10 години без Стив Джобс: заслугите на Тим Кук в развитието на Apple

1
655

През месец август 2011 година съоснователят на Apple Стив Джобс напусна ръководството на компанията поради влошено здравословно състояние. Шест седмици след това той почина от рак. Съвземането след подобна загуба не е лесно. Компанията е оглавена от Тим Кук – скучен, затворен и ужасяващо трудоспособен. Той въобще няма технологичното визионерство, така характерно за Стив Джобс. Но въпреки това именно Тим Кук успя да направи Apple компания с капитализация над $2 трилиона. При това той започва да променя компанията много преди да стане CEO.

Авторитетният технологичен журналист Уолт Мосбърг с публикувания наскоро подкаст Land of Giants си спомня началото на 2007 година. Месец януари е традиционното време за провеждане на изложението CES в Лас Вегас. Там се събират стотици от най-големите компании на света, за да демонстрират своите достижения в сферата на електрониката. През 2007 година от големите играчи на изложението не отива единствено Apple. Вместо това Стив Джобс решава да проведе собствена отделна презентация на някакъв нов и таен по това време продукт.

Пиар отделът на Apple изпраща покани до всички журналисти. Покана получава и Мосбърг. Той отказва да отиде, понеже е възнамерявал да отрази събитията по време на CES. Малко по-късно Стив Джобс му позвънява:

„Той ми каза: ‘Уолт, ти трябва да бъдеш там’. И за какво ми е да бъда там, след като има толкова много други компании по-големи от Apple? И тогава той ми каза още ‘Разбирам това. Но ще се довършиш, ако пропуснеш моята презентация’.

По принцип, Джобс е бил прав. Да изпуснеш появата пред света на устройство, което изцяло ще промени интернет, онлайн съдържанието и навиците на хората, граничи със самоубийство. IPhone бързо стана най-успешният продукт в съвременната история, който промени света, промени и нас и изцяло промени и Apple, като я превърна в най-скъпата компания в света – по-скъпа от която и да било нефтена компания, нещо немислимо дотогава. Но това не стана без помощта на Тим Кук.

Вторият човек в компанията

Тим Кук е много по-различен мениджър в сравнение с неговия предшественик. Когато през 2011 година CEO на Apple се сменя, редица експерти отбелязват, че Кук изобщо няма иновационна искра. Какво ще стане с продуктите на Apple, след като компанията изгуби своя визионер?

Често чуваме думата „визионер„, но рядко се замисляме за нейния смисъл. Визионерите определят какви ще бъдат стратегическите насоки, стимулират промените и вдъхновяват хората, които следват тези промени, помагат за тяхното прилагане и обединяват екипа в постигането на една обща цел.

Тим Кук е типичен функционер. Той се присъединява към компанията още през 1998 година, като преди това 12 години работи в IBM PC на длъжност изпълнителен директор. Той отговаря за всичко, което се случва след като купувачът направи поръчка, а неговата отговорност приключва след като купувачът си получи съответната стока. Това включва складове, комплектуване, обработване, доставки и т.н. След това два месеца Кук работи в Compaq, откъдето го примамва Стив Джобс.

 

„Не минаха и 5 минути след моето първо интервю със Стив, след което ми се прииска да забравя за предпазливостта и логиката и да се присъединя към Apple“ – заявява Тим Кук пред студенти. „Интуитивно вече чувствах, че да отидеш в Apple е изключително рядка възможност да работиш за един творчески гений и да се окажеш в екипа мениджъри, които могат да възкресят една велика американска компания“.

Медиите не считат Тим Кук за някакъв творчески гений. Той пристига в Apple на позиция старши вицепрезидент по международни операции. На него му е наредено да оптимизира ужасното състояние на производството, разпространяването и снабдяването.

Той е изключително взискателен и напълно безстрастен. Още със своята поява Тим Кук стига до извода, че компанията трябва да спре самостоятелното производство. Той затваря фабриките на Apple в различни места от целия свят: САЩ, Ирландия, Сингапур и други. Производствената верига на Apple е твърде странна: компонентите от Сингапур е трябвало да се изпратят в Ирландия за сглобяване, след което да се върнат обратно в Сингапур. Това е една дяволски неефективна и скъпа схема, при която се изразходва ненужно много време и се правят големи разходи.

Вместо тази сложна схема Кук изгражда здрави партньорства с големи контрагенти, като възлага монтажа и аутсорсинг производството на азиатски компании. Работилите с Тим Кук хора споделят, че още докато е работил в Compaq той е успял да се запознае с основателя на Foxconn – компанията, която към края на 1990-те години се научи да произвежда не само пластмасови дръжки за превключване каналите на телевизорите, но и сложните модули за персоналните компютри. Огромните заводи на Foxconn се намират недалеч от фабриките за компоненти. От гледна точка на логистиката не може да бъде намерено по-ефективно място за произвеждането на новите компютри Mac.

Азиатските изпълнители работят с голям брой производители на електроника. Но Кук с щедро предложения за работа в продължение на много години напред наема поточните линии и сключва ексклузивни сделки за доставка на ключовите компоненти. В резултат от това Foxconn само за няколко месеца значително променя една от своите фабрики, за да може в нея да се произвежда единствено iPod nano.

Друг проблем са складовите запаси с готова продукция, суровините и компонентите. Тим Кук преобразува тези складове към логистичната концепция Just in Time. Компонентите и стоките пристигат в складовете според строго производствено разписание и само в такива количества, които са необходими за производството или за доставките в магазините през следващите няколко дни или най-много седмица. Преди пристигането на Тим Кук запасите на Apple в Азия се обновяват около 24 пъти годишно. Стоката и компонентите в складовете се обновява на около няколко седмици. С идването на новия вицепрезидент това време намалява до 2 дни. По този начин значително се намаляват разходите, продукцията се продава на практика веднага след като е произведена, разходите за наемането на складови пространства рязко намаляват.

В началото на века Кук се заема с отдел продажби и обслужване на клиентите. Дотогава продажбите стават чрез търговските мрежи и различни ритейлъри. С идването на Кук Apple започва да заменя работниците и служителите в магазините със свои собствени много добре обучени и подготвени продавачи.

Тим Кук е известен преди всичко като трудохолик, единствените интереси на който извън пределите на Apple са свързани с велосипеда, почивка сред природата и американския футбол. Нещо повече, в продължение на много години всяка неделя вечер Кук звънни на ръководния състав, за да ги подготви за брифинга в понеделник сутрин. Той се чувства просто като маестро по операциите и процесите в Apple.

Стив Джобс е ярък визионер, който е способен да създаде изключително пробивни продукти и да организира феерични маркетингови шоута. А Тим Кук е само цифри и процеси относно това, как всички желаещи от целия свят могат да получат новия продукт на Apple точно в деня на старта на продажбите.

Историята за възхода на Apple обикновено звучи по следния начин. Стив Джобс се връща в компанията, изхвърля редица излишни продукти и създава вместо тях съвсем новите и пробивни iMac, iPod, iPhone. Но зад всичко това се скрива немалка част от работата на Тим Кук, който успява да накара цялата тази грамада Apple да работи, при това да работи ефективно – без забавения и с минимални разходи. Заслугите на Тим Кук за спасяването на предишната Apple не са малки.

Първият човек в компанията

По какъв начин Тим Кук можа да стане публичното лице на Apple и да запълни огромната празнина, образувала се след като Стив Джобс си отива?

Повечето инвеститори от Силициевата долина са на мнение, че никой няма да направи Тим Кук генерален директор. Те дори считат, че това е смешно – на Apple не им е необходим човек, който просто може да прави всичко. Необходим е блестящ специалист по продукцията, а Тим не е такъв.

Всъщност, в задълженията на новия CEO на Apple не е включена необходимостта да демонстрира дизайнерско творчество. Около него има компетентни хора, които перфектно се справят с тази работа.

Още през първите години след като заема поста на CEO Тим Кук прави няколко важни промени във висшия мениджмънт на компанията. Ръководителят на iOS е махнат, а неговите задължения са разделени между четирима други ръководители. Стъпката се оказва успешна.

Неговият ръководен стил е доста особен. Тим е изключително педантичен, изисква от служителите максимални подготовка и познания, като непрекъснато им задава безпощадни въпроси. В същото време е спокоен като боа.

„Той ще ви зададе 10 въпроса. Ако отговорите правилно, ще ви зададе още 10. Ако продължавате така в продължение на една година, той ще започне да ви задава по 9 въпроса. Ако направите само една единствена грешчица, той ще започне да ви задава по 20 въпроса, а след това и по 30“ – споделя Стив Дойл, включен в оперативната група на Кук.

Този подход явно дава резултати. Днес Apple е с най-висока пазарна капитализация сред компаниите от целия свят. Пазарната цена на компанията вече се приближи до $2,5 трилиона. Преди десет години този показател бе $337 милиарда. Приходите на Apple през изтеклите 10 години нараснаха четири пъти – в края на предишната финансова година те достигнаха $111 милиарда.

 

Паричните знаци сами по себе си далеч не за всички са доказателство за успеха на Кук. Но докато той е ръководител на Apple, компанията предлага редица нови продукти – аксесоари за iPhone – часовници и слушалки. И още, iPhone с големи екрани. Навремето Стив Джобс е непреклонен и не възнамерява да прави големи телефони. Но по-късно интересите на потребителите се променят и Тим Кук веднага се възползва от това, когато взема решение за започване производството на iPhone 6 Plus.

В същото време има и някои откровени провали: отмяната на производството на зарядното AirPower, неудачните клавиатури, наблягането iPad да се използва като замяна на на персоналните компютри и други подобни. Но ето, че сега вече виждаме процесорите М1, на които предстои да докажат своите възможности пред лицето на историята.

Тим Кук може да не притежава визионерството, така характерно за Стив Джобс, но той успя да наложи на пазара редица онлайн услуги, включително Apple Pay, Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+. Само App Store вече затъмни продажбите на Mac компютрите и на iPad.

Така или иначе след като Стив Джобс си отиде, продуктите на Apple значително се увеличиха. Навремето всички актуални серии от устройства на Apple се събираха на една масичка. Сега това пространство е съвсем недостатъчно.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари