Руските регулаторни органи разглеждат възможността за създаването на база данни с IMEI (International Mobile Station Equipment Identity) кодовете на мобилните телефони. Основната цел на тази база данни е разкриването и забрана на използването на крадени, незаконни и нелегално внесени в страната смартфони.

В новата база се предвижда да има бели и черни списъци с IMEI кодове, номер на абоната и/или идентификатора на SIM картата. По този начин ще могат да се идентифицират мобилните телефони и няма да се допусне грешното блокиране с дублиращи се IMEI.

IMEI означава International Mobile Equipment Identity или международен идентификатор на мобилното оборудване. Това е уникален за всяко устройство номер. Но при някои производители IMEI може да съвпадне и това създава проблеми при контрола на мобилните телефони по IMEI.

На първия етап от този проект се предвижда забрана на продажбата на телефони без IMEI на територията на Руската Федерация. На втория етап ще се осъществят предвидените промени в законите за митниците. След това ще бъде решен въпроса с отговорността и наказанието на потребители, променили по някакъв начин своя IMEI.

Новият регистър се очаква да бъде полезен при откриването на откраднати телефони, както и при намаляването на нелегалния пазар на смартфони в Русия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари