данните за околната осветеност и други подобни, които се използват от специални алгоритми, повишаващи точността на измерване на сатурацията.

Това е и причината производителите винаги да казват, че техните устройства не бива да се използват за медицинска диагностика. По време на презентациите това се премълчава, но в документацията и в сайта на производителя тази информация винаги я има. На пазара се предлагат няколко уреда, сертифицирани като медицински устройства за измерване на SpO2, но те са многократно по-скъпи.

Защо е необходимо да следим нивото на кислород в кръвта?

Две са основните категории хора, на които е необходимо да следят нивото на кислород в кръвта си. Първите са спортистите, които изискват най-внимателен контрол на SpO2 – особено дайвърите и алпинистите – едните се гмуркат дълбоко във водата, а другите се изкачват на голяма височина, като и в двата случая нивото на кислород в кръвта намалява и трябва да бъде възстановено.

Втората категория са хората с заболявания на белите дробове, които намаляват техните способности за дишане.

Всъщност има и друга категория хора, които чрез йога или други начини се опитват да намерят начин за по-пълното използване възможностите на своя организъм.

Какво е апное?

За обикновените хора, контролът на SpO2 може да бъде полезен индикатор за апное по време на сън. Това е състояние, при което дишането на човека временно и несъзнателно се прекъсва, поради блокиране на сигналите на мозъка или други причини и обикновено води до пробуждане или преход към повърхностния стадий на съня.

Хората с с този недъг често се събуждат и дори след сън се чувстват уморени. Те нямат тонус през целия следващ ден, трудно се концентрират и нещата наоколо им изглеждат безразлични – всичко това са симптоми на апное. Това не бива да се обърква с недоспиването – ако спите само по 5 или по-малко часа на денонощие, без да спазвате режим на съня и да си лягате по всяко време, то вашата умора не е от апное.

Устройствата, които измерват нивото на кислород в кръвта и едновременно с това извършват мониторинг на движенията по време на сън, могат потенциално да предупредят потребителя за наличието на проблем от подобен род. Някои от по-старите устройства за носене със SpO2 функция извършват периодични измервания на сатурацията само през деня, но по-съвременните работят и през нощта. Мониторингът на SpO2 през нощта сравнително бързо изтощава акумулаторната батерия на устройството, но неговото допълнително зареждане не може да се сравни с ползата, която може да бъде получена от подобен мониторинг.

Може ли с помощта на пулсоксиметър да се диагностицира COVID-19?

Не може! При възникване на подобни подозрения задължително трябва да се отиде на лекар. Но понякога контролът на кислорода в кръвта се използва, за да се разбере дали няма ранни симптоми, както и за анализ на лечението.

COVID-19 е заболяване, което поразява предимно белите дробове, а това означава, че затрудненото дишане може да бъде индикатор за наличието на новия коронавирус. Когато човек боледува или наскоро е боледувал, в неговата кръв постъпва по-малко кислород и сатурацията пада. Доколко именно е понижена сатурацията е важен показател за лекарите при пневмонията, дори и тя да не е предизвикана от COVID-19.

Дихателна гимнастика

Нашите клетки, включително и тези на белите дробове, непрекъснато се обновяват и има много техники за ускоряване на този процес, както и за лека промяна на физиологията. Дихателните упражнения, а и обикновените физически упражнения, които водят до по дълбоко дишане, наистина могат да подобрят имунитета, да дадат тонус и още много други подобни полезни неща.

Обикновено тези техники съчетават различни типове вдишвания и издишвания. Има и съвсем опростени дихателни упражнения – например в продължение на една минута да се диша колкото се може по-дълбоко и по-равномерно, което разбира се, води до повишаване на кислорода в кръвта. След подобни упражнения много хора започват да се чувстват значително по-добре. Не можем да очакваме чудеса, но тази дихателна гимнастика се отразява добре на организма, което веднага се вижда в нивото на SpO2, измерено от вашата фитнес гривна с пулсоксиметър.

Дихателните упражнения са съвсем лесни, насищат кръвта с кислород и са полезни при заседналия начин на живот, който водим по време на пандемията от новия коронавирус.

За повечето от нас възможността за измерване на сатурацията е полезна и е една много добра обратна връзка за състоянието на нашето здраве и за изграждане на представа по какъв начин нашият организъм се справя в ежедневието. Ако имате възможност да си купите смарт часовник или съвременна фитнес гривна, по-добре е да си изберете устройство, което може да измерва SpO2.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини