fbpx
-2.6 C
София

Apple ще произведе по-малко модели iPhone 13 поради спад в търсенето

Най-четени

Apple е съобщила на своите доставчици на компоненти за iPhone 13, че може да не поръча планираното количество компоненти, колкото е заявила по-рано, тъй като се наблюдава спад в търсенето на най-новия модел на компанията, според доклад на Bloomberg.

Въпреки че компанията вече е намалила своите годишни поръчки до 80 милиона комплекта от ключовите компоненти на iPhone 13 – спрямо по-рано планираната цел от 90 милиона – според съобщенията тя планира да компенсира голяма част от спада през следващата година. Сега обаче се казва, че Apple e заявила на своите партньори производители и доставчици, че това може и да не се случи и да няма възможност за заяви по-рано коментираните количества.

Както почти всяка друга технологична компания, Apple в момента изпитва значителни проблеми с доставките, породени от глобалния недостиг на полупроводникови елементи. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук каза, че последните тримесечни печалби на компанията са достигнали до около 6 милиарда щатски долара поради недостига на компоненти, както и свиването на търсенето и въздействието на COVID-19 върху производството и икономиката на страните от Югоизточна Азия, а от своя страна Apple очаква това да окаже още по-голямо въздействие и да се почувства по-осезаемо през това текущо тримесечие, тъй като именно в него и празничния шопинг сезон, който традиционно генерира най-силните печалби не само за Apple, но и за мнозина други търговци и производители на потребителска електроника.

Ако докладът на Bloombeg обаче се окаже точен, може да се окаже, че Apple няма да има толкова силен проблем с пазарен дефицит и невъзможност да обслужи всички поръчки, тъй като не достигат доставки на компоненти и производството на устройства е спаднало, а всъщност да се окаже, че компанията ще има проблеми със свиване на пазарното търсене на най-новата си гама смартфони. Първоначалният план, който компанията имаше с пускането на линията iPhone 13, беше да произведе 90 милиона бройки за 2021 г., което всъщност даде индикация, че компанията очаква засилено търсене на новите си устройства, тъй като обичайно поръчва сглобяването на около 75 милиона устройства от серията iPhone, която обновява всяка година.

Сега обаче изглежда, че търсенето може и да не се окаже със същия темп, с който планираше Apple. Припомняме, че компанията продължава да отчита значителен ръст на печалбите си дори в условията на пандемия и глобален недостиг, като очакваше да има още по-силни продажби, тъй като все повече хора имат нужда от нови дигитални устройства на фона на глобалните локдауни, които се налагат заради COVID кризата. Изглежда обаче данните на компанията ѝ дават основание да смята, че това няма да се запази особено дълго по този начин и тя е решила да свие поръчките си на компоненти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини