Asustek дава приоритет на рентабилността

2
92

Тайванският производител на електроника Asustek Computer приложи в бизнеса си нова стратегия за допълнително подобряване на рентабилността на дружеството чрез акцент върху високо-маржиналните продукти и пазарите с по-високи продажби и цени, съобщава DigiTimes, позовавайки се на пазарни наблюдатели.

Преди началото на реформата през юни 2017 г., Asustek страдаше от спад в търсенето на нейните продукти, което накара разработчика да преразгледа политиката си и да се откаже от участието в „ценови войни“.

Новата стратегия вече започва да дава първите плодове и коментатори очакват, че през четвъртото тримесечие на 2017 г. продажбите на ASUS ще се повишат значително, а през първата половина на 2018 г. компанията ще се стабилизира. Що се отнася до текущото тримесечие, то анализаторите прогнозират тримесечен ръст в приходите с 15%-20%.

През второто тримесечие на 2017-та година, нетната печалба на ASUS е намаляла наполовина в сравнение с нивото от 2016 година и възлиза само на около 2 млрд. тайвански долара (68,14 милиона щатски долара), което е най-лошият резултат на дружеството за тримесечен период от октомври-декември 2010 година. Основните причини за спада, експертите назовават задържането на дебюта на подобрените смартфони ZenFone 4 и слабите продажби на ноутбуци.

Провежданата от компанията реформа засяга не само продуктите от гамата на ASUS, но и човешки ресурси. Компанията възнамерява да постигне по-ефективна работа на персонала, което ще позволи балансиране на разходите.

Предполага се, че до края на 2017 година, доставките на преносими компютри от Asustek ще намалеят до около 18 милиона бройки. Въпреки това, показателите на брутния марж на ASUS трябва да нараснат за сметка на доминиращото положение в продуктовата гама на устройствата от средните и високи ценови категории, като игровите ноутбуци, хибридните устройства и ултра-тънките лаптопи.

Въпреки, че в редица страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, като Китай и Индия, Asustek не може да постигне растеж на доставките, коментатори посочват впечатляващи резултати в Европа и някои латиноамерикански държави – Перу, Колумбия и Чили.

През септември, тайванският разработчик започна серийни доставки на смартфоните ZenFone 4 в Юго-Източна Азия и Европа. С оглед на това се очаква, че през октомври-ноември ASUS ще отчете пикови продажби на своите смартфони.

Съдейки по обема на поръчаните от партньорите компоненти, през втората половина на 2017 година, Asustek се очаква да достави повече от 8 милиона устройства от серията ZenFone 4, а за цялата 2017 година, доставките на смартфони от ASUS може да достигнат 15 млн. броя, съобщиха по-рано източници от индустрията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари